Årets beste mobiler

<p>HTC kom i 2009 med flere telefoner som fikk karakteren (foto: Mobilen.no).</p>
HTC kom i 2009 med flere telefoner som fikk karakteren (foto: Mobilen.no).

<pVi har gått gjennom 2009s tester og plukket ut de klare sekserne. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble lansert en hel haug med telefoner i 2009, og i år har vi delt ut sju av våre høythengende seksere.

Mobilene under er testet i ulike klasser, så de kan ikke sammenliknes direkte mot hverandre. Noen får et høyt terningkast fordi forholdet mellom pris og ytelse er svært bra, mens enkelte av toppmodellene rett og slett er helt rå.

HTC Touch HD 2
Terningkast: 6
Pris uten abonnement: 5 500 kroner

Dette er en «må ha»-mobil for alle teknofile. Gransker vi spesifikasjonene ser vi raskt at HTC har bestemt seg for å gjøre Touch HD 2 til en mobiltelefon utenom det vanlige. Den har markedets største kapasitive skjerm, raskeste prosessor og kjappeste mobilforbindelser. Likevel er den bare 11 millimeter tykk.

Her er også 5 megapiksler kamera med LED-flash, og GPS med navigasjon fra CoPilot. Vi tar med at den har WLAN og kan fungere som trådløs router for andre maskiner, i tillegg til at den har svært god batterikapasitet. Den kjappe prosessoren sørger for at det meste glir greit når vi betjener skjermen med fingrene. Men arkitekturen i Windows Mobile er fremdeles innfløkt, og med flere prosesser kjørende samtidig kan Touch HD 2 slite med å henge med i svingene.

Les hele testen av HTC Touch HD 2 her.

Sony Ericsson Aino
Terningkast: 6
Pris uten abonnement: 3 800 kroner

Aino er en mobiltelefon som byr på mange spennende løsninger. Vi nevnte innledningsvis Facebook, som her er integrert i en egen applikasjon. I hvilemodus kjører telefonen et minislideshow med bilder og statusoppdateringer fra kontaktene dine. Samtidig vil en snarvei åpne facebookapplikasjonen så du kan legge inn dine egne oppdateringer, kommentere, lese meldinger og se bilder fra ulike Facebook-abum på telefonen.

Aino er en mobiltelefon spekket med funksjoner og vi nøler ikke med å kalle den Sony Ericssons beste multimediemobil til nå. Med god lydkvalitet på samtaler, god radiofølsomhet, stor skjerm og et nytt spennede brukergrensesnitt er Aino unektelig en attraktiv mobiltelefon. Tastene gjør at du ikke behøver å forholde deg til et helt nytt brukergrensesnitt, samtidig som mediemenyene er så enkle å betjene med fingrene at du ikke trenger tenke på å lære dem.

Les hele testen av Sony Ericsson Aino her.

Samsung Jet
Terningkast: 6
Pris uten abonnement:

Samsungs nye sjarmtroll Jet, eller S8000 som den også heter, har en egen prosessor som kjører tilleggsprogrammene. Det gjør at den reagerer raskere enn de fleste mobiltelefoner med touch. Kameraet tar gode bilder, og har en oppløsning på 5 megapiksler. Her er både smilefunksjon, ansiktsgjenkjenning og autofokus. Menyene er enkle å forstå, og nås ved hjelp av tasting på skjermen.

Nettleseren er god, og zoomfunksjonen, der vi trykker på skjermen og fører fingeren opp eller ned for å forstørre eller forminske fungerer også bra. Dessuten har telefonen en innstilling som siler bort reklamen. Problemet med denne er at den kan kutte med vel hard hånd, slik at en del tilleggsfunksjoner forsvinner på enkelte nettsider. I det store og hele er det få mobiltelefoner som kan skilte med en mer brukervennlig nettleser enn dette.

Alt i alt er dette en mobiltelefon med svært gode egenskaper, og når prisen heller ikke er avskrekkende velger vi å gi telefonen toppscore.

Les hele testen av Samsung Jet her.

HTC Tattoo
Terningkast: 6
Pris uten abonnement: 3 000 kroner

Det er mulig vi er litt bortskjemte, ettersom vi får teste og bruke de mest avanserte og påkostede mobiltelefonene som finnes på markedet. Interessen for HTC Tattoo var derfor i utgangspunktet noe avmålt. En billig plastleke med råtten skjerm og utskiftbare lokk? Så feil kan man ta. Men det er når vi skrur på telefonen og begynner å legge inn innstillinger for Exchange Server, Google, Facebook, Flickr og Twitter at vi begynner å lure på om vi har fått en feilvare. Telefonen spør om vi vil bruke WLAN og bestemme posisjonen vår med GPS. Slike funksjoner skal da ikke finnes i en ungdomsmobil til 3.000 kroner?

Og når alle funksjonene er lagt inn og vi tar telefonen i bruk begynner den å oppføre seg som en smartmobil. I kontaktlisten dukker det opp statusrapporter fra Facebook, kontaktene har med ett fått bilder knyttet til seg, og jeg kan bla igjennom kameraters fotoalbum på nett som om bildene lå på min egen mobiltelefon. Tattoo er rett og slett årets store overraskelse og uten tvil den nykommeren som for øyeblikket gir deg mest for pengene.

Les hele testen av HTC Tattoo her

HTC Touch Pro 2
Terningkast: 6
Pris uten abonnement: 5 300 kroner

Dette er en mobiltelefon for kravstore brukere. Superavansert, men likevel forbløffende enkel å bruke. Dette er rett og slett verdens mest avansert proffmobil. Den støtter alle e-postsystemer, har nettleser med Flash og Java, markedets beste mobiltastatur og en stor trykkfølsom skjerm. HTC har klart å gjøre telefonen fingervennlig for den som vil nå de ulike programmene uten å måte hente frem skjermpennen.

Telefonens egenskaper som konferansetelefon er også i en klasse for seg. Under en samtale er det bare å plassere telefonen på bordet med ryggen opp, og telefonen blir automatisk en konferansetelefon. Her kommer de kraftige høyttalerne til sin rett, og med egne mikrofoner for konferansesamtale kan også deltakere som sitter noen stolplasser unna mobilen delta i konferansen.

Les hele testen av HTC Touch Pro 2 her.

Samsung Omnia HD
Terningkast: 6
Pris uten abonnement: 6 000 kroner


Omnia HD beviser at det er mulig å konkurrere med iPhone også på S60-plattformen. Dette er rett og slett den råeste mobiltelefonen du får kjøpt for penger. Ingen mobiltelefon i verden kan skilte med en like stor OLED-skjerm. Den gjør filmopptak i HD-oppløsning, spiller DivX-filmer og alt annet vi kaster på den, og den ineholder gratis Route66 GPS-navigasjon, inkludert oppgradering av kart i to år fremover. Kort sagt – ingen over, ingen ved siden.

Samsung Omnia HD blir neppe noen storselger. Til det er den alt for dyr. På nett er den priset til omlag 6500 kroner . Dessuten er den så stor at du knapt kan gå med den i lomma. Men mange vil kunne leve med at telefonen er stor, når det du får tilbake er så omfattende som her. Rolls Royce er jo heller ingen småbil.

Les hele testen av Samsung Omnia HD her.

HTC Diamond 2
Terningkast: 6
Pris uten abonnement: 3 500 kroner

Blank, lekker og fingervennlig er ord som summerer opp Touch Diamond 2. Større skjerm, ingen sirkeltast og en ramme i metall, det er de mest synlige endringene fra Touch Diamond til Touch Diamond 2. Men det er først når vi tar telefonen i bruk at vi innser at dette er et helt nytt produkt.

Det første som slår oss er at responsen i skjermen er blitt mye bedre. Og når vi åpner program etter program dukker det stadig opp nye finesser som gjør dette til en mer fingervennlig mobiltelefon enn forgjengeren. Selvsagt hjelper det at skjermen er større, men det er først og fremst større knapper og bedre layout som gjør denne mobiltelefonen enklere å bruke. Prosessoren er den samme som før, så her er det programvaren som er forbedret.

Med GPS, WLAN, Turbo-3G, 5 megapiksler kamera og dobbelt så mye minne som før, er denne mobiltelefonen mer som en krympet Touch HD, enn en forvokst Diamond.

Les hele testen av HTC Diamond 2 her.

Personvernpolicy