Åpner for gunstigere pensjonssparing

Finansminister Sigbjørn Johnsen (foto: Scanpix).
Finansminister Sigbjørn Johnsen (foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Finansminister Sigbjørn Johnsen utelukker ikke at regjeringen vil strø mer sukker på ordningen med skattefradrag for pensjonssparing.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter to år med Individuell pensjonssparing (IPS) er det ingenting som tyder på at spareformen blir noen suksess. Som DN.no skrev igår var det kun noen tusen kunder som ifjor tegnet slike spareavtaler med de største tilbyderne av IPS. Dette til tross for at produktet ble tungt markedsført i media, og til tross for at dagens ordning lokker med opptil 4.200 kroner i skattefradrag dersom man sparer 15.000 kroner i året.

Les saken: Dobbel fiasko for ny pensjonssparing

Eksperter på pensjon og mange av tilbyderne selv mener årsaken til nordmenns tilbakeholdenhet i hovedsak skyldes to ting:

Usikker lønnsomhet: Skattefradraget på 28 prosent av sparebeløpet er i realiteten bare en skatteutsettelse. Når sparepengene skal betales ut, må pensjonisten skatte av gevinsten som inntekt. Skattesatsen man da ender opp med, er ikke mulig å vite i dag - men ut fra dagens regler blir skatten sannsynligvis høyere enn skattefradraget man engang fikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For stusselige sparebeløp: IPS-ordningen ble innført av den rødgrønne regjeringen som en erstatning for den gamle IPA-ordningen (Individuell pensjonsavtale). Mens den nye ordningen begrenser sparingen til 15.000 i året, kunne man spare 40.000 kroner og dermed få hele 11.200 kroner i skattefradrag med IPA.

Fiaskoen for IPS-sparing er ikke noe som nødvendigvis bare bør bekymre finansnæringen som selger produktet. IPS er omtalt som intet mindre enn den tredje pilar i det norske pensjonssystemet, i tillegg til folketrygden og tjenestepensjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skal vurdere ordningen
I Finansdepartementet understreker de da også at man følger nøye med på utviklingen.

- Det er viktig at folk har en trygg og god økonomi også i alderdommen. Regjeringen har derfor igangsatt omfattende endringer av alderspensjonssystemet, og dette arbeidet er ikke sluttført, uttaler finansminister Sigbjørn Johnsen via en epost til DN.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Som en del av dette arbeidet gav regjeringen ifjor sommer Banklovkommisjonen i oppdrag å se på blant annet regelverket for skattebegunstigede tjenestepensjonsordninger i privat sektor (i dag, IPS).

- Regjeringen vil på bakgrunn av Banklovkommisjonens forslag vurdere regelverket og innretningen på disse ordningene, lover finansminsteren.

Det er lagt opp til at kommisjonen skal avgi sin utredning innen 30. april i år.

På spørsmål fra DN.no om finansminsteren selv ville spart i IPS med dagens vilkår, eller vurdert andre spareformer, svarer han slik:

- Det obligatoriske pensjonssystemet skal sikre alle en rimelig god alderspensjon gjennom Folketrygden, og de aller fleste har en tjenestepensjon i tillegg til dette. Behovet for ytterligere pensjonssparing må folk selv vurdere, og de må også selv ta stilling til hvordan denne sparingen eventuelt skal gjøres.

Les mer om pensjonssparing:

Venter du ti år må du spare dobbelt

Jobb fem minutter - tjen 300.000 kroner