Meny

Å vaske verdens høyeste bygg

Tolv maskiner med en vekt på 13 tonn bærer med seg opptil 36 vindusvaskere som bruker vanlig såpe og bøtter til å vaske Burj Khalifas (tidligere kjent som Burj Dubai) 24.830 vinduer over en periode på tre måneder. Foto: Scanpix/AFP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et australsk selskap har beskrevet den enorme oppgaven med å vaske vinduene i verdens høyeste skyskraper i Dubai, med bruk av kluter, bøtter og høyteknologisk utstyr til en verdi av 7,3 millioner dollar.

De teleskopiske enhetene designet i Melbourne og installert på verdens høyeste bygning brukes ved vindusvasken i Burj. (Scanpix)De teleskopiske enhetene designet i Melbourne og installert på verdens høyeste bygning brukes ved vindusvasken i Burj. (Scanpix)

Dale Harding, sjef for Cox Gomyl, sier selskapet designet og installerte Burj Khalifas unike vindusvaskekaruseller som var i aksjon før byggets offisielle åpning denne uken.

Tolv maskiner med en samlet vekt på 13 tonn frakter opptil 36 vaskere, som bruker vanlig såpevann til å vaske Burj-tårnets 24.830 vinduer i en prosess som tar tre måneder fra topp til bunn.

- Det er det samme som man ville brukt til å vaske butikkvinduer. Det finnes ikke komplisert, sier han til AFP tirsdag.

Vindusvaskerne står på de spesialbygde maskinene, som kommer ut av hulrom i skyskraperen og følger skinner langs de buede tårnene.

Han sier selskapet har jobbet overtid for å få det 828 meter høye tårnet skinnende i forkant av mandagens ekstravagante åpningsseremoni.

- Det er en enorm utfordring. Arkitektene hadde noen ganske høye forventninger, sier Harding.

- Dette er en ikonisk bygning med høy synlighet. De ønsket den så ren som mulig, særlig til åpningen. Det har vært noen ganske stramme tidsfrister de siste månedene.


Han sier Burj, som tårner over Dubais ørkenlandskap, har 120.000 kvadratmeter glass og 45.000 kvadratmeter aluminium og rustfrie stålpaneler.

- Det er en utrolig konstruksjon. Folk fokuserer på byggets høyde, men den faktiske størrelsen på det, fotavtrykket, er enormt. Det er i virkeligheten 10-15 konvensjonelle bygninger, sier Harding.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus