- Drøyer rentehoppet til mars

Fallet i detaljhandelen gjør det mindre sannsynlig med renteheving på neste rentemøte i Norges Bank (foto: Fokus Bank).
Fallet i detaljhandelen gjør det mindre sannsynlig med renteheving på neste rentemøte i Norges Bank (foto: Fokus Bank).

Norges Bank behøver ikke snarlig renteheving for å tøyle en forbruksboom, mener sjeføkonom Frank Jullum.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag ble det lagt frem tall som viser at nordmenns shoppeiver falt mer enn ventet i november i fjor. Fra oktober til november sist år falt detaljhandelsindeksen med 1,1 prosent, mot en ventet nedgang på 0,2 prosent.

- Deltaljhandelstallene overrasket på nedsiden, sier sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank til DN.no.

Han sier det er en konsekvens av at de tre første ukene i november var svake, og at julehandelen kom sent i gang.

Les dagens makrotall:
Svak lysning for industrien
Låneskvis for bedriftene
Shoppingnedtur

Hopper over februar
- Forbruket har ruslet og gått med en underliggende vekst på fire prosent – rundt en prosent i kvartalet. Og veksten i fjerde kvartal kommer trolig til å ligge rundt de prognosene både vi Norges Bank har. Derfor er det ikke behov for snarlig renteheving for å tøyle en forbruksboom, sier Jullum.

- Jeg tror Norges Bank hopper over renteøkning i februar. De setter den heller opp i mars, og går deretter sakte frem, tror Jullum.

Makroøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities mener dagens tall fra SSB var litt blandet, og også han venter at rentehoppet først kommer i mars.

- Detaljhandelen var litt svakere enn det vi hadde ventet, men det var likevel ikke overraskende svakt siden veksten forrige måned var veldig sterk på 2,4 prosent. Trenden er veldig god, og det er ingen tegn på at husholdningenes etterspørsel er i ferd med å svekkes, sier han til TDN Finans.

Ganske bra trend
For industriproduksjonen mener han trenden i løpet av andre halvår er ganske bra til tross for at industriproduksjonen for november kom ut noe svakere enn ventet.

Les: Svak lysning for industrien

- Hvis man ser i forhold til Norges Bank er dette her omtrent som ventet, og det kommer til å gjøre at sentralbanken vil holde renten uendret i februar, og neste renteøkning kommer sannsynligvis 24. mars, sier Wilhelmsen.

- Låneiver kan bekrymreSjeføkonom Stein Bruun i SEB Enskilda sier til TDN Finans at husholdningenes kredittvekst, som steg fra en årlig oppgang på 6,7 prosent i oktober til 7,0 prosent november, kan bekymre Norges Bank.

Les: Låneskvis for bedriftene

Personvernpolicy