- Boligprisene er for lave

Analytikere mener det bygges 10.000-20.000 for få boliger per år (foto: Colorbox).
Analytikere mener det bygges 10.000-20.000 for få boliger per år (foto: Colorbox).

Få nye boliger presser boligprisene. Men nybyggingen tar seg ikke opp før boligprisene har steget enda mer, mener sjeføkonom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Før helgen ble det lagt frem tall som viser at boligbyggingen fortsatt stuper her i landet.

Likevel har flere aktører i boligbyggbransjen over tid hevdet at igangsettingen av nye boliger er enda lavere enn materialet til Statistisk sentralbyrå viser.

Trolig ble det bygget rundt 20.000 boliger i 2009, mens analytikere mener det reelle behovet ligger på 30-40.000 boliger årlig.

Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Terra-Gruppen tror uansett ikke det blir noe oppsving i boligbyggingen med det første.

- Boligprisene generelt er for lave i forhold til byggekostnadene. Nye boliger blir rett og slett for dyre grunnet byggekostnader i forhold til bruktboliger i samme område, sier Andreassen. Derfor henger nyboligsalget etter. Og når folk ikke er villige til å betale det utbyggerne må ha for at det skal være lønnsomt, blir det heller ikke noe oppsving i byggingen, påpeker Andreassen.

- Da må enten byggekostnadene ned eller boligprisene opp. Men jeg tror ikke prisgapet mellom brukte og nye boliger blir lukket med det første, sier Andreassen.

Oppsving i 2011
Effekten av lavt boligutbud over tid vil bidra til å presse prisene oppover.

- Jeg tror boligprisene skal fortsette å stige, men ikke nok til at igangsettingen tar seg opp med det første. Så det vil fortsatt være et gap i prisene på brukt og nytt, sier Andreassen.

Han tror de gjennomsnittlige bruktboligprisene skal opp 8,4 prosent i 2010 i forhold til 2009, med utsikt til fortsatt vekst i 2011.

- Igangsettingen skraper bunnen, og vil nok stige før eller siden. Kanskje det skjer i 2011, anslår sjeføkonomen.

Trekker opp prisen
Han mener alle kostnadene som bidrar til å øke kostnadene er lite påaktet både i Norges bank og i andre analytikermiljøer.

- Høyere egenkapitalkrav, krav om solide entreprenører, samt nye og fordyrende byggeforskrifter trekker byggekostnaden opp. Dessuten har bankene tapt mye penger på entreprenører. Så selv om boligkjøperne har billige lån, gjelder ikke det for entreprenørene, sier Andreassen. DN.no/kalkulator:Så stort lån kan du betjene Dette betyr en renteendring for deg

- Ny boble
I 2008 toppet boliginvesteringene her i landet med 23 milliarder kroner i andre kvartal, ifølge Andreassen, mens bruttoinvesteringene nå er nede på 17 milliarder kroner.

- Dette holder knapt nok til å dekke slitasjen i boligmassen. Det er rundt to millioner boliger i Norge, så umiddelbart gir ikke lav igangsetting så store utslag, men over tid gir lav nybygging grunnlag for en ny boble, sier Andreassen.

Han mener prisveksten i boligmarkedet 2007 hadde vel så mye å gjøre med at det ble igangsatt for få boliger på 1990-tallet, som lave renter.

Les også:
Tror ikke på boligkrakk
Rekord for rammelån på bolig

Personvernpolicy