Meny

Torsdag kommer strømpris-sjokket

Det er Midt- og Nord-Norge som blir rammet av høye strømpriser (foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sprengkulde i hele Norden sender strømprisene til himmels.

Se også

Strømpriser spot
Prisoversikt som viser priser fra de landsdekkende leverandørene av spotpris. Oversikten viser priser på fire forskjellige forbruksnivåer.

I morgen stiger strømprisen fra rundt 38 euro per megawatt-time (mwh) til 300 mwh for store deler av landet.

Det er kulden som gjør det, forklarer porteføljeforvalter Pål Johannessen i Bergen Energi.

Det er uvanlig kaldt i hele Norden, det gjør at strømprisene er på full fart opp. Men det blir enda verre imorgen. Årsaken til det er at det i Sverige og Finland i dag feires 13. dag jul.

- Endel av forbrukerne har dermed ferie i dag og rydder vekk julelysene og imorgen kommer industrien tilbake for fullt. Det vil trekke forbruket høyere, sier Johannessen.

Ekstreme strømpriser
Systemprisen på den nordiske kraftbørsen Nord Pool kom i dag på skyhøye 61,22 euro/MW, med ekstremt høye timepriser i Midt- og Nord-Norge, Sverige, Finland og Øst-Danmark, skriver Europower.com. Imorgen blir prisene langt høyere. Da ventes strømprisen i Midt-Norge og Nord-Norge å stige til hele 300 euro per mwh fra klokken 16 til klokken 18 imorgen ettermiddag.

- For norske strømkunder så er situasjonen at i Sør-Norge så øker prisen noe - litt over fem euro, mens det er i området Midt-Norge og Nord-Norge hvor prisene holder samme nivå som Sverige, Finland og deler av Danmark, sier Johannessen i Bergen Energi.

- En av de verste toppene
Det er likevel ikke strømpris-rekord.

-Det var nok høyere strømpriser vinteren 2002-2003 da det lå over 800 kroner per mwh, men prisene vi ser nå om dagen er en av de verste toppene vi har hatt noensinne, sier Johannessen til DN.no.

- Dette er ikke en kraftkrise, det her er resultatet av nettproblematikk og begrensning i overføringskapasitet. Det konsumeres så mye nå at nettet ikke klarer å overføre nok kraft, forklarer Johannesen.

Prisen på kraft stiger også delvis på grunn av at den svenske kjernekraften bare går på 70 prosent av kapasiteten.

Pristoppen blir glattet ut
For strømkunder som frykter en kjemperegning som følge av morgendagens kraftige hopp i strømprisen, kan strømeksperten berolige med at at de ekstreme prisene bare vil gjelde i én dag.

- Enkeltdagen imorgen blir den kaldeste. Allerede i neste uke skal det bli mildere, så toppen vi ser nå er i praksis én av 31 dager så pristoppen blir jo glattet ut av snittet.

Men strømprisen i vinter vil nok ligge høyere enn forventningene tidligere i vinter, sier Johannessen som sier at det er mulig at kraftprisene vil holde seg på 50-60 euro per mwh i årets tre første måneder, sier han. Han minner også om at prishoppet slår spesielt ut for Midt-Norge og Nord-Norge og at strømkundene i Sør-Norge i stor grad vil slippe unna den voldsomme prisoppgangen.

Og det voldsomme prishoppet blir bare kortvarig. Årssaken til at strømprisen hopper så kraftig, er i stor grad at produsenter blir nødt til å sette igang reservekraft. Blant annet dyre olje- og gasskondensatanlegg blir satt i gang og de er ikke bare dyrere å drive, men selskapene bak krever ekstra høye priser for å dekke inn oppstartskostnadene. Etter et par dagers drift derimot er disse kostnadene tjent inn, forklarer Johannessen.

Les også:
Iskalde oljepriser
Statoil er vest i Europa

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus