Shoppingnedtur

Eric Bruce i Nordea Markets tror trenden er stigende for detaljhandelen, selv om det var nedgang i november (foto: Colourbox).
Eric Bruce i Nordea Markets tror trenden er stigende for detaljhandelen, selv om det var nedgang i november (foto: Colourbox).

Shoppingen falt mer enn ventet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Omsetningsvolumet til detaljhandelsbedriftene gikk ned med 1,1 prosent fra oktober til november ifjor, viser detaljomsetningstall lagt frem av Statitisk sentralbyrå i dag. Ifølge konsensus var det ventet et fall på 0,3 prosent fra oktober til november. Volumet falt i de fleste bransjer i november.

Butikker med salg av klær og sko bidro sterkt til nedgangen, ifølge SSB.

- Får ofte et fall
- Trenden i detaljhandelen og varekonsumet er uten tvil kraftig oppadgående, men vi tror oppgangen på hele 2,4 prosent i oktober delvis var preget av støy. Trenden er noe mer moderat og etter et sterkt tall får vi ofte et fall, skriver Eric Bruce i Nordea Markets i morgenrapporten sendt ut før SSB la frem sine tall.

Nordea ventet derfor et fall på 1,5 prosent fra oktober til november (pluss 1,6 prosent sammenlignet med samme måned året før).

Uten justering for sesongvariasjoner og målt i volum omsatte detaljhandelsbedriftene for 1,3 prosent mer i november 2009 enn i november 2008.

Holdes bensinstasjoner utenfor, var veksten på 2,1 prosent. Bensinstasjonene hadde 6,0 prosent lavere omsetning i november 2009 enn i samme måned året før.

Målt i verdi, ikke justert for prisendringer, økte omsetningen til detaljhandelsbedriftene som selger varer via internett og postordre med hele 12,1 prosent fra november 2008 til november 2009. Verdiindeksen for detaljhandel totalt økte med 4,2 prosent i samme periode.

Fall også i varekonsum
Etter sterk vekst i oktober avtok varekonsumindeksen med 1,5 prosent i november, viser tall fra SSB.

På forhånd ventet Nordea Markets at varekonsumet skulle falle med 1,2 prosent fordi bilsalget økte videre i november.

Etter en kald oktober gikk det sesongjusterte konsumet av elektrisitet og brensel ned i november. Nedgangen i denne varegruppen var på over 11 prosent. Om man holder elektrisitet og brensel utenom, ville varekonsumindeksen bare vist en nedgang på 0,9 prosent.

Husholdningenes konsum av andre varer er også med på å trekke ned varekonsumindeksen betydelig. Spesielt kjøp av klær og sko avtok fra oktober til november.

Husholdningenes varekonsum var likevel klart høyere i november enn i årets ni første måneder.

- Vårt anslag antyder på ingen måte noen svakhet i forbruksveksten. Skulle konsensus ha rett vil Norges Bank blir enda tryggere på at rentene må opp for å bremse kjøpefesten, skriver Bruce i morgenrapporten.

Saken oppdateres

Les også om flere ferske makrotall:
Låneskvis for bedriftene
Svak lysning for industrien

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus