Bankene drøyer renteøkningene

I Låneundersøkelsen fra Norges Bank kom det frem at bankene rapporterte om økt etterspørsel etter lån fra husholdninger i fra tredje til siste kvartal ifjor (foto: Scanpix).
I Låneundersøkelsen fra Norges Bank kom det frem at bankene rapporterte om økt etterspørsel etter lån fra husholdninger i fra tredje til siste kvartal ifjor (foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sender ikke låneregningen videre til kundene, viser ny undersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Se også

Boliglånkalkulator
Kalkulatoren viser de beste og de største lånegiverne innenfor 60 prosent og 80 prosent av markedsverdi, på forskjellige lånebeløp.

Hvor mange år tar det å nedbetale lånet
Kalkulatoren beregner hvor lang tid det tar å nedbetale et lån til null, med et gitt beløp per termin.

Hvor mye kan du låne?
Kalkulatoren gir deg et reelt bilde av hvor mye du tåler å låne ut fra dine forutsetninger.

Den inneholder flere funksjoner. Den er tilkoblet en full skattemodul, den beregner levekostnadene etter familiesammensetningen, og den beregner ulike typer lån.

Hvor stor lån dekker dette terminbeløpet?
Kalkulatoren regner ut hvor mye et fast beløp eller en gitt inntekt dekker av lån.

Renteutviklingskalkulator
Kalkulatoren hjelper deg med å avgjøre om du skal velge fast eller flytende rente. Kalkulatoren tar utgangspunkt i en spådom for utviklingen i den flytende renten.

Bankene forventer at utlånsmarginen vil falle fremover, viser utlånsundersøkelsen for fjerde kvartal, som Norges Bank legger frem i dag.

Det vil si at de i mindre grad vil sende regningen videre til kundene når pengemarkedsrenten – det vil si renten bankene betaler for å låne penger seg imellom – stiger fremover.

- Dette reflekterer en tøff og velfungerende konkurranse om lånekundene. Og det er selvsagt godt nytt for lånekundene, sier Rolf Mæhle assisterende direktør i Finansnæringens Fellesorganisasjon.

Mæhle har jobbet med privatøkonomispørsmål i en årrekke.

Les mer fra utlånsundersøkelsen: Bankene gir lettere lån

- Vil justere opp prisene
Bankene priser sine lån hovedsakelig basert på to forhold: Konkurransesituasjonen og prisen på «råvarene», altså innlånskostnadene.

- Dersom pengemarkedsrenten stiger fremover, vil nok bankene også justere opp sine renter. Men hvor mye og til hvem avhenger av konkurransen i markedet, påpeker Mæhle.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et viktig poeng er at det er en seks-ukers varslingsfrist for endringer i boliglånsrenten til eksisterende kunder. Dette betyr at en eventuell renteøkning først vil få effekt for eksisterende lånekunder seks uker etter at den er varslet

Drøyer renteheving
Husholdningenes lånebetingelser var om lag uendret i 4. kvartal 2009, ifølge utlånsundersøkelsen.

Det skyldes at mange banker lot være å følge etter da Norges Bank i to omganger ifjor høst hevet styringsrenten fra historiske lave 1,25 prosent til 1,75 prosent, som er dagens nivå. Grunnen var lave pengemarkedsrenter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

abcpenger.no/kalkulator:
Så mye kan du låne
Så mye dyrere blir lånet

Sentralbanksjef Svein Gjedrem repliserte med at han vil sette opp renten til bankene følger etter.

I forrige uke satte DnB Nor til slutt opp renten til 3,10 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed tror flere analytikere at Gjedrem dropper renteheving på rentemøtet onsdag neste uke, og heller setter opp renten i mars.

De fleste analytikermiljøene her til lands venter likevel at både Norges Banks styringsrente, pengemarkedsrenten og utlånsrenten i bankene skal merkbart opp i løpet av året.

Les mer om dette her: Så mye dyrere blir boliglånet

Sug etter boliglån
Bankene rapporterte om økt etterspørsel etter lån fra husholdninger i fra tredje til siste kvartal ifjor.

Ett kvartal tidligere hadde de ventet uendret etterspørsel fremover. Dermed har det vært større oppsving enn bankene ventet.

Men nå forventer bankene en ytterligere økning i låneetterspørselen fra husholdninger fremover.

Vil ha fastrentelån
Selv om tidene for gullbetingelser på fastrentelån for lengst er passert, fortsatte husholdningenes etterspørsel etter fastrentelån å øke for femte kvartal på rad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På det laveste ifjor vår lå rentene for lån med fem års bindingstid langt nede på tre-tallet. Nå begynner de på rundt fem prosent.

- Etterspørselen etter fastrentelån var høyere enn forventet. Dette reflekterer at det fortsatt er mulig å binde lånerenten til historisk sett lave nivåer, noe relativt mange har benyttet seg av, sier Mæhle.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han påpeker også at den sterke veksten i rammelån har ebbet noe ut.

- Rammelån er et relativt nytt produkt som i dag utgjør hver fjerde lånekrone med pant i bolig. Det ser nå ut til at andelen har stabilisert seg på dette nivået, hvilket ikke er så rart. Dette er jo ikke et produkt for alle, men primært for folk som har solide buffere i form av en høy egenkapital i boligen og ellers god privatøkonomisk kontroll, sier Mæhle.

Ikke lettere å få lån
Samtlige banker rapporterte om uendret kredittpraksis overfor husholdninger fra tredje til siste kvartal ifjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er fjerde kvartal på rad bankenes kredittpraksis er uendret.

Kredittpraksisen påvirkes av seks faktorer: Makroøkonomiske utsikter, bankens risikovilje, mål for markedsandel, finansieringssituasjonen, kapitaldekning og mislighold.

Da boligmarkedet møtte veggen så det sang sommeren 2007, sluttet bankene å hive penger etter folk. Til å begynne med var det kun snakk om en forsiktig tilstramming.

Men da finanskrisen slo inn for fullt høsten 2008, fløy rentene til værs, og bankene som slet med å skaffe penger selv strammet skikkelig til overfor kundene. Det bidro til å parkere boligmarkedet totalt.

Mens det under oppgangstidene var vanligst å kjøpe bolig før man solgte den man allerede eide, var dette noe man kunne glemme nå. «Selg først!» sa bankene.

Fremover venter bankene fortsatt uendret kredittpraksis overfor husholdninger, ifølge undersøkelsen.

Les også:
Slik kutter du boliglånsrenten
Så mye dyrere blir boliglånet
På grensen til å avlyse rentehoppet