Store streiker rammer gjeldstynget Hellas

Det var uvanlig stille på Atens hovedflyplass (bildet) onsdag, etter at flygelederne la ned arbeidet som del av en 24 timer lang streik blant de offentlig ansatte i offentlig sektor i Hellas
Det var uvanlig stille på Atens hovedflyplass (bildet) onsdag, etter at flygelederne la ned arbeidet som del av en 24 timer lang streik blant de offentlig ansatte i offentlig sektor i Hellas

Tusenvis av ansatte i offentlig sektor i Hellas har gått til streik. Fly- og togtrafikken rammes spesielt hardt av aksjonene, som settes i gang mens landet står midt oppe i en alvorlig gjeldskrise.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den greske statsministeren George PapandreouDen greske statsministeren George Papandreou

De ett døgn lange proteststreikene mot regjeringens innstrammingstiltak ble innledet onsdag, og mange offentlige kontorer måtte stenge da personalet la ned arbeidet. Landets største fagforbund for offentlig ansatte, med rundt 300.000 medlemmer, varslet store protestmøter i hovedstaden Aten og Hellas’ nest største by, Thessaloniki.

Samme dag skulle den greske statsministeren George Papandreou møte Frankrikes president Nicolas Sarkozy i Paris for å drøfte økonomisk politikk.

Press fra EU

Regjeringen i Aten står under press fra de store EU-landene for å få underskuddet på det greske statsbudsjettet ned fra fjorårets 12,7 prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP) til under 3 prosent innen 2012. BNP er den samlede verdi av de varer og tjenester et land produserer.

EU frykter også at Hellas ikke kan betjene sin statsgjeld, og at den greske gjeldskrisen skal spre seg til andre land i eurosonen med svake økonomier, som Spania og Portugal.

Statsminister Papandreou har advart fagbevegelsen mot å streike i en slik situasjon.

– Vi plikt er nå først og fremst å redde landets økonomi og å redusere gjelden. Samtidig må vi søke rettferdige løsninger som i størst mulig grad beskytter de lavtlønte og middelklassen, sier den greske regjeringssjefen.

Skepsis

Papandreous regjering har varslet flere tiltak for å få Hellas ut av krisen, deriblant en skattereform og høyere pensjonsalder. Men markedene er skeptiske og frykter at fagbevegelsen vil slå tilbake alle forsøk på å redusere offentlige utgifter.

Tyskland vurderer ifølge Financial Times Deutschland om landet kan hjelpe Hellas ut av krisen.

– Den tyske finansministeren Wolfgang Schäuble er pådriver for en redningsplan, het det på forretningsavisens nettsider onsdag.

Schäuble vil ifølge avisen kartlegge mulighetene for både et tosidig gresktysk samarbeid om problemene og felles tiltak på EU-planet. Dermed kan EU og Hellas unngå ydmykelsen ved å måtte be Det internasjonale pengefondet (IMF) om hjelp. (©NTB)

Personvernpolicy