Meny

Verdens høyeste hus åpnes i dag

Verdens høyeste hus åpnes i dag

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et enormt fyrverkeri, laserlys og fallskjermhoppere i Dubais farger markerte den offisielle åpningen av verdens høyeste bygning i Dubai mandag.

Verdens høyeste bygninger
* 828 meter – Burj Khalifa (Dubai, De forente arabiske emirater, 2009)
* 508 meter – Taipei 101 (Taiwan, 2004)
* 492 meter – Shanghai World Financial Center (Kina, 2008)
* 442 meter – Sears Tower (nå Willis Tower) (USA, 1974)
* 410 meter – Petronas Twin Towers (Malaysia, 1998)
* 407 meter – Two international Financial Centre (Hongkong, 2003)
* 381 meter – Empire State Building (USA, 1931)
(Kilde: AFP) (©NTB)

Bygningen er 828 meter høy, opplyste sjeik Mohammed bin Rashid al-Maktum, Dubais statsoverhode, som sto for den offisielle åpningen.

Fyrverkeriet spraket og gnistret oppover og nedover den høyeste skyskraperen i verden før oppmerksomheten ble rettet mot fallskjermhoppere i Dubais farger, som landet rundt bygningen.

Samtidig ble et gigantisk portrett av sjeik Khalifa bin Zayed al-Nahayan, president i De forente arabiske emirater, vist på en yttervegg av bygningen, som har kostet rundt 8 milliarder kroner å bygge.

Sjeik Mohammed avdekket en tavle og holdt en kort tale der han døpte om bygningen som fram til mandag var kalt Burj Dubai, til Burj Khalifa, oppkalt etter emiratenes president.

Den nøyaktige høyden var ikke tidligere kunngjort. .

– Kriser kommer og går

Styreformann i eiendomsutviklingsselskapet Emaar, Mohammad Alabbar, har opplyst at rundt 90 prosent av leilighetene, kontorene og de andre lokalene i bygningen er solgt, til tross for gjeldskrisen som har rammet Dubai.

– Kriser kommer og går, men byer fortsetter å utvikle seg, framholder han.

Burj Khalifa skyver Taipei 101 ned på andreplass på listen over verdens høyeste bygninger.

Skyskraperen i Dubai slår også rekorden for antall etasjer, minst 160, og for den høyeste bebodde etasje i noen bygning: 124. etasje.

– Vi var ikke sikre på hvor høyt vi kunne komme. Det var en slags oppdagelsesferd, en læringsprosess, sier Bill Blaker, en av ingeniørene bak tårnet.

Boblen sprakk

Da de første spadetakene ble tatt i 2004, var Dubai et av verdens travleste finanssentra og trakk til seg investorer fra hele kloden. Emiratet ble for mange beviset på at det er mulig for golfstater å klare seg uten å ha bunnløse oljeressurser i ryggen.

Nå er virkeligheten en annen. Finanskrisen fikk omfattende konsekvenser for Dubai, som lånte enorme summer for å finansiere de tallrike og luksuriøse byggeprosjektene i emiratet.

I november sprakk boblen da investeringsselskapet Dubai World kunngjorde at det ikke lenger kunne betjene gjelden sin.

Et lån på 10 milliarder dollar i siste liten fra det oljerike naboemiratet Abu Dhabi hindret konkurs, men Dubai sliter fortsatt tungt økonomisk. Den totale gjelden er anslått til rundt 100 milliarder dollar.

Les også: Verdens høyeste åpnes i kriselandet.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus