1 euro = 7,99 kroner

Euroen er under 8 kroner for første gang siden september 2008 (foto: Scanpix).
Euroen er under 8 kroner for første gang siden september 2008 (foto: Scanpix).

Kronen er på sitt sterkeste nivå mot euro siden september 2008.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den norske kronen styrket seg markert onsdag og fortsetter den sterke utviklingen i dag. Kronen er nå på sitt sterkeste mot euro på mer enn ett og et halvt år. Ifølge DnB Nor Markets falt euroen onsdag under åtte kroner for første gang siden september 2008. Også svenske kroner styrket seg betydelig igår.

- I en verden som preges av nullrente og svake i offentlige finanser, er det ikke overraskende at «scandies» fremstår som attraktive for utenlandske investorer. Både Sverige og Norge har solide statsfinanser og begge land vil trolig være tidlig ute med rentehevinger. Men dette handler også åpenbart om en euro som svekker seg på bred basis som følge av uroen rundt Hellas. Euroen falt markert mot amerikanske dollar igår og handles nå i morgentimene godt under 1,35, skriver seniorøkonom Knut A. Magnussen i morgenrapporten fra DnB Nor Markets torsdag.

Skiller seg ut
Den norske kronen har styrket seg med mer enn 20 prosent mot euroen siden desember 2008. Den gangen steg euroen for første gang til over ti norske kroner.

Onsdag skrev Wall Street Journal at den norske og svenske kronen står frem som de beste valutaene i i-landene akkurat nå.

- Disse to landenes valutaer skiller seg ut fra både dollaren og euro, kanskje spesielt mot euro hvis du som investor vil ha et europeisk alternativ til å kjøpe euro, sa valutastrateg Johan Javeus i SEB til Wall Street Journal onsdag.

Mer kronepine?
Den sterke kronen kan komme til å skape hodebry for Norges Bank i forbindelse med det neste rentemøtet 24. mars. Valutaanalytiker Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea Markets peker på at kronestyrkelsen mot euro betyr at den handelsvektede kronen nå er svært sterk.

- Om den skulle bliliggende på dette nivået vil det kunne bli vanskelig for Norges Bank å sette opp renten i mars, skriver Eek-Nielsen i morgenrapporten fra Nordea Markets torsdag. -

- Per i dag forventer markedet en økning i mars og om den ikke skulle komme er det nok grunn til å tro at så vel rentemarkedet som kronemarkedet kan bli en smule skuffet, mener valutaanalytikeren.

Les også: Endelig styrker euroen seg
- Et av de viktigste tallene for Norge

Euroen er dømt til å dø
- Den norske kronen skiller seg ut

Personvernpolicy