Problemer i kø for Toyota

Toyota-sjef Akio Toyoda omkranset av journalister på tirsdagens pressekonferanse. Toyoda lover nå at Toyota skal gjøre alt som står i selskapets makt for å gjenvinne kundenes tillit. Foto: REUTERS / Toru Hanai / SCANPIX
Toyota-sjef Akio Toyoda omkranset av journalister på tirsdagens pressekonferanse. Toyoda lover nå at Toyota skal gjøre alt som står i selskapets makt for å gjenvinne kundenes tillit. Foto: REUTERS / Toru Hanai / SCANPIX

Problemene vil ingen ende ta for Toyota, som også må tilbakekalle den nyeste Prius-modellen. Nå slutter den japanske regjeringen seg til kritikerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

2010-modellen av Toyota Prius blir tilbakekalt for å fikse et problem med bremsene. Foto REUTERS2010-modellen av Toyota Prius blir tilbakekalt for å fikse et problem med bremsene. Foto REUTERS

Det er et problem med bremsene som har ført til tilbakekallingen av Toyota Prius og to andre hybridbiler. Tilbakekallingen begynner i Japan og fortsetter i USA og Europa, kunngjorde en talsmann for Toyota-fabrikken tirsdag.

Les også: Toyota tilbakekaller 300.000 Prius-biler

På en pressekonferanse tirsdag lovte Toyota-sjef Akio Toyoda å handle raskt for å få reparert feilene.

– La meg forsikre alle om at vi kommer til å doble innsatsen for å holde på kvalitet som varemerke for selskapet vårt, sa Toyoda, som er sønnesønn av Toyotas grunnlegger.

Les også: Toyota tilbakekaller 32.000 biler i Norge

Han opplyste at Toyota kommer til å samarbeide nært med bilforhandlere og leverandører for å løse problemene.

– Vi kommer til å gjøre alt som står i vår makt for å gjenvinne kundenes tillit, understreket Toyoda.

Han innrømmet at han kjenner til at enkelte Prius-ordrer allerede er blitt kansellert på grunn av tilbakekallingene.

Viktig hybridbil

Til sammen er det solgt godt over 300.000 av 2010-modellen av hybridbilen Prius over hele verden, og over 100.000 av de to andre bilene som tilbakekallingen gjelder, Sai og Lexus HS250, som har samme bremsesystem som Prius.

Toyota Prius var Japans mestselgende bil i fjor, og selskapet har satt mye inn på at modellen skal beholde sin stilling som ledende på hybridmarkedet.

– Toyota har vært i førersetet på hybridmarkedet. Derfor er den omfattende tilbakekallingen en alvorlig ripe i lakken for selskapet, sier den sørkoreanske analytikeren Suh Sung-moon.

Gasspedal-problemer

Tilbakekallingen er det siste slaget mot Toyotas renommé for solid kvalitet. Det er tredje gang siden september at selskapet må foreta en omfattende tilbakekalling på grunn av kvalitetsproblemer.

I det første tilfellet måtte selskapet stanse produksjonen av åtte Toyota-modeller i USA for å fikse et problem med gasspedalen. Åtte millioner biler måtte tilbakekalles for å fikse problemet.

Les også: Fem nye Toyota-ulykker

Mandag ble det meldt at produksjonen av de åtte modellene blir gjenopptatt etter at problemet er løst.

Det andre tilfelle gjelder mulige rettssaker i forbindelse med ulykker som skyldes ukontrollert akselerasjon som har kostet 19 mennesker livet i USA de siste ti årene.

Kritikk fra egen regjering

Toyota er blitt kritisert av amerikanske veisikkerhetsmyndigheter og Obama-administrasjonen for å ha reagert tregt når det gjelder å tilbakekalle biler for å fikse potensielt farlige problemer.

Tirsdag tok også den japanske regjeringen bladet fra munnen.

– Du bør respektere bilførernes ståsted. Jeg skulle ønske at du hadde handlet tidligere i stedet for å si at dette ikke var et stort teknisk problem, sa transportminister Seiji Maehara til Toyoda da de møttes tirsdag.

Kredittvurderingsselskapet Moody’s varslet tirsdag at Toyota kan bli nedgradert på grunn av skadene på bilprodusentens rykte. (©NTB)

Personvernpolicy