DnB Nor hever renten

Den laveste boliglånsrenten går opp fra 2,85 prosent til 3,1 prosent (foto: Scanpix).
Den laveste boliglånsrenten går opp fra 2,85 prosent til 3,1 prosent (foto: Scanpix).

Begrunnelsen er at det har blitt dyrere for bankene å låne inn penger de siste dagene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se også

Boliglånskalkulator
Kalkulatoren viser de beste og de største lånegiverne innenfor 60 prosent og 80 prosent av markedsverdi, på forskjellige lånebeløp.

Boliglån - topplisten
Viser de fem beste bankene på fire forskjellige beløp, innenfor både 60 prosent og 80 prosent av markedsverdi.

Hvor mye kan du låne

Kalkulatoren gir deg et reelt bilde av hvor mye du tåler å låne ut fra dine forutsetninger.

Den inneholder flere funksjoner. Den er tilkoblet en full skattemodul, den beregner levekostnadene etter familiesammensetningen, og den beregner ulike typer lån.

DnB Nor setter opp boliglånsrentene med 0,25 prosentpoeng.

Norske banker har i lengre tid nølt med å sette opp sine boliglånsrenter til tross for at Norges Bank allerede har hevet renten to ganger siden den rekordlave bunnen på 1,25 prosent i høst. Dermed har mange norske boliglånskunder fortsatt kunnet glede seg over utlånsrenter på historisk lave nivåer.

- Dyrere for bankene
- Siden det er blitt dyrere for bankene å låne inn penger de siste ukene, øker også prisene på boliglån. DnB Nor øker både innskudds- og utlånsrentene med inntil 0,25 prosentpoeng, skriver banken i en pressemelding.

Bankens laveste boliglånsrente er etter økningen 3,10 prosent.

- Når prisen vi betaler for penger øker, er vi også nødt til å heve våre priser på boliglån. Den nye renten gjelder fra 10. mars for dagens kunder. Innskuddsrentene våre økes også med inntil 0,25 prosentpoeng, sier Karin Bing Orgland, konserndirektør for Retail Norge i DnB Nor.

Kalkulator:Sjekk hvor mye dyrere lånet ditt blir

Legg inn beløpet du har i lån, gammel og ny rente, så regner kalkulatoren ut hvor mye dette betyr månedlig. Termingebyret må legges inn for at den effektive renten skal regnes ut riktig.

På serielån og avdragsfrie lån vil terminbeløpet øke like mye som renteøkningen.

På annuitetslån vil endringene i terminbeløpet bli litt lavere enn renteendringen, fordi en renteendring gir en liten forskyvning mellom rente- og avdragsdelen.

Du kan beregne effekten av dette i kalkulatoren Annuitetslån og renteendring.

Restlån i dag
Nominell rente
Termingebyr
Antall terminer
Resttid på lånet
Ny rente
Renteøkning:Per mndPer år
Renteøkning
Økning etter skatt
Effektive renter:
Effektiv rente i dag
Ny effektiv rente

Rentehopp i mars
Bakgrunnen for bankenes nøling med å sette opp rentene er at pengemarkedsrentene har steget langt mindre enn styringsrenten til Norges bank. Det er pengemarkedsrentene, de såkalte Nibor-rentene, som danner utgangspunktet for hvilken kostnad bankene har på pengene de låner ut.

- Bankenes innlånskostnader har de siste ukene økt betydelig, og er i dag på et høyere nivå enn før jul. Blant annet har pengemarkedsrenten (3-måneders NIBOR) økt med rundt 0,25 prosentpoeng siden forrige rentemøte i Norges Bank, skriver DnB Nor i sin begrunnelse for dagens renteheving.

De fleste analytikermiljøene tror Norges Bank hopper over renteøkning i februar, og venter til i mars med å sette opp styringsrenten fra 1,75 prosent til 2 prosent.

Meglerhuset DnB Nor Markets tror sentralbanksjef Svein Gjedrem setter opp renten to ganger i år. En gang før sommeren og en gang etter.

Les:
Skagen tok svensk gull
- Boligprisene er for lave
- Drøyer rentehoppet til mars

Personvernpolicy