Krever opprydding etter strømsjokket

Det er mangel på nettkapasitet mellom Sør-Norge og Midt-Norge fører til de store prisforskjellene mellom landsdelene (foto: Scanpix).
Det er mangel på nettkapasitet mellom Sør-Norge og Midt-Norge fører til de store prisforskjellene mellom landsdelene (foto: Scanpix).

De store prisforskjellene på strøm i Norge er uholdbare, mener både kraftbransjen og politikere. Statnett-sjefen varsler opprydding.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag morgen betalte folk i Midt- og Nord-Norge 8,20 kroner per kilowattime, og 2,45 kroner i snitt gjennom dagen. Snittprisen per kilowattime i Trondheim var seks ganger høyere enn i Oslo fredag.

Les mer: Strømprisen tredobles | ABC Nyheter

Torsdag kommer strømpris-sjokket | ABC Nyheter

Lørdag vil spotprisen være tilbake på normalen igjen både i nord og sør. Da vil gjennomsnittlig spotpris i Trondheim være 40,8 øre og i Oslo 37,6 øre per kilowattime.

Holder kulden seg, kan prisen skyte i været igjen så snart helgen er over og forbruket stiger. Ifølge statsmeteorolog Geir Bøyum blir det mildere i Nord-Norge den kommende uken. I Sør-Norge vil det holde seg kaldt med et tosifret antall kuldegrader flere steder i Trøndelag, på Vestlandet og på Østlandet.

– Ikke holdbart
– Slike store prisforskjeller som vi har sett eksempler på i vinter er ikke ønskelig og heller ikke holdbart i Norge. Midt- og Nord-Norge er rammet av et nordisk problem som skyldes streng kulde kombinert med driftsstans for svensk kjernekraft. Mangel på nettkapasitet mellom Sør-Norge og Midt-Norge fører til de store prisforskjellene, sier administrerende direktør Steinar Bysveen i Energi Norge til NTB.

I likhet med mange andre i kraftbransjen ønsker Bysveen fortgang i utbyggingen av kraftlinjen mellom Fardal i Sogn og Ørskog i Møre og Romsdal. Med denne på plass ville ikke de store prisforskjellene ha oppstått, ifølge Bysveen.

Opprydding
Bysveen er sterkt kritisk til at verken produksjon av ny kraft eller nye overføringslinjer har holdt tritt med kraftbehovet i landsdelen.

Statnetts konsernsjef, Auke Lont, opplyser til NTB at han ønsker en analyse av måten den nordiske kraftbørsen NordPool Spot fungerer på i ekstreme perioder.

– Det er viktig for oss å få avklart hva som skjedde og førte til de ekstremt høye prisene i enkelte timer, og det er også viktig å få belyst hvorfor det er blitt så dårlig regularitet på den svenske kjernekraften. Dette har tydeligvis påvirket markedet i hele Norden, sier Lont.

Det som har skjedd de siste dagene er ikke overraskende, verken for kraftbransjen selv eller for politikere.

– Leverer ikke
– Det er fire og et halvt år siden de rødgrønne ved daværende olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) lovet tiltak for å bedre den anstrengte kraftsituasjonen i Midt-Norge. En strømpris på 8,20 kroner synliggjør at regjeringen ikke har levert, sier Fremskrittspartiets energipolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen til NTB.

Han fastslår at innbyggerne og næringslivet i Midt-Norge og Nord-Norge nå må ta belastningen gjennom skyhøye strømpriser når det blir kaldt. Han beskylder regjeringen for å glemme den anstrengte kraftsituasjonen så snart det blir mildvær og regn.

Solvik-Olsen sier at de to mobile gasskraftverkene til 2,3 milliarder kroner i Møre og Romsdal bør startes opp umiddelbart når strømprisene når slike høyder som fredag, heller enn å importere dyr kullkraft og gasskraft fra andre land i Europa. (©NTB)

Se også: Her får du billigst strøm | ABC Nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus