- Kan bli fryktelig dyrt

<p>Skatteetaten kan gå 10 år tilbake i jakten på skjulte formuer (foto: Scanpix).</p>
Skatteetaten kan gå 10 år tilbake i jakten på skjulte formuer (foto: Scanpix).

<p350 har meldt om skjult formue i utlandet. - Stor risiko å gjemme unna midler, sier skattemyndighetene. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi tror at den kraftige økningen av slike saker skyldes den store oppmerksomheten som i år har vært rettet mot skatteparadisene og skjulte formuer og inntekter i utlandet, kombinert med skatteamnestiet der man slipper tilleggsskatten, sier Jan-Egil Kristiansen, leder for Skattekrim øst i en pressemelding.

60 prosent tilleggsskatt
Norge har inngått en rekke nye avtaler med land som tidligere har hemmeligholdt skatteopplysninger for norske myndigheter. Norske skattemyndigheter, blant annet Skatt øst, prioriterer nå sterkt kontroll av skjulte verdier i utlandet.

- Vi har allerede mange saker med tilknytning til skatteparadiser. Man løper stor risiko ved å skjule midler i utlandet. Konsekvensene av å bli tatt er store og det kan bli fryktelig dyrt. I tillegg til skattekravet for inntil ti år tilbake i tid, kan vi ilegge 60 prosent tilleggsskatt, eventuelt anmelde saken til politiet, sier Kristiansen.

Grovt skattesvik kan straffes med inntil seks års fengsel.

Store beløp i Oslo og Akershus
For 222 av de 350 sakene utgjør unndratt formue totalt 1,6 milliarder kroner, og da er beløpene for 128 saker ennå ikke kjent.

De fleste sakene og de største beløpene gjelder Oslo og Akershus, hvor det er 323 saker og 1.445 millioner kroner, fordelt på 211 saker.

Her står Oslo for 249 saker med 1.306 millioner kroner på 160 saker, mens Akershus har 74 saker med 139 millioner kroner på 51 saker. Sakene i Akershus fordeler seg slik:

  • Asker og Bærum: 49 saker og 116,5 millioner kroner på 32 saker
  • Romerike: 13 saker og 12,4 millioner kroner på 9 saker
  • Follo: 12 saker og 10,1 millioner kroner på 10 saker

Må melde fra selv
For å få skatteamnesti må skattyter frivillig på eget initiativ melde fra til skattekontoret om ikke oppgitte beløp i tidligere selvangivelser.

Amnestiet innebærer at de i dag slipper med 1 prosent tilleggsskatt istedenfor 60 prosent. Fra og med neste år slipper man etter en lovendring også denne ene prosenten tilleggsskatt. Skatten man skulle betalt, og renter, må betales. Skatt og renter kan beregnes ti år tilbake i tid. Hovedvilkåret for å komme inn under regelen, er at rettingen ikke er fremkalt ved kontrolltiltak fra skattemyndighetene.

Les også: Nye skattekort kan bli rentefelle
Spar skatt før nyttår

Skattestrøm fra skatteparadis

Personvernpolicy