FNs klimasjef Yvo de Boer trekker seg

Yvo de Boer trekker seg som leder for FNs klimasekretariat. Foto: Scanpix
Yvo de Boer trekker seg som leder for FNs klimasekretariat. Foto: Scanpix

Yvo de Boer trekker seg som leder for FNs klimasekretariat. Han fortsetter i stillingen fram til juli, bekrefter FN.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De Boer tar sikte på å forlate FN 1. juli, fem måneder før verdens land igjen samles til klimakonferanse i Mexico. Målet da vil være å enes om en internasjonal avtale om kutt i utslippene av drivhusgasser, noe som ikke ble oppnådd på klimatoppmøtet i København før jul.

De Boer velger å opplyse om sin avgang nå, slik at FNs generalsekretær Ban Ki-moon har god tid til å finne en etterfølger før Mexico-møtet.

– Det var en vanskelig beslutning å ta, men jeg føler tiden nå er moden for at jeg kan påta meg en ny utfordring og jobbe med klima og bærekraft innen privat sektor og i akademia, sier nederlenderen i en uttalelse.

De Boer går fra FN-stillingen til en jobb i konsulentselskapet KPMG.

- Riktig av de Boer

– Yvo de Boer gjør det riktige når han nå trekker seg som leder for FNs klimasekretariat. Han har ikke hatt den nødvendige tilliten, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) til NTB.

Erik Solheim sier at bakgrunnen for avgangen er å hente i det han kaller krangel om veien videre på det store klimatoppmøtet i København i desember.

– Det kan bli lettere å gjenvinne tilliten med en ny leder for klimasekretariatet, mener Solheim, som ikke vil peke på noen kandidat til å etterfølge de Boer.

– Man må finne en erfaren, god diplomat med gode forbindelser, sier han.

Ifølge Solheim er det viktig at den nye lederen har gode forbindelser til USA og Europa, men også til de viktigste utviklingslandene som India, USA og Europa.

– Men jeg kan ikke umiddelbart se at noen står klar, tilføyer miljø- og utviklingsministeren.

Den som tar over, må sørge for grundige konsultasjoner om alle grunnleggende spørsmål i klimapolitikken, sier Solheim. Han understreker at når dette hittil ikke har skjedd, kan ikke skylden legges på Yvo de Boer alene. (©NTB)

Personvernpolicy