Meny

Klart for krig om el-moms

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordlendinger slipper moms på strømmen, og nå ber ordførerne i iskalde østlandskommuner om samme spesialordning. Frp lover å ta saken opp i Stortinget.

Folk i Nord-Norge fikk fritak for moms på strøm i 1969, fordi politikerne mente at det var kaldere i nord enn i sør. Statistikk fra Meteorologisk institutt viser noe annet, skriver Nationen.

– Vi har en langt strengere vinter enn mange steder i nord. Og strømutgiftene blir deretter. Da er det urimelig at de har dette fritaket og ikke vi, sier Tolga-ordfører Erling Aas-Eng (Sp).

Kaldere i sør

Fredag viste gradestokken på Tolga minus 42, og den gjennomsnittlige januartemperaturen i kommunen er minus 12,5 grader.

Brønnøysund i Nordland har gjennomsnittlig 1,1 minusgrader i januar, men der slipper innbyggerne å betale moms på strømmen. I Nord-Troms og Finnmark slipper de i tillegg forbruksavgiften.

En oversikt fra Meteorologisk institutt viser at vintrene er kaldere for langt flere mennesker i Sør-Norge enn for innbyggerne i de nordligste fylkene.

– Noen må ha lest klimakartet på en veldig underlig måte en gang i tiden, sier Trysil-ordfører Ole Martin Norderhaug (Ap) til Nationen.

På Stortinget møter de to innlandsordførerne forståelse.

– Reaksjonene er forståelige, og på et tidspunkt kan det nok være rett å vurdere dette på nytt, sier leder av Stortingets miljø- og energikomité, Erling Sande (Sp).

Stortingsdebatt

Fremskrittspartiets miljøpolitiske talsmann i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, Ketil Solvik-Olsen, lover å ta saken til Stortinget.

– Sande har hatt mange utspill som skal vurderes, men han tar dem ikke videre. Nå tar Frp Sande på ordet, og vi lager debattema i Stortinget om dette neste uke, sier Solvik-Olsen til NTB.

Han viser til at eldre rundt omkring i landet kan tenke mer på lommebøkene enn å skru opp varmen, noe som kan gi helsemessige konsekvenser.

– Jeg skal ta opp situasjonen rundt strømpriser generelt på onsdag, for å få vite hvilke tiltak regjeringen kan sette inn og sikre at det ikke går ut over liv og helse. I tillegg vil jeg ha en egen debatt som dreier seg om det økonomiske, der jeg vil se på elavgiften i et langsiktig perspektiv, sier Solvik-Olsen. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus