Dyrere å leie bolig

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

<pI 2010 vil konkurransen om utleieboligene bli større og prisene stige igjen, mener megler. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se også

Eie eller leie?
Kalkulatoren regner ut lønnsomheten av å eie kontra leie. Spørsmålet om det lønner seg å eie eller leie er som oftest et spørsmål om tid. Blant annet favoriserer skattereglene det å eie.

Hvor mye kan du låne?
Kalkulatoren gir deg et reelt bilde av hvor mye du tåler å låne ut fra dine forutsetninger.

Den inneholder flere funksjoner. Den er tilkoblet en full skattemodul, den beregner levekostnadene etter familiesammensetningen, og den beregner ulike typer lån.

Privatøkonomisk simulering
Kalkulatoren beregner hva forskjellige typer endringer betyr for din privatøkonomi. Du kan blant annet se på endringer i lønn, rente, energipriser, og størrelse på lån.

Renteendringens betydning
Kalkulatoren regner ut hvor mye en renteendring betyr for deg per måned.

Fra prisene var på det laveste i mars, har eksempelvis ettroms leiligheter i Oslo steget med 16 prosent ved utgangen av 2009, viser en prisoversikt fra Utleiemegleren.
Toroms steg med syv prosent, og treroms med ti prosent i samme periode.

- Vanligvis er utleiemarkedet mer stabilt enn salgsmarkedet. Men finanskrisen førte til et uvanlig år med store svingninger både i pris og utvalg av boliger, sier Geir Skogheim i Utleiemegleren i en pressemelding.

Tidligere ble utleiemarkedet presset ned av det store utbudet av usolgte boliger som heller ble lagt ut i utleiemarkedet.

Nå ved utgangen av året er situasjonen snudd opp ned, med en halvering av antall ledige utleieboliger.

- Stiger i 201
- Vi har faktisk færre ledige boliger nå enn vi hadde på samme tid i fjor. Utleieprisene følger utvalget, og dermed har prisene gått noe opp og vil fortsette å stige i 2010, sier Skogheim i meldingen.

Flere faktorer kommer til å virke dempende på leieprisene. Mange som ellers ville valgt å kjøpe bolig har i en periode leid i stedet - flere av disse kommer til å kjøpe nå.

Kalkulator: Sjekk hvor mye du kan låne

Byggeboomen ga mange arbeidsinnvandrere som nesten utelukkende leide bolig, og da gjerne i store kollektiv. Mange av disse måtte dra tilbake til hjemlandet i året som gikk.

Samtidig var det mange bedrifter som sa opp leiekontrakter, enten fordi de gikk konkurs, eller fordi de ville spare penger.

- Presset øker
Utleiemegleren tror likevel på større press i utleiemarkedet i 2010.

Kalkulator: Sjekk hva en renteendring betyr for deg før og etter skatt

- Når økonomien bedrer seg vil bedrifter leie boliger igjen og arbeidsinnvandrerne vende tilbake. Med økt innflytning til storbyene og stadig befolkningsvekst, vil presset på utleiemarkedet øke i løpet av neste år, sier Skogheim.

Utleiemegleren forvalter rundt 6.400 utleieboliger.

Les også:
Slik blir økonomien din i 2010
Nær doble renteutgifter
Boligprishopp neste tre år

Personvernpolicy