Yara blir verdens største gjødselfirma etter oppkjøpet

Konsernsjef Jørgen Ole Haslestad (t.v.) og finansdirektør Hallgeir Storvik i Yara International karakteriserer oppkjøpet av konkurrenten Terra Industries som ideell for videre vekst i USA (foto: Scanpix).
Konsernsjef Jørgen Ole Haslestad (t.v.) og finansdirektør Hallgeir Storvik i Yara International karakteriserer oppkjøpet av konkurrenten Terra Industries som ideell for videre vekst i USA (foto: Scanpix).

Konsernet har planer om ytterligere vekst etter oppkjøpet av Terra Industries.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Yara har gjort sju store oppkjøp som i vesentlig grad har bidratt til å gjøre det norske konsernet til verdens største gjødselprodusent. Med det siste og åttende gigantkjøpet i USA, stiger andelen i det verdensomspennende markedet fra rundt 6,5 prosent til over 8 prosent, følge finansdirektør Hallgeir Storvik i Yara.

Selskapet har nå en så sterk posisjon i Europa og USA etter oppkjøpet at det begynner å nærme seg grensen for videre vekst her.

Les: Yara kjøper gjødselsgigant i USA

Men Yara har et mål om å nå en markedsandel på 10 prosent.

– Vi ønsker oss en videre vekst, først og fremst gjennom ordinær drift i markedet. Men jeg utelukker selvfølgelig ikke flere nye strategiske oppkjøp for å styrke vår posisjon i enkeltregioner, sier Storvik til NTB.

– Ideell avtale
Yara må ut med over 24 milliarder kroner for oppkjøpet av sin amerikanske konkurrent Terra Industries Inc. Storvik er rask med å legge til at førsteprioritet den nærmeste tiden blir å jobbe for å opprettholde kredittratingen, en vurdering av den økonomiske soliditeten i et selskap.

Budet på 4,1 milliarder dollar må godkjennes av generalforsamlingene i hvert av de to selskapene, noe som trolig er en ren formalitet. Styrene i begge selskaper har anbefalt transaksjonen, og nåværende administrerende direktør i Terra, Michael Bennett, ble presentert som ny direktør for Yaras framtidige nordamerikadivisjon.

– Dette er en ideell avtale, og veldig viktig for den veksten vi ønsker oss i Nord-Amerika, sier konsernsjef Jørgen Ole Haslestad i Yara International

Giske sier ja
I forbindelse med oppkjøpet gjennomfører Yara en emisjon på omtrent halvparten av kjøpesummen. Staten har gitt signaler om at den kommer til å bidra med rundt 5,4 milliarder kroner med dagens valutakurs.

– Dette er den største emisjonen regjeringen har bidratt til, sier nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap).

Han understreker at regjeringen tar forbehold om Stortingets samtykke, at emisjonsvilkårene er akseptable og markedsmessige og at det ikke kommer fram ny, vesentlig informasjon før en ekstraordinær generalforsamling.

– De siste fem årene har Yara gitt 1,7 milliarder kroner i utbytte til den norske stat. Dette er en bedre investering enn å sette penger i pensjonsfondet, sier Giske.

Vil vokse i USA
– Denne transaksjonen er en attraktiv mulighet for begge selskaper til å styrke sine posisjoner i USA. Yara og Terra passer perfekt sammen. Kombinasjonen vil gjøre Yara til den ledende globale aktør i gjødselindustrien, sier Haslestad.

Terra eier og operer seks nitrogenfabrikker i Nord-Amerika, og har 50 prosent eierandeler i samarbeidsselskaper i Trinidad og Storbritannia, det siste i partnerskap med Yara. Selskapet har omtrent 940 ansatte i USA og Canada.

– Terras distribusjonssystem for ammoniakk og gjødsel i USA vil bli kombinert med Yaras global innkjøps- og optimaliseringsmuligheter, som verdens største produsent og selger av gjødsel og ammoniakk, sier Haslestad.

Transaksjonen skal etter planen være gjennomført før utgangen av andre kvartal. (©NTB)

Personvernpolicy