Derfor hopper boligprisene i januar

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEn januaroppgang på fem prosent vil ikke overraske, sier analytiker. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Størstedelen av prisveksten i boligmarkedet kommer vanligvis i årets første kvartal. Og kulden til tross - januar er som regel en brennhet måned i boligmarkedet.

Til tross for at boligprisene var 15,1 prosent høyere i november enn for et år siden - blir det trolig full fart ut fra ut fra startblokkene, skal man tro ekspertene.

- Det kan være vanskelig å forstå hvorfor det er faste sesongmønstre i boligprisene, men det er det. Man skulle tro aktørene lærte seg dette, sier forskningsleder Roger Bjørnstad i Statistisk sentralbyrå.

Han tror årsaken er at boligkjøpere raskt er i markedet etter jule- og sommerferier, mens boligselgere ofte er tregere. Dermed oppstår det et flertall av kjøpere som presser prisen opp.

- Selgere kan også tro at det er gunstig å vente med å selge boligen til våren, da boligen tar seg godt ut. Slik tenker imidlertid mange, og markedet har en tendens til å bli mettet da.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Januarprisene:
2009: +2,7%
2008: +2,5%
2007: +5,2%
2006: +4,1%
2005: +4,5%
2004: +4,3%
2003: 0%
Kilde: Econ Pöyry, Finn, EFF, NEF

Målt som årsgjennomsnitt anslår SSB en boligprisindeks på 6,6 prosent fra 2009 til 2010.

- Vi vet av erfaring at mye av veksten kommer i første kvartal, så det ligger vel an til en viss prisvekst allerede i januar, sier Bjørnstad.

Reell eller ikke reell
Selv om sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret forventer at statistikken viser et solid prishopp i første måned neste år, er han ikke helt sikker på hvor reell denne stigningen i januar er.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- En del av stigningen har trolig sammenheng med sammensetningen av de solgte boligene. Denne sammensetningen endrer seg og presser prisene nedover om høsten, eller reduserer prisstigningen, og dette «tas igjen» i januar.

I prinsippet skal beregningsmetoden meglerbransjens månedlige statistikk nøytralisere dette, men Senneset tror ikke de helt klarer det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Noe av stigningen kan imidlertid være reell, og det er i så fall fordi etterspørselen stiger mer enn tilbudet i januar. Det kan være hjemmeboende barn som synes årsskiftet er en fin tid å flytte ut, det kan være studenter som har tatt sin siste eksamen, har fått seg jobb og skal ut av studenthybelen. Dette er som i august, i den måneden er det jo også tradisjonelt en sterk prisvekst. Muligens kan også januar og august være spesielt attraktive måneder å gå på boligjakt i, for «immigranter» til byer og tettsteder fra omegn og fra utlandet, antar Senneset.

I januar 2010 tror Senneset mest på rundt 4-5 prosent i prisvekst.

- Jeg blir ikke veldig overrasket om det blir over 5 prosent, men krysser fingrene for at vi slipper noe sånt!, sier Senneset.

For hele 2010 er prisprognosen hans ti prosent, regnet som gjennomsnitt i forhold til gjennomsnittet for 2009. Fra desember 2009 til desember 2010 gir dette 8 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tregt igang
Leder Christian Dreyer i Norges Eiendomsmeglerforbund mener det hovedsakelig er to grunner til at det stiger som det gjør i januar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- For det første er volumet ofte lavt, mange kommer sent i gang med å legge boligen sin ut for salg, samt at mange boiligselgere venter på våren. Dessuten er mange «motiverte» for å finne bolig. De har lagt boligjakten på is i julestria, og ser frem til nytt år med nye muligheter i ny bolig. Januar viser derfor ofte veldig handlingsklare interessenter, sier Dreyer, som forventer en «normal» januar med positiv prisutvikling.

- Vi ser en normalisering i markedet som taler for normale sesongsvngninger og volumet i markedet er nå lite, sier Dreyer.

Les også:
Norges mest attraktive adresser
Boligprisboom utenfor storbyene