- Dette vil gi kraftig boligprisvekst

Illustrasjonsfoto: Scanpix
Illustrasjonsfoto: Scanpix

Unntaket er beste vestkant, der folk snart ikke har råd til å betale stort mer for boligene, mener seniorøkonom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statistisk sentralbyrå publiserte i dag foreløpige tall på igangsetting av nye boliger i Norge i 2009.

Les også: Lite liv rundt byggekranene

I landet sett under ett, falt antallet igangsettingstillatelser med 24 prosent sammenlignet med 2008. Men bakgrunnsmaterialet for statistikken avslører store variasjoner fra fylke til fylke.

Mens antallet igangsettinger økte 76 prosent i Oppland, sank boligbyggingen med hele 56 prosent i Oslo og 45 prosent i Akershus, ifølge SSBs statistikk.

Se tallene for ditt fylke: Her stupte boligbyggingen mest

Seniorøkonom i Prognosesenteret, Kjell Senneset, mener statistikken gir grunn til å forvente enda høyere boligpriser fremover.

- Man må regne med kraftig vekst i boligprisene både i år og kanskje neste år. At det bygges få nye boliger vil gi økte priser alle steder med befolkningsvekst, sier Senneset.

Han påpeker samtidig at statistikken fra SSB er noe misvisende, siden den kun måler antallet igangsettingstillatelser, ikke hvor mange boliger som faktisk blir bygget.

- Forskjellen mellom 2008 og 2009 er trolig mye mindre enn det SSB-tallene gir inntrykk av. Årsaken er at mange tillatelser som ble gitt i 2008, ikke ble benyttet det året. Men det betyr at boligbyggingen begge årene har vært på et lavt nivå, sier han.

Det finnes i dag ikke oppdatert statistikk på hvor mange boliger som faktisk blir igangsatt, noe som er et problem for dem som prøver å anlslå boligprisutviklingen.

Møter inntektstak på beste vestkant
Men at byggeaktiviteten i boligmarkedet i Oslo og Akershus har falt kraftig er det likevel ingen tvil om. Årsaken er ifølge Senneset at krisen har rammet leilighetsmarkedet hardest.

Men om lite nybygging av boliger på sikt vil tvinge boligprisene oppover i byene, gjelder ikke det over alt. Ifølge Senneset er nemlig prisene enkelte steder så høye allerede at de ikke kan stige særlig mer, nesten uansett hvor mange det blir om beinet.

- Prisene vil støte på et inntektstak, særlig i Oslo. Når man når priser på 50.000 kroner kvadratmeteren, for eksempel på Oslo vestkant, er det ikke mye å gå på lenger. Da er det stort sett bare spekulanter som har råd til å kjøpe.

Les også: - Vil stoppe av seg selv

I mange andre områder er det imidlertid nok av folk som vil ha råd til å presse prisene oppover, nok til at boligprisene i Norge generelt vil stige, mener seniorøkonomen.

- Prisene mange steder har mer å gå på i forhold til folks inntekter. Siden boligpristoppen i 2007 har inntektene økt ti prosent, så prisene kan nok øke tilsvarende i år. Men deretter tror jeg at prisene ikke kommer til å øke mer enn med inntektene. I så fall vil det være som et resultat av at mange har formuende foreldre og besteforeldre som hjelper til. I motsatt retning kan et kraftig fall i aksjemarkedene føre til fall i prisene, er hans analyse.

Sjekk ditt fylke: Her stupte boligbyggingen mest

Les også: Tror han vet cirka når boligboblen sprekker

Personvernpolicy