Kina: Vi vant klima-forhandlingene

Kinas sjefsforhandler, Xie Zhenhua, er veldig fornøyd med det som ble oppnådd under klimaforhandlingene i København. Foto: Scanpix.
Kinas sjefsforhandler, Xie Zhenhua, er veldig fornøyd med det som ble oppnådd under klimaforhandlingene i København. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kinesiske forhandlere oppnådde det de ville under klimaforhandlingene i København i desember, ifølge en framtredende representant for den kinesiske ledelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om klimatoppmøtet i København

Rundt 190 land deltok på klimatoppmøtet COP15 i København i desember.

Et forlik ble inngått på overtid da USA kom fram til en «meningsfull enighet» med Kina, India og Sør-Afrika.

Partene slutter seg til målet om å begrense den globale oppvarmingen til 2 grader over førindustrielt nivå.

Partene går inn for en finansieringsmodell for klimatiltak som skal gi fattige land 100 milliarder dollar i støtte i året innen 2020.

Et mål om at en juridisk bindende avtale skal bli vedtatt i løpet av 2010, ble ikke vedtatt på konferansen. (©NTB)

Særlig viktig var det at Kina fikk gjennomslag for kravet om økonomisk støtte fra rike land uten at det ble knyttet til utenlandsk kontroll med Kinas egne miljøtiltak, ifølge Kinas fremste miljøutsending til København-konferansen, Xie Zhenhua.

– Utviklingsland, og særlig Kina, vil aldri akseptere utenlandsk kontroll av egne planer for å redusere utslippene av klimagasser og vil bare love økt innsyn, sa Xie på et seminar på Beijing-universitetet lørdag.

Hinder

Storbritannia, Sverige og andre land har utpekt Kina som den viktigste motstanderen av at København-konferansen vedtok en bindende avtale med tallfestede kutt i utslipp av klimagasser for å hindre at den globale temperaturen stiger med over 2 grader.

Xie er svært fornøyd med at industrialiserte land har lovet 100 milliarder dollar, tilsvarende rundt 550 milliarder kroner, i pengestøtte fram til 2020 for å betale tiltak for et bedre klima i fattigere land.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Neste gang kan vi diskutere når de vil betale pengene, og hvor mye hvert land vil betale, sa Xie.

Han er nestleder i det som nå heter Den nasjonale utviklings- og reformkommisjonen, tidligere kjent som Statens planleggingskommisjon.

Nasjonale mål

Xie forsikret at Kina var godt på vei til å innfri sitt eget klimamål, men sa ingenting om at mange kritikere mener det er altfor lavt.

Kina har signalisert at landet vil redusere utslippsintensiteten med 40–45 prosent innen 2020, sammenlignet med 2005. Det betyr ikke at utslippene av klimagasser skal reduseres, men at økonomien skal vokse raskere enn utslippene.

Ifølge Xie er Kinas forbruk av energi per produserte krone allerede redusert med 16 prosent siden 2005.

Kina har passert USA som verdens største utslippsland av klimagasser. (©NTB)