Politikerne mener det er for lett å bli sykmeldt

Artikkelen fortsetter under annonsen

Seks av ti politikere på Stortinget mener det er for lett å bli sykmeldt i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dagbladet har spurt stortingspolitikerne om de synes det er for lett å sykmelde seg i Norge. 75 av dem svarer klart ja, mens 33 svarer at dagens system ikke fungerer. 20 representanter svarer nei på spørsmålet. 41 politikere svarte ikke på undersøkelsen.

Opptellingen viser dermed at 108 av de 169 representantene på Stortinget ikke har tillit til dagens sykmeldingsordning. Størst mistro er det blant Høyres representanter, mens i Sosialistisk Venstreparti hersker et synspunkt om at det ikke er for lett å bli sykmeldt. Representantene fra Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet er splittet i spørsmålet.

Men ingen fører kontroll over stortingspolitikernes eget sykefravær.

– Vi har ikke en sentral ordning for registrering for fravær for stortingsrepresentantene, sier Hans Brattestå, direktør på Stortinget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sier det skal legges fram sykmelding hvis representantene søker permisjon med sykdom som begrunnelse.

– Men det er ikke så enkelt og relevant å ha en registrering, det ville bli lite veiledende for det reelle fraværet. Mitt generelle inntrykk er at det er særdeles lavt sykefravær for politikerne, sier Brattestå.

Nestleder Per Arne Olsen i Frp mener politikerne bør være like åpne om sykefraværet som alle andre.

– Særlig viktig er det at vi som vedtar lovene er gode eksempler for andre. Men fraværet vårt er vanskeligere å registrere, fordi en del av jobben vår er å være på farten, sier Olsen. (©NTB)