Gir blaffen i pensjonssparing

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Antallet nordmenn som sparer til pensjon er nær halvert, viser nye tall. Det kan gi ubehagelige overraskelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sparekalkulatorer

Pensjonssparing
Kalkulatoren regner ut hvor mye du må spare når du ønsker en viss prosentandel av dagens lønn i pensjon.

Aksjefondsparing
Se hvor mye et fast sparebeløp i aksjefond stiger i verdi. Kalkulatoren tar hensyn til de spesielle skattereglene som gjelder for aksjefond.

Hva vokser et sparebeløp til
Med denne kalkulatoren kan du regne ut hvor mye et fast sparebeløp vokser til, og/eller se hva et startbeløp vokser til.

Hvor mye må du spare
Kalkulatoren regner ut hvor mye du må spare for å nå et visst beløp, et visst antall år frem i tiden.

Innskuddspensjon for ansatte
Her kan du se hvor mye innskuddet ditt i en OTP-ordning vokser til. Det vil altså si når arbeidsgiveren din har en innskudds-pensjonsordning.

Sparing til utbetalingsmål
Kalkulatoren regner ut hvor mye du må spare for å få en viss sum årlig utbetalt. Beregningen tar utgangspunkt i at beløpet skal være i dagens pengeverdi.

Målrettet pensjonssparing taper for det å legge alle sparepengene til side i én pott - uten tanke på om den valgte spareformen passer tidshorisonten din. Det viser en ny landsdekkende undersøkelse som Synovate har gjennomført for DnB Nor.

- Resultatet er at mange går glipp av meravkastningen det kan gi å investere i spareformer som utnytter tidshorisonten før pengene skal brukes, sier forbrukerøkonom Sidsel Sodefjed Jørgensen i DnB Nor.

I 2004 sparte 17 prosent av befolkningen til pensjon. Nå er andelen halvert.

- De færreste har klart for seg hva de kommer til å få utbetalt fra folketrygden og gjennom den obligatoriske tjenstepensjonen som arbeidsgiveren betaler. Mange kommer til å få seg en overraskelse, sier Sodefjed Jørgensen.

Les også:
- Kjøp denne flotte varen (...som burde vært bedre)
Åpner for gunstigere pensjonssparing
Venter du ti år må du spare dobbelt

...men etter fylte 60 er vi obs
Tallene viser at vi imidlertid begynner å tenke på pensjon når pensjonsalderen nærmer seg med stormskritt: Dobbelt så mange av de over 60 år sparer spesifikt til pensjon som de under 40 år.

De fleste sparer kortsiktig, peker DnB Nors forbrukerøkonom på: Først og fremst er vi opptatt av å ha oppsparte penger som en sikkerhet ved uforutsette utgifter, eller penger som kan gi oss større økonomisk frihet. Bare 1 av 3 av de som faktisk sparer, har konkrete mål for sparingen sin, ifølge undersøkelsen. Og et konkret mål er ikke så dumt å ha, ifølge Sidsel Sodefjed Jørgensen:

- Det kan gjøre at man anstrenger seg mer for å spare litt ekstra. Hele 6 av 10 sier at de blir mer motivert til å spare når de setter av penger til noe konkret, sier hun til DN.no.

Tror på et godt pensjonsliv
Nordmenn flest frykter ikke at de vil få dårligere råd når de går av med pensjon.

To av tre er fornøyd med egen økonomi, og mange ser for seg at en pensjonisttilværelse med nedbetalt boliglån og noen penger på sparekonto vil gi dem den økonomiske friheten de har behov for.

- Men er man ikke bevisst egen pensjonssparing kan tilværelsen som pensjonist bli mindre morsom enn mange tror, advarer Sidsel Sodefjed Jørgensen.

Les også:
Folk skjønner lite av pensjon
Slik blir du rik pensjonist
- Om jeg ikke duger får jeg bli ordentlig pensjonist

Pensjonist med 32.000 i måneden

Personvernpolicy