Selv Islands DNA har blitt verdiløst

Det norske kronprinsparet og det islandske presidentparet besøkte genteknologiselskapet Decode i 2004. Bildet viser direktør Kari Stefansson med gjestene.
Det norske kronprinsparet og det islandske presidentparet besøkte genteknologiselskapet Decode i 2004. Bildet viser direktør Kari Stefansson med gjestene.

Krisen vil ingen ende ta for Island.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En database over alle islendingers DNA-kode har blitt ansett som verdiløse. Decode har dermed blitt avnotert fra teknologibørsen Nasdaq, opplyser selskapet i en pressemelding.

Decode ble sommeren 2000 børsnotert på det amerikanske Nasdaq-markedet. Ledet av den islandske legen og tidligere Harvard-professoren Kari Stefansson ville Decode kartlegge hele den islandske befolkningens DNA-profil og bruke det til å utvikle banebrytende ny medisin, skriver business.dk.

Homogen befolkning

Argumentet var at Island har en av verdens mest homogene befolkning, med fremragende kartlegging av familierelasjoner på kryss og tvers.

Derfor kunne Decode kjapt finne ut av hvilke sykdommer som var arvelige og hvordan. Investorene var overbegeistret, og aksjekursen steg raskt fra 18 til nesten 29 dollar, hvilket økte verdien til selskapet Decode med mer enn ti milliarder.

Avnoteringen var egentlig ikke uventet. I midten av 2009 opplyste Decode at man regnet med å selge den sentrale DNA-databasen til investorer, men at det antakeligvis ikke ville bli utbetalt en eneste krone til aksjonærene.

Tom for penger

Problemet til Decode skal ha vært at selskapet, som så mange andre bioteknologi-virksomheter, har gått tom for penger.

I Decodes tilfelle har dette skyldes at selv om arvelige feil i menneskers DNA-koder spiller en rolle for blant annet hjertesykdom, så er ikke den arvelige forbindelsen sterk nok til å at Decode har vært i stand til å finne en effektiv medisin, og dermed tjene penger.

Selskapet forsøkte mot slutten å lansere en tjeneste hvor private kunne betale for DNA-screening, men det ble lingen suksess.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus