Meny

Dette kan ødelegge oppturen

Harald Magnus Andreassen i First Securities er en av fire sjeføkonomer som gir sine spådommer for dette året.

Hva skal til for at det går fryktelig galt én gang til? Fire økonomer gir deg svaret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tradisjonen tro har vi ved inngangen til det nye året gitt norske sjeføkonomer beskjed om å finne frem krystallkulen og spå om utviklingen i norsk og internasjonal økonomi det kommende året.

Sjeføkonomene Harald Magnus Andreassen i First Securities, Øystein Dørum i DnB Nor Markets, Steinar Juel i Nordea Markets og Jan L. Andreassen i Terra vil i en serie artikler her på DN.no se på de viktigste utfordringene som både norsk og internasjonal økonomi står overfor det kommende året. I tillegg gir de sine prognoser for den økonomiske utviklingen i 2010.

Les også kommentaren: Et år for muskelfleksing

Bunnen av dalen
Etter en fullstendig bråstopp og påfølgende nedtur i internasjonal økonomi i 2008, vil 2009 for ettertiden bli stående som året da oppturen igjen fikk fotfeste.

Tegnene på en bedret økonomisk helsetilstand viste seg først i finansmarkedene. Mot slutten av året snudde også flere store økonomier fra resesjon til ny vekst.

Her hjemme ble nedturen aldri så dyp som myndighetene og økonomene ventet. Fallet i arbeidsledigheten bremset kraftig opp etter en foruroligende start på året. Etter hvert vendte veksten i økonomien så smått tilbake.

Noe av grunnen er nok myndighetenes raske reaksjon. Med mer enn to tusen milliarder kroner på bok kunne norske politikere pøse ut penger for å bremse fallet. Samtidig kuttet Norges Bank renten til rekordlave 1,25 prosent.

Hell i uhell
Men en annen og viktig faktor til at nedturen ble begrenset var at hellet fortsatte å forfølge oss.

Sammenlignet med nære naboer som Sverige og Tyskland, har en heldig sammensetning av norsk næringsliv gitt en langt mildere nedgang her til lands. Mens våre venner i øst og i sør opplevde at etterspørselen etter viktige eksportvarer som biler og forbrukerelektronikk stupte, har etterspørselen etter flere av Norges viktigste eksportvarer raskt tatt seg opp igjen.

Oljeprisen, som er den viktigste enkeltfaktoren for utviklingen i økonomien her hjemme, kom opp igjen etter at den falt kraftig mot slutten av 2008. Andre viktige deler av norsk næringsliv, som sjømatindustrien, opplevde også at etterspørsel og priser tok seg kraftig opp i løpet av året.

Varer oppturen?
For den jevne nordmann, som beholdt jobben og attpåtil fikk renteutgiftene kraftig redusert, ble det aldri noen krise i 2009. Vi fikk rett og slett mer å rutte med.

Men arbeidsledigheten er fortsatt stigende og det er langt opp til vekstnivåene vi så norsk økonomi i årene før krisen slo til. Og det er fortsatt nok av usikkerhetsfaktorer i verden til at også norsk økonomi kan komme til å oppleve nye tilbakeslag.

2010 blir derfor året der både norsk og internasjonal økonomi må vise at oppturen er varig.

Det første spørsmålet til sjeføkonomene er derfor hva som er den største risikofaktoren i forhold til bedringen i henholdsvis norsk og internasjonal økonomi det kommende året?

- For norsk økonomi direkte er kraftig fall i oljeprisen den største risikoen, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets.

- Ellers vil riskoen være knyttet til konjunkturbildet internasjonalt. En ny resesjon i USA i andre del av 2010, eller første del av 2011. Eller akutte betalingsproblemer for den greske stat, som også gjør at andre ØMU-land med høy offentlig gjeld og offentlige underskudd også får finansieringsproblemer, vil kunne gi oppblomstring av finanskrisen, sier Juel.

Flere av de samme faktorene kan også true bedringen i internasjonal økonomi, mener Juel.

- Deflasjon og resesjon i USA, svake offentlige finanser i mange industriland og overkapasitet og store tap i næringseiendomsmarkedet i land der ledigheten er blitt veldig høy, sier Nordea-økonomen.

Kronekursen
Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Terra mener den største risikoen her hjemme er innvirkningen som både en sterk og en svak oljepris vil kunne få på kronekursen.

- Kronekursen. Oljeprisen er viktig her. En kollaps er katastrofe, sier Andreassen.

- Da får vi et sterkt fall i kronekursen med fare for renteheving i det tilliten til norsk økonomi faller. Stigende oljepris kan dra kronen med seg og forverre Norges allerede anstrengte konkurranseevne. Det siste er vel mest sannsynlig, sier Andreassen.

- En høy rentedifferanse mot utlandet øker faren for en utålelig sterk krone. I en viss fortsand er det større fare for en kroneboble enn en boligboble, konstaterer Terra-økonomen.

Andreassen peker på at geopolitisk uro kan true oppgangen internasjonalt.

- Krig i Midt-Østen. Irans planer om å skaffe seg atomvåpen ser ut til bli vanskelig å stoppe. Israel kan neppe leve med Iran som uberegnelig og aggressiv atommakt, konstaterer Andreassen.

Kostnadseffekt
Sjeføkonom Øystein Dørum peker også på konsekvensene som en svekket konkurranseevne kan gi for norsk industri.

- Høyt kostnadsnivå kan gi større nedbemanning enn ventet, sier Dørum.

Innstramning og tilbakeslag
Når det gjelder trusler mot den internasjonale oppturen nevner Dørum ytterligere fire risikofaktorer. De fire faktorene går på for tidlig innstramning av penge- og finanspolitikken, nedgang i forbruket og nytt tilbakeslag i kredittmarkedene.

- Høy offentlig gjeld fremtvinger prematur budsjettinnstramning. Økte råvarepriser gir høyere inflasjon og prematur renteheving. Økt ledighet og usikkerhet gir mer forsiktighetssparing og lavere forbruk.Større banktap enn ventet gir strammere kreditt og lavere risikovilje, sier Dørum.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities mener et nytt tilbakeslag i internasjonal økonomi vil kunne spre seg videre til norske forbrukere.

- Global økonomi og stabiliteten i finanssektoren ute er alltid viktige faktorer, ikke først og fremst på grunn av effektene via handelen med utlandet, men på grunn av påvirkningen av atferden i Norge. Etter at husholdningene har økt sparingen kraftig de to siste årene, er vi imidlertid trolig ganske robuste på konsumsiden, sier Andreassen.

Kutter mer?
First-økonomen er også bekymret for situasjonen i norsk industri og frykter i likhet med Dørum at det kan komme nye runder med nedbemanninger her på grunn av lavere investeringer i bedriftene.

- Det er liten risiko for at boliginvesteringene vil falle særlig fra dagens lave nivå. Investeringene vil imidlertid ganske sikkert falle videre i tjenesteytende sektorer. I industri og olje er trolig mye av fallet i investeringene tatt unna gjennom 2009. Selv om bedriftene har kuttet sysselsettingen med over 60.000 det siste året, er jeg urolig for at mange bedrifter fortsatt har for mange ansatte.

- De største risikofaktorene er global økonomi/finans og investeringene i bedriftene, konkluderer Andreassen.

Når det gjelder internasjonale risikofaktorer retter også Andreassen blikket mot den amerikanske forbrukeren. I tillegg kan Kina havne i problemer.

- Jeg er ikke bekymret for inflasjonen eller at markedene mister tilliten til statsfinanser og statsgjeld på bred basis. Risikoen for handelskriger er takk og pris lav. Men det er andre ting å bekymre seg over, sier Andreassen.

Har ikke råd så lenge
Han viser til at amerikanske husholdninger kan komme til å oppdage hvem som finansierer forbruket deres før bedriftene begynner å ansette folk igjen.

- Det er statens om finansierer forbruket, noe den ikke har råd til å holde på med så lenge, kosntaterer Andreassen.

Samtidig peker han på at mange lands statsfinanser strekkes og at andre land enn Hellas og Dubai kan havne i problemer.

- Videre er det mulig oppgangen i investeringene i Kina, som har holdt verden flytende i 2009, ikke er bærekraftig og at også Kina får hjemmelagde problemer i sin finanssektor, sier Andreassen.

- Jeg setter amerikansk forbruk og kinesiske investeringer på topp som risikofaktorer og krysser fingrene for at det ikke er skjulte bomber i finanssektoren, konkluderer FIrst-økonomen.

Les også: Slik blir 2010

Slik blir økonomien din i 2010

- Fem faktorer som vil prege 2010

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:54 Guvernøren i Missouri undertegnet streng abortlov02:26 Verdens dyreste medisin godkjent i USA02:23 800.000 flere fisk er døde av dødsalgen01:55 Mann alvorlig skadd – to MC-medlemmer pågrepet01:19 Helsedepartementet vurderer vaksinasjonsprogram for voksne00:37 Halve Norge tror østeuropeisk arbeidsinnvandring presser ned lønninger23:43 Trump selger våpen til Saudi-Arabia uten Kongressens godkjennelse22:55 Godt utgangspunkt for Ødegaard og Vitesse22:40 Nedtur i Norges åpningskamp i U20-VM22:19 Giske tror han hadde gitt seg i politikken uten Sofies versjon21:48 Beskylder Trump for å dikte opp sykdom for å slippe å delta i Vietnamkrigen21:36 Messi: – Liverpool-kampen en av de verste opplevelsene i karrieren21:35 Minst 19 tenåringer omkom i brann i India21:13 Elyounoussi scoret i sin femte kamp på rad21:13 73-åring dømt for å ha mishandlet kona i 40 år20:45 26-åring tiltalt for overgrep mot seks år gammel gutt20:10 Bråslakter laks – må rekke det for den dør20:09 Spetalen kan ha gått glipp av 8 milliarder20:06 To pågrepet etter at to barn ble funnet døde i England19:49 Mann siktet i 25 år gammel overgrepssak19:49 Riksrevisjonen skal gå gjennom Kielland-ulykken19:14 Oljefondet selger cannabis-aksjene18:54 – Rødt snur ting på hodet. EU har styrket norsk trafikksikkerhet18:51 Kronprinsen holdt to klimataler i Berlin18:22 Eksplosjon i sentrum av Lyon etterforskes som terror18:07 XXLs Sverige-sjef går av etter Facebook-innlegg om Greta Thunberg17:51 Chelsea har lagt inn bud på Reiten17:44 Frykter journalister vil bli rettsforfulgt i kjølvannet av Assange17:34 Motorsyklist omkom i ulykke17:23 Donald Trump om seg selv: – Jeg er et ekstremt stabilt geni17:15 Fastlimte klimaaktivister fjernet fra Norges Bank16:39 Mann tiltalt for å ha lurt til seg åtte biler og 2,8 millioner kroner i lån16:39 Kenyanske dommere nekter å avkriminalisere homofili16:26 Solberg forstår Mays avgang16:15 Folk advares mot å spise abbor fra Tyrifjorden16:05 Penelope Lea og klimastreikerne hyllet på MDG-landsmøtet15:59 Charles Finch ble dømt til døden i 1976 – løslatt 41 år etter15:17 Mattilsynets direktør går av etter avsløring15:00 Kyrgios trekker seg fra Roland-Garros: – Turneringen suger14:37 Tvedt: – Jeg ble spyttet etter på gata14:32 Hermstad: Vi er ved et veiskille14:22 Unike bilder: – Du kan knapt tro at det virkelig er henne13:46 Ingen streik i staten – enighet i meklingen13:38 Presidentkampen igang med brede smil13:09 Norsk toppfotball går med overskudd13:06 Klimaprotester i Europa, Australia og Europa12:29 Bombe mot moske under fredagsbønn12:02 Thailand vurderer å innføre ny turistavgift11:51 Tidligere Bendtner-sjef venter interesse11:51 Nord-Korea stiller ultimatum til USA11:28 MDG-politiker så engler – nå roser han Märtha Louise11:27 Bertel O. Steen kutter 200 jobber11:07 Manipulert video av Pelosi går viralt11:06 Laksedøden gir høyere priser10:51 PostNord bygger ut for å møte veksten i netthandel10:50 Trump med ny milliardgave til amerikanske bønder09:52 Mount Everest har krevd sju liv på en uke09:41 283.700 liter olje ut i sjøen etter fregatthavariet09:37 Nær halvparten av varebilene brukes privat09:36 Modi starter samtaler for å danne ny indisk regjering09:00 Lippi blir landslagssjef for Kina – igjen.08:52 Skuespiller vant rekordsøksmål mot avis08:50 Frp vil kutte norsk bistand til Palestina08:49 Fire polakker i arresten etter trusler på fly08:45 Bare én ting kan redde Norge: – Innrøm at dere ble lurt08:24 Wenger: – Ikke sikkert jeg kommer tilbake som manager08:15 Sykkeltyverier utføres sjelden av proffe bander07:58 Brasils høyesterett kriminaliserer homofobi06:20 Rundt 10.000 elever streiker 31 steder i Norge fredag06:19 Julian Assange tiltalt for brudd på spionasjeloven i USA06:05 Akademikerne varsler markering etter brudd i Oslo-meklingen06:00 Dette er favorittene til å overta etter May05:51 23-åring dømt til tre år i fengsel for voldtekt av 13-åring05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:20 Mekling utover formiddagen i statsoppgjøret05:15 Stiv kuling i MDG-debatt om vindkraft05:11 Første homofile ekteskap inngått på Taiwan04:48 Flere svenske barn i varetekt04:42 Lakseoppdrettere frykter ledighet etter algekrisen03:13 Enighet om forlik på 400 millioner i Weinstein-saken02:58 Fire pågrepet for trusler på fly02:39 Bompengetopper avviser Støres løsning02:15 USA: Flyforbud mot Boeings 737 MAX-fly til slutten av juni01:15 New Jersey forbyr røyking på stranda00:40 Politiet har etterforsket rykter i forsvinningssaken på Lørenskog00:05 Trump hevder at Huawei kan bli omfattet av en handelsavtale med Kina22:56 Israel herjet av branner under hetebølge22:54 Tre Kronor utslått av Finland i ishockey-VM22:27 Brakseier for Modi i India22:23 Unicef-leder ber Norge hente hjem barn av IS-krigere22:22 Omfattende tiltale mot Julian Assange i USA22:02 Enighet mellom Unio og KS - kommunestreik avverget21:26 Russland lover gjengjeldelse om Vardø-radaren oppgraderes21:02 Dagbladet: Bendtner forsvinner fra Rosenborg i sommer20:48 Slutt med kvakksalveriet og bli en verdig prinsesse!20:29 Pelosi stiller spørsmål om Trumps helse19:54 Manchester United møter Kristiansund på Ullevaal, stolt Solskjær19:26 Inviterer Durek og prinsessen hjem til sjamanens familiehus18:59 Adressa: – RBK-spillerne lei særbehandling av Bendtner
Siste nytt
02:54VerdenGuvernøren i Missouri undertegnet streng abortlov02:26VerdenVerdens dyreste medisin godkjent i USA02:23Norge800.000 flere fisk er døde av dødsalgen01:55NorgeMann alvorlig skadd – to MC-medlemmer pågrepet01:19NorgeHelsedepartementet vurderer vaksinasjonsprogram for voksne00:37NorgeHalve Norge tror østeuropeisk arbeidsinnvandring presser ned lønninger23:43VerdenTrump selger våpen til Saudi-Arabia uten Kongressens godkjennelse22:55SportGodt utgangspunkt for Ødegaard og Vitesse22:40SportNedtur i Norges åpningskamp i U20-VM22:19PolitikkGiske tror han hadde gitt seg i politikken uten Sofies versjon21:48VerdenBeskylder Trump for å dikte opp sykdom for å slippe å delta i Vietnamkrigen21:36SportMessi: – Liverpool-kampen en av de verste opplevelsene i karrieren21:35VerdenMinst 19 tenåringer omkom i brann i India21:13SportElyounoussi scoret i sin femte kamp på rad21:13Norge73-åring dømt for å ha mishandlet kona i 40 år20:45Norge26-åring tiltalt for overgrep mot seks år gammel gutt20:10NorgeBråslakter laks – må rekke det for den dør20:09PengerSpetalen kan ha gått glipp av 8 milliarder20:06VerdenTo pågrepet etter at to barn ble funnet døde i England19:49NorgeMann siktet i 25 år gammel overgrepssak19:49NorgeRiksrevisjonen skal gå gjennom Kielland-ulykken19:14PengerOljefondet selger cannabis-aksjene18:54Politikk– Rødt snur ting på hodet. EU har styrket norsk trafikksikkerhet18:51NorgeKronprinsen holdt to klimataler i Berlin18:22VerdenEksplosjon i sentrum av Lyon etterforskes som terror18:07PengerXXLs Sverige-sjef går av etter Facebook-innlegg om Greta Thunberg17:51SportChelsea har lagt inn bud på Reiten17:44VerdenFrykter journalister vil bli rettsforfulgt i kjølvannet av Assange17:34NorgeMotorsyklist omkom i ulykke17:23PolitikkDonald Trump om seg selv: – Jeg er et ekstremt stabilt geni17:15NorgeFastlimte klimaaktivister fjernet fra Norges Bank16:39NorgeMann tiltalt for å ha lurt til seg åtte biler og 2,8 millioner kroner i lån16:39VerdenKenyanske dommere nekter å avkriminalisere homofili16:26PolitikkSolberg forstår Mays avgang16:15NorgeFolk advares mot å spise abbor fra Tyrifjorden16:05PolitikkPenelope Lea og klimastreikerne hyllet på MDG-landsmøtet15:59VerdenCharles Finch ble dømt til døden i 1976 – løslatt 41 år etter15:17PolitikkMattilsynets direktør går av etter avsløring15:00SportKyrgios trekker seg fra Roland-Garros: – Turneringen suger14:37SportTvedt: – Jeg ble spyttet etter på gata14:32PolitikkHermstad: Vi er ved et veiskille14:22VerdenUnike bilder: – Du kan knapt tro at det virkelig er henne13:46NorgeIngen streik i staten – enighet i meklingen13:38SportPresidentkampen igang med brede smil13:09SportNorsk toppfotball går med overskudd13:06VerdenKlimaprotester i Europa, Australia og Europa12:29VerdenBombe mot moske under fredagsbønn12:02ReiseThailand vurderer å innføre ny turistavgift11:51SportTidligere Bendtner-sjef venter interesse11:51VerdenNord-Korea stiller ultimatum til USA11:28PolitikkMDG-politiker så engler – nå roser han Märtha Louise11:27PengerBertel O. Steen kutter 200 jobber11:07PolitikkManipulert video av Pelosi går viralt11:06PengerLaksedøden gir høyere priser10:51PengerPostNord bygger ut for å møte veksten i netthandel10:50PengerTrump med ny milliardgave til amerikanske bønder09:52VerdenMount Everest har krevd sju liv på en uke09:41Norge283.700 liter olje ut i sjøen etter fregatthavariet09:37MotorNær halvparten av varebilene brukes privat09:36PolitikkModi starter samtaler for å danne ny indisk regjering09:00SportLippi blir landslagssjef for Kina – igjen.08:52KulturSkuespiller vant rekordsøksmål mot avis08:50PolitikkFrp vil kutte norsk bistand til Palestina08:49NorgeFire polakker i arresten etter trusler på fly08:45NorgeBare én ting kan redde Norge: – Innrøm at dere ble lurt08:24SportWenger: – Ikke sikkert jeg kommer tilbake som manager08:15NorgeSykkeltyverier utføres sjelden av proffe bander07:58VerdenBrasils høyesterett kriminaliserer homofobi06:20NorgeRundt 10.000 elever streiker 31 steder i Norge fredag06:19VerdenJulian Assange tiltalt for brudd på spionasjeloven i USA06:05NorgeAkademikerne varsler markering etter brudd i Oslo-meklingen06:00PolitikkDette er favorittene til å overta etter May05:51Norge23-åring dømt til tre år i fengsel for voldtekt av 13-åring05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:20NorgeMekling utover formiddagen i statsoppgjøret05:15PolitikkStiv kuling i MDG-debatt om vindkraft05:11VerdenFørste homofile ekteskap inngått på Taiwan04:48VerdenFlere svenske barn i varetekt04:42PengerLakseoppdrettere frykter ledighet etter algekrisen03:13KulturEnighet om forlik på 400 millioner i Weinstein-saken02:58NorgeFire pågrepet for trusler på fly02:39MotorBompengetopper avviser Støres løsning02:15ReiseUSA: Flyforbud mot Boeings 737 MAX-fly til slutten av juni01:15VerdenNew Jersey forbyr røyking på stranda00:40NorgePolitiet har etterforsket rykter i forsvinningssaken på Lørenskog00:05PengerTrump hevder at Huawei kan bli omfattet av en handelsavtale med Kina22:56VerdenIsrael herjet av branner under hetebølge22:54SportTre Kronor utslått av Finland i ishockey-VM22:27VerdenBrakseier for Modi i India22:23NorgeUnicef-leder ber Norge hente hjem barn av IS-krigere22:22VerdenOmfattende tiltale mot Julian Assange i USA22:02NorgeEnighet mellom Unio og KS - kommunestreik avverget21:26NorgeRussland lover gjengjeldelse om Vardø-radaren oppgraderes21:02SportDagbladet: Bendtner forsvinner fra Rosenborg i sommer20:48StemmerSlutt med kvakksalveriet og bli en verdig prinsesse!20:29PolitikkPelosi stiller spørsmål om Trumps helse19:54SportManchester United møter Kristiansund på Ullevaal, stolt Solskjær19:26NorgeInviterer Durek og prinsessen hjem til sjamanens familiehus18:59SportAdressa: – RBK-spillerne lei særbehandling av Bendtner
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus