Meny

Krisetiltak og rentekutt har hatt stor effekt

Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statistisk sentralbyrå har tatt fram kalkulatoren og sett på hvordan 2009 ville blitt uten regjeringens tiltakspakker og Gjedrems rentekutt. Konklusjonen er at fallet i økonomien ville vært vesentlig større.

– Myndighetene tok tak i krisen og har åpenbart lært av feilene fra tidligere tiår, sier administrerende direktør Øystein Olsen i Statistisk sentralbyrå (SSB) til Dagens Næringsliv.

Kraftig stimulans
Beregninger foretatt av SSB-forsker Torbjørn Eika, viser at tiltakspakkene fra regjeringen løftet verdiskapingen i fastlandsøkonomien med 1,3 prosent. Et økonomisk fall ville det uansett blitt for fastlandsbedriftene, men nedturen ble altså dempet: Disse bedriftene har hatt en negativ vekst på 2,1 prosent, men ifølge SSB ville fallet vært 3,4 prosent uten budsjettpakken.

– Stimulansen har vært veldig kraftig, sier Olsen.

Tiltakene fra regjeringen besto for en stor del av penger til investering og vedlikehold i kommunene og i samferdselssektoren, og ifølge Olsen ville effekten vært svakere dersom myndighetene i stedet hadde satset på skattekutt eller økte stønader.

Usikkert fremover
Men også rentekuttene har bidratt til å dempe fallet. Husholdningene har fått vesentlig mer å rutte med, og bedriftene har fått solgt flere varer enn de ville gjort dersom nordmenn hadde hatt høyere rente på sine lån. Den lave renten kan også ha bidratt til at kronekursen har blitt svekket, noe som gir norske bedrifter økt konkurranseevne.
Prognoser fra SSB viser at det verste nå er over, men at situasjonen er usikker.

– Det skal åpenbart ikke mye til før vi får et nytt tilbakeslag, sier Olsen. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus