Meny

Boligprisene falt mindre enn vanlig i desember

Boligmarkedet holdt seg sterkt også i desember (foto: Colourbox).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sesongkorrigert steg prisene med 0,7 prosent.

Sesongkorrigering

Normalt stiger prisene mest om våren, mens de synker eller flater ut på høsten. En endring i prisene fra en måned til en annen er derfor bestemt av måneden i tillegg til andre faktorer, blant annet rente- og inntektsnivå. For å kunne skille mellom sesongfaktoren og andre faktorer sesongkorrigeres tallene. Differansen mellom endringen i faktiske priser og sesongkorrigerte priser tilskrives sesongvariasjoner.

Kilde: Econ Pöyry

Boligprisene falt 1,4 prosent i desember, sammenlignet med november, viser boligpristatistikken som er utarbeidet av analysesbyrået Econ Pöyry på vegne av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF).

Korrigert for sesongvariasjoner er prisene 0,7 prosent høyere enn i november.

Det vil si at den faktiske trenden er negativ, mens den underliggende pristrenden er positiv, ettersom boligprisene normalt faller enda mer i desember måned.

Snuoperasjon uten sidestykke
Boligprisene i desember 2009 er 14,6 prosent høyere enn i desember 2008.

- 2009 ble et bedre år for boligprisene enn noen kunne ha forestilt seg på forhånd, sa Christian Dreyer leder av NEF da tallene ble lagt frem for pressen i dag.

2009 overrasket på alle mulige måter. Antall omsatte boliger gjennom finn.no satte ny rekord med 70.392 boliger. Den forrige rekorden var fra 2007 da 67.000 boliger ble omsatt.

Gjennomsnittlig boligpris målt i nominelle kroner er bare 1,3 prosent lavere enn toppmåneden august 2007. Men dersom man tar hensyn til inflasjonen, er boligprisene fortsatt åtte prosent bak toppnoteringen.

2009 overrasket på alle mulige måter. Antall omsatte boliger gjennom finn.no satte ny rekord med 70.392 boliger. Den forrige rekorden var fra 2007 da 67.000 boliger ble omsatt.

Prisene på eneboliger falt mest i desember, ned 3,3 prosent.

Prisene på delte boliger falt 1,3 prosent.

Prisene på leiligheter falt minst, ned 0,8 prosent.

Omsetningshastigheten har falt gjennom 2009. I januar var tok det 49 dager å selge en bolig i snitt. I desember tok det 41 dager. Størst taktskifte i boligomsetningen opplevde Trondheim, som gikk fra 52 til 24 dagers omsetningshastighet.

Les også: Derfor hopper boligprisene i januar

Venter boligprisene opp 8 prosent

Tidenes høyeste boligpriser

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus