Rykter om nytt Saab-bud

Dragkampen om Saab er ennå ikke over. Nederlandske Spyker har gitt General Motors et nytt bud, med frist til mandag kveld. Samtidig meldte svenske medier om et nytt bud fra et svensk konsortium og amerikanske investorer i Merbanco Merchant Banking. Foto: REUTERS / John Gress / SCANPIX
Dragkampen om Saab er ennå ikke over. Nederlandske Spyker har gitt General Motors et nytt bud, med frist til mandag kveld. Samtidig meldte svenske medier om et nytt bud fra et svensk konsortium og amerikanske investorer i Merbanco Merchant Banking. Foto: REUTERS / John Gress / SCANPIX

<pEn svensk investorgruppe og en amerikansk bank skal sammen være interessert i å kjøpe Saab. Samtidig tikker klokken for et nytt bud fra nederlandske Spyker.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

saab

* Saab Automobile, som General Motors nå vil legge ned, er bildivisjonen av Saab-konsernet. Andre deler av konsernet produserer fly og ulike former for militær teknologi.

* Saab står for Svenska Aeroplan AB, et selskap som ble grunnlagt i 1937. Selskapet begynte å serieprodusere biler i 1949.

* Saabs bildivisjon ble overtatt av det amerikanske General Motors-konsernet i år 2000. Men GM greide ikke å skape lønnsom drift av det svenske datterselskapet.

* I 2008 gikk Saab Automobile med et tap på vel 4,1 milliarder kroner, nesten dobbelt så mye som året før. Salget sank fra 125.000 biler i 2007 til rundt 93.000 i fjor.

* Nedleggelse kan bety at rundt 8.000 arbeidsplasser i Vest-Sverige forsvinner. I tillegg til de snaue 3.500 Saab-ansatte rammes også folk hos underleverandører og i serviceselskaper.

* 20. desember ble det klart at det nederlandske selskapet Spyker gjør et nytt forsøk på å kjøpe Saab. General Motors må svare på det nye tilbudet innen mandag kveld.

(Kilde: NTB)

Tre dager etter at General Motors erklærte at den svenske bilfabrikken skal legges ned, så det ut til at spillet om Saab ennå ikke er over.

En gruppe finansfolk fra USA, som er gått sammen i Merbanco Merchant Banking, og en gruppe anonyme svenske investorer skal ha lagt inn bud «i ellevte time», melder svenske Nyhetskanalen mandag.

Kanalen opplyser at «visse rykter» går ut på at norske Bård Eker og Koenigsegg, som tidligere var i forhandlinger om kjøp av Saab, er en del av konsortiet.

Merbanco har vært inne i bildet flere ganger tidligere, både i vår og i begynnelsen av desember. Begge ganger har GM vært avvisende.

Spyker-aksje stiger

Ryktene ble lagt ut på nettstedet Saabsunited.se bare timer før GM har frist til å svare på et nytt bud fra nederlandske Spyker Cars, som mislyktes i sitt forsøk på å kjøpe den tradisjonsrike bilfabrikken før helgen. Mandag steg Spyker-aksjen med hele 25 prosent på børsen i Amsterdam. Fristen for budet går ut mandag kveld.

Det nye nederlandske budet fikk Saab-ansatte til å øyne lys i tunnelen enda en gang. Søndag kveld gikk lederne i IG Metall, Sveriges Ingenjörer og Unionen ut med et åpent brev til GM-ledelsen, der de ber om at GM utsetter en nedleggelse av Saab.

– Nå som budgiveren har kommet tilbake med et nytt og bedre bud, plikter GM etter vår mening å ta den muligheten, sier Stefan Löfven, leder for IG Metall, til nyhetsbyrået TT.

Menneskelige lidelser

Löfven sier han går ut ifra at GM vil Saabs og sitt eget beste.

– Det er klart at dersom man kan selge selskapet, så må jo det være en fordel også for GM, sier han.

«Ved siden av de menneskelige lidelsene blir kostnadene for eiere, ansatte og alle berørte svært høye ved en nedleggelse. Vi ber derfor innstendig styret i General Motors om nøye å vurdere initiativet fra de gjenværende interessentene», heter det i brevet fra de tre fagforbundene.

– Russerne ute

I nederlandske Spykers nye bud på Saab er de kontroversielle russiske storeierne ikke lenger med, skriver Svenska Dagbladet mandag.

En av hovedårsakene til at General Motors ikke aksepterte det tidligere budet, skal ha vært at GM ikke ville gi russerne tilgang til sensitiv teknologi. Ifølge avisen har det nå skjedd endringer i eierstrukturen bak budet.

– Det som er blitt oppfattet som et problem på eiersiden, er nå løst, sier en kilde til Svenska Dagbladet.

– Vi er trygge på at vårt fornyede tilbud vil fjerne hindringene som sto i veien for en avtale sist fredag. Dette vil fortsatt gjøre det mulig for oss å sluttføre avtalen før fristen som GM har satt til 31. desember, går ut, legger han til.

Flere tusen jobber

Men ifølge Svenska Dagbladet mener flere kilder nær Saab-prosessen at GM allerede er fast bestemt på å legge ned Saab. Årsaken er at den nye Saab-modellen 9-5 deler teknologi med Opels nye modell, Insignia. GM har besluttet å beholde tyske Opel, og selskapet er lite interessert i å gi bort den avanserte teknologien til en konkurrent, heter det.

Etter et år med utallige forhandlingsrunder, tilbud om oppkjøp og ulike forslag til redningsaksjoner varslet amerikanske General Motors sist fredag at Saab vil bli lagt ned.

Ifølge svenske medier vil en nedleggelse bety tap av over 8.000 arbeidsplasser. 3.400 mennesker er ansatt i Saab i Sverige. (©NTB)

Personvernpolicy