Meny

Frykter flere særnorske rentehevinger

NHOs president Paul-Chr. Rieber frykter flere særnorske rentehevinger. NHO-presidenten er her i samtale med kronprins Haakon under NHOs årskonferanse i Operaen torsdag. NHOs administrerende direktør John G. Bernander (i bakgrunnen) i samtale med kronprinsesse Mette-Marit (foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Toppene i NHO og LO frykter at Norges Bank vil gjennomføre flere særnorske rentehevinger som vil gi enda større forskjell mellom rentenivået i Norge og andre land.

NHO-president Paul-Chr. Rieber advarte mot flere særnorske rentehevinger da han åpnet næringslivsorganisasjonens årskonferanse torsdag. Konferansen samlet de fleste toppene i norsk nærings-, arbeids- og organisasjonsliv, og ble denne gang holdt i Operaens store sal i Bjørvika i Oslo.

LO-leder Roar Flåthen sier til NTB at han deler bekymringen for at flere norske rentehevinger vil sette norsk eksportindustri i samme situasjon som i 2002.

Renteforskjellen mellom Norge og konkurrentland resulterte da i styrket kronekurs som igjen skapte problemer for eksportindustrien.NHO-direktør Johnny Bernander viser til at det i tillegg til Norge bare er Australia som nå har hevet renten.

– Flere særnorske rentehevinger vil kunne ramme norsk eksportrettet industri hardt, sier Bernander.

Relativ forskjell
LO-lederen understreker at norsk rentenivå fortsatt er lavt. Men dette er ikke avgjørende. Det avgjørende er forskjellen mellom norsk og internasjonalt rentenivå:

– Vi frykter at den norske renten vil bli betydelig høyere enn rentenivået internasjonalt. Det vil styrke kronekursen og dermed gjøre norske varer dyrere i utlandet. Da kan industrien tape terreng i konkurransen. Jeg deler NHOs bekymring for at vi skal få et særnorsk rentenivå, sier Flåthen til NTB.

LO-lederen sier han er bekymret selv om det har gått bedre på arbeidsmarkedet enn mange fryktet, og selv om det private forbruket har vært sterkt.

Først ute i Europa
Sentralbanksjef Svein Gjedrem var den første sentralbanksjef i Europa som satte opp renten etter finanskrisen. På verdensbasis var Australia først ute, men sentralbanken der hevet renten av andre årsaker enn den norske sentralbanken. Norges Bank satte først opp renten til 1,5 prosent, og deretter til 1,75 prosent i desember. Ifølge Norges Banks rentebane, vil det komme flere rentehevinger i år.

I USA derimot, er budskapet til den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernanke at USAs styringsrente skal holdes lav fortsatt.

I sin tale torsdag poengterte NHO-president Rieber at krisen langt fra kan avblåses i alle bransjer her hjemme, selv om Norge har greid seg bedre gjennom finans- og økonomikrisen enn andre land.

– Fortsatt bekymret
–20.000 av våre medlemsbedrifter er fortsatt bekymret for framtiden. Og de vet hva de snakker om: De har skoene på, og vet hvor de trykker, sa Rieber.

I tillegg til å advare mot særnorske rentehevinger, advarte han også mot tendenser til at norsk næringsliv utvikles langs to spor: Ett der deler av næringslivet, som bygg- og anlegg samt reiseliv, tar støyten, mens aktiviteten i stat og kommune øker.– Dagens vekst i offentlig sektor er ikke bærerkraftig, sa NHO-president Paul-Chr. Rieber. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus