Veiene tåler ikke stridsvogner

Setter dype og dyre spor

Asfalten på 45 kilometer vei skal ha blitt ødelagt av stridsvogner under vårens store øvelse i Indre Troms. Nå kommer regningen til Forsvaret. Foto: Statens vegvesen/Forsvaret ( montasje ABCNyheter)
Asfalten på 45 kilometer vei skal ha blitt ødelagt av stridsvogner under vårens store øvelse i Indre Troms. Nå kommer regningen til Forsvaret. Foto: Statens vegvesen/Forsvaret ( montasje ABCNyheter)

<pTunge stridsvogner har ødelagt sentrale deler av veinettet. Regningen blir på mange millioner kroner.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO (ABC Nyheter): Statens vegvesen (SVV) har sendt Forsvaret en regning på 5,5 millioner for ødelagte veier etter den store militærøvelsen Cold response i vår. Asfalten på hele 45 kilometer vei er skadd av tunge stridsvogner, mener veimyndighetene.

I et brev skriver Vegvesenet at de vil fremme et erstatningskrav på 5,5 milloner, men Forsvaret ser litt anderledes på saken:

- Vi ser ikke på dette som en faktura, men heller som starten på en dialog, sier senior talsmann oberstløytnant John Espen Lien ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOHK) i Bodø.

En svensk Leopard 2 viser hvordan tungt utstyr kan fraktes for å slippe asfaltskader. Foto: ScanpixEn svensk Leopard 2 viser hvordan tungt utstyr kan fraktes for å slippe asfaltskader. Foto: Scanpix

Han reagerer litt på at SVV først nå har klart å sende kravet etter øvelsen som ble avsluttet i mars. Da hadde 7500 soldater øvd i ni dager og hvor hovedvekten av landoperasjonene fant sted mellom Setermoen og Nordkjosbotn i Troms.

- Jeg har forståelse for at det kan ta tid, men vanligvis skal skader rapporteres umiddelbart etter en øvelse, eller mens den pågår, sier oberstløytnanten til ABC Nyheter.

Nå setter Forsvaret i gang egne undersøkelser. De ønsker å ettergå Vegvesenets data, men vil også sjekke om enkelte vognførere kan ha brutt et avtalt øvelsemønster og benyttet seg av offentlige veier på ureglementert måte.

Asfalten har over lange strekk klare spor som Forsvaret også mener minner om beltene til tunge stridsvogner. Foto: SVVAsfalten har over lange strekk klare spor som Forsvaret også mener minner om beltene til tunge stridsvogner. Foto: SVV

Det er på tre veier i Bardu og Målselv at militærøvelsen har satt sine dypeste spor. Hele 34 kilometer av E6, samt 7 km av Riksvei 87 og 4 kilometer av RV 854, er skadet av de militære, mener SVV.

De uttrykker også bekymring for at fremtidens øvelser også legges ved eller på offentlige veier. Vegvesenet minner om at mange veier ikke tåler Forsvarets tyngste materiell og at dette påfører dem store økonomiske utlegg å rette opp.

Oberstløytnant Lien bekrefter at man i framtiden vil legge øvelsesaktivitet i og på veiene, men sier at de vil følge vektreglene eller søke om unntak.

Den neste større øvelsen vil finne sted allerede i slutten av februar 2010. Lien sier at de legger øvelser til vinteren fordi vegnettet og naturen tåler mer når det er frost og tele i bakken.

Personvernpolicy