- Nye boligprosjekter selger godt

Illustrasjonsfoto: Colourbox
Illustrasjonsfoto: Colourbox

<pFå boliger på markedet kan gi prispress, sier analytiker. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Salget av nye boliger på Østlandet var nesten uendret i november og desember, sammenlignet de to foregående månedene.

Det viser rapporten Econ Nye Boliger, som legges frem i dag.

I løpet av de siste to månedene har 846 nye boliger blitt solgt på Østlandet mot 879 i oktoberrapporten.

Econ Nye Boliger, som kommer annenhver måned, gir oversikt over pris- og salgsutviklingen i nyboligprosjekter på Østlandet.

Laveste antall til salgs på tre år
Salget utgjør åtte prosent av det totale antallet boliger i prosjektene Econ Pöyry har registrert, og er på samme nivå som ved forrige måling (oktober). Samme periode i fjor var salget kun på en prosent.

- Antallet ledige boliger til salgs har sunket fra 3.284 til 3.096, det laveste antallet boliger vi har registrert siden desember 2006, sier Jan Høegh, som er ansvarlig for rapporten.

Antallet ferdigstilte boliger til salgs er fremdeles høyt, men synker for tredje måling på rad, til 776 (870 i oktober).

Med dagens salgstakt rekker lageret i et drøyt halvår.

- Det er ikke urovekkende lavt når markedet er innstilt på god fart, for da blir det hele tiden tilført nye prosjekter som fyller opp lageret. Men nå har markedet vært dårlig lenge, så nå er jeg spent på om utbyggerne klarer å fylle opp lageret. Hvis de ikke gjør det, vil det øke prispresset i nyboligmarkedet, for jeg tror ikke salget vil bli noe lavere, sier Høegh.

- Selger godt
Størst andel ferdigstilte boliger finnes i Oslo øst, syd og nord, på Romerike og i Østfold, mens andelen er lavest i Oslo vest/sentrum, Asker og Bærum.

Salgstakten for hele Østlandet er på 8 prosent. Salgstakten er høyest i Oslo øst/syd med 17 prosent og lavest i Hedmark med 5 prosent.

- Nye prosjekter over hele Østlandet selger godt, sier Høegh.

Kutter prisen
Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for alle boligene i Econ Pöyrys database er 34.900 kroner, som er noe lavere enn gjennomsnittsprisen i oktober.

Høyest ligger Oslo Vest/Sentrum med et gjennomsnitt på 54.400 kroner per kvadratmeter, Hedmark ligger lavest med et gjennomsnitt på 25.400 kroner per kvadratmeter.

Les også:
Boligselgere går for provisjon

Håper vi slipper boligprisrally

Boligbyggingen stuper

Personvernpolicy