Venter bare to rentehopp fra Gjedrem i år

Meglere i aktivitet i DnB NOR Markets lokaler. Norges Bank kommer bare med to mindre rentehevinger i år, tror analytikerne i banken. Foto: Berit Roald / Scanpix.
Meglere i aktivitet i DnB NOR Markets lokaler. Norges Bank kommer bare med to mindre rentehevinger i år, tror analytikerne i banken. Foto: Berit Roald / Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges Bank kommer bare med to mindre rentehevinger i år, tror analytikerne i DnB NOR Markets og Nordea.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB-Kjell T. Barøy): – Det første rentehoppet får vi i mars, det siste etter sommeren. Og begge gangene blir renten satt opp 0,25 prosentpoeng, spådde seniorøkonom Kyrre Amdal i DnB NOR Markets da han tirsdag la fram rapporten «Økonomiske utsikter» for første tertial 2010.

Så sent som i oktober i fjor holdt Norges Bank muligheten åpen for fem renteøkninger innen utgangen av 2010 – til 2,75 prosent. Nå ligger sentralbankens styringsrente på 1,75 prosent.

Også Nordea tror Norges Bank vil nøye seg med to rentehevinger i år, begge på 0,25 prosentpoeng, slik at styringsrenten ved slutten av året vil være 2,25 prosent.

I 2011 vil sentralbanken sette opp renten tre ganger med 0,25 prosent hver gang, spår Nordea.

Lav rente i andre land

Det er først og fremst utsiktene til at andre land fortsatt vil holde renten lav som gjør at DnB NOR Markets tror sentralbanksjef Svein Gjedrem vil bremse farten på rentehevingene her hjemme.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For blir renteforskjellen til andre land for stor, øker faren for at kronekursen vil styrke seg mye. Det kan igjen bidra til kraftig svekkede markedsmuligheter for norsk eksportrettet industri.

Derfor tror DnB NOR Markets at Gjedrem vil være mer forsiktig med ytterligere renteøkninger, selv om utsiktene i privatforbruk og boligmarkedet tilsier flere renteøkninger,

Bedre sikt

Bildet av en lys og oversiktlig fjellheim i vinterdrakt pryder forsiden av den omfangsrike rapporten til DnB NOR Markets. Da DnBs analytikere la fram den forrige rapporten i august i fjor, viste forsiden et tåkelagt landskap, den reneste tåkeheimen, for å illustrerer at analytikerne den gang var mer i villrede om hvor veien videre gikk, og hva som lå bak tåken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men også snødekte, vakre fjell kan skjule visse farer, helgarderte seniorøkonom Knut A. Magnussen da han presenterte den internasjonale delen av rapporten tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Magnussen slår fast at den store resesjonen nå er over internasjonalt. I de fleste verdenshjørner er det vekst, om enn ikke like sterk alle steder.

– Mye taler for videre vekst i år, men det er mange skjær i sjøen. Vi har dessverre liten tro på at den store resesjonen vil bli avløst av det store oppsvinget, heter det i rapporten.

Statsfinansene

Statsfinansene i flere land utgjør ett av de skumle skjær i sjøen. Etter nedturen og alle tiltakene som ble satt inn i offentlig regi, har underskuddet i offentlige finanser økt kraftig i flere land. Blir underskuddene tilstrekkelig store, kan det blir svært krevende å få dem ned igjen.

– Dette er bakgrunnen for en stigende mistillit til statsfinansene i en rekke land, blant dem Hellas, men også Irland, Spania og Storbritannia.

Og bak frykten for mislighold av offentlig gjeld, ligger også en frykt for at enkeltland kan bli tvunget til å inflatere økonomien, det vil si få opp inflasjonen, for å få ned realverdien av den offentlige gjelden, påpeker DnB NOR Markets.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Analytikerne som står bak rapporten poengterer at de tror faren for inflasjon er til stede på sikt, men legger til at de likevel vurderer risikoen som relativt lav.

Også Nordea Markets påpeker at det er risiko for at 2010 og 2011 kan bli vanskeligere enn prognosene tilsier. Risikoen er primært knyttet til offentlige finanser i en rekke land, og uheldige effekter av nullrente over en lang periode, ifølge analytikerne i Nordea.

Her hjemme venter Nordea en samlet vekst i Fastlands-Norges BNP i år på 2,5 prosent. I fjor var denne veksten 1 prosent.

Arbeidsledigheten vil trolig stige noe i første del av året for så å flate ut på i overkant av 3,5 prosent, spår sjeføkonom Steinar Juel i Nordea.