- Oppblåste tall for boliglån

Bjørn Skogstad Aamo er bekymret for boligprisveksten (foto: Scanpix).
Bjørn Skogstad Aamo er bekymret for boligprisveksten (foto: Scanpix).

Bankene mener Finanstilsynets direktør imidlertid Skogstad Aamo bevisst villeder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finanstilsynets sjef, Bjørn Skogstad Aamo, er bekymret for at bankenes utlånsiver kombinert med lav rente bidrar til å bygge opp en boligprisboble - og frykter at det om et par år kan komme et kraftig fall i boligprisene.

Han har derfor varslet at Finanstilsynet (tidligere Kredittilsynet) vil komme med retningslinjer for å begrense bankenes boliglånspraksis.

Bankene mener imidlertid Skogstad Aamo bevisst villeder når han sier at nær 40 prosent av nye boliglån har dårlig sikkerhet, skriver Dagens Næringsliv.

- Metodisk feil
Ifølge Finanstilsynets nylig publiserte boliglånsundersøkelse hadde 38,5 prosent av boliglån innvilget ifjor høst, en belåning som var høyere enn 80 prosent av boligens verdi. FNO, som representerer mer enn 180 banker og finansforetak i Norge, er svært kritisk til metodebruken i undersøkelsen.

- Her har Finanstilsynet malt med for bred pensel og trukket konklusjoner ut fra tall som vi mener er oppblåste. Det er metodisk feil å vekte en liten sparebank og en stor forretningsbank likt dersom man skal si noe om utlånsmengden i den norske befolkningen. I denne undersøkelsen teller Nordea like mye som en liten sparebank, sier kommunikasjonsdirektør Leif Osland i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) til DN.

Kjenner seg ikke igjen
Og hverken DnB Nor eller Nordea kjenner seg igjen i resultatet av boliglånsundersøkelsen, noe Osland finner påfallende.

- Vi synes det er oppsiktsvekkende at de to største bankene, DnB Nor og Nordea, som har rundt 50 prosent av markedet for boliglån i Norge, ikke kjenner seg igjen i det bildet som Finanstilsynet tegner. Vi har påpekt de metodiske svakhetene i undersøkelsen overfor Finanstilsynet i flere år, uten å få gehør. Vi tror at Finanstilsynet tar tak i det bildet som passer med at de skal advare mot boligboble, sier Osland til avisen.

Emil Steffensen, nestkommanderende i Finanstilsynet, avviser kritikken.

- Vi tror boliglånsundersøkelsen gir et godt bilde av deler av kredittpraksisen på området. Bildet endrer seg ikke dersom vi vekter bankene. Vi har alt underlagsmaterialet, og kan beregne både vektet og uvektet, sier Steffensen til DN.

Les også: - Dette vil gi kraftig boligprisvekst

- Dette er ingen boble

Vil bremse bankenes utlån til bolig

Gjedrem: -Vi er ikke utvalgte

Personvernpolicy