Tysk sikkerhetspoliti undersøkte Dan-Viggo Bergtun:Ble overvåket i Tyskland

Den norske scientologen Dan-Viggo Bergtun var i tysk sikkerhetspoliti sitt søkelys. Nå er han tillitsvalgt for 15 millioner europeiske krigsveteraner - med støtte fra den norske veteranlederen Odd-Helge Olsen. Faksimile: Veterans for human rights
Den norske scientologen Dan-Viggo Bergtun var i tysk sikkerhetspoliti sitt søkelys. Nå er han tillitsvalgt for 15 millioner europeiske krigsveteraner - med støtte fra den norske veteranlederen Odd-Helge Olsen. Faksimile: Veterans for human rights
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pTysk sikkerhetspoliti har overvåket den norske veteran-toppen Dan-Viggo Bergtuns aktiviteter som scientolog.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

OSLO (ABC Nyheter): For ti år siden vekket den nyvalgte norske lederen for 15 millioner europeiske krigsveteraner bekymring i Tyskland. Da havnet Dan-Viggo Bergtun i søkelyset til det tyske hemmelige politiet på grunn av sitt engasjement for Scientologikirken.

Det bekrefter Martin Heinemann i delstaten Hessens Verfassungsshutz, mens Bergtun nekter å kommentere saken.

I 1997 hadde Bergtun da opprettet sin egen organisasjon med det velklingende navnet «Oslo International Peace Committee». Han sendte da brev til tyske næringslivstopper og uttrykte bekymring over menneskerettighetssituasjonen i Tyskland, men kom også med fordekte økonomiske trusler.

Autoritær organisasjon

I Tyskland overvåkes Scientologikirken. Den regnes ikke som religion, men en autoritær kommersiell organisasjon. Foto: ScanpixI Tyskland overvåkes Scientologikirken. Den regnes ikke som religion, men en autoritær kommersiell organisasjon. Foto: Scanpix

Næringslivstopper i USA kunne avbryte samarbeidet med tyske selskaper, hvis de ikke var positive til Scientologikirken som fortsatt anses som en autoritær og antidemokratisk organisasjon i Tyskland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi kan bekrefte at organisasjonen «Oslo International Peace Committee», fra vår synsvinkel, var blant Scientologikirkens frontorganisasjoner i 1997/1998, skriver Martin Heinemann i en epost til ABC Nyheter.

Bergtuns oslobaserte komite nevnes spesifikt i den åpne årsberetningen for Verfassungsschutz i Hessen fra 1998.

Da Bergtun sendte brevet hadde Tyskland nettopp startet sin overvåkning av Scientologikirken i enkelte delstater. Organisasjonen oppfattes i Tyskland som en mafia-lik kommersiell organisasjon, og ikke som en religion.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Så sent som i år har tyske domstoler igjen bekreftet statens rett til å føre kontroll med organisasjonens virke.

Og heller ikke i Norge har Scientologene fått status som trossamfunn av Kirkedepertementet.

Les også: Norsk scientolog på europatoppen

Heinemann vil ikke kommentere eventuelle tiltak rettet mot Bergtun som person.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- På grunn av juridiske begrensninger kan vi ikke svare på spørsmål knyttet til enkeltindivider, skriver han.

- Men vi kan si at Scientologen fortsatt er en organisasjon som interesserer Verfassungsschutz. Dette er bekreftet juridisk av beslutninger i tysk Høyesterett, opplyser Heinemann.

Bergtuns nobelpris

Etter at Bergtuns organisasjon ble fremhevet i det tyske sikkerhetspolitiets årsberetning, er det ingen som har hørt noe mer til «Oslo International Peace Committee».

For en uke siden spurte ABC Nyheter Dan-Viggo Bergtun om organisasjonen, hans forhold til Tyskland og innsats innenfor den internasjonale scientologikirken. Hans eneste svar var:

«Jeg har nå fått lest dine innspill og vinkling av saken og har ingen flere kommentarer».

Også det tyske magasinet «Focus» tok opp saken for ti år siden. De kaller Bergtuns organisasjon «tvilsom» og konfronterer ham også med en svært oppsiktsvekkende påstand i brevet til tyske konsernledelser: At Bergtun selv skal ha fått Nobel fredspris.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Overfor «Focus» skal den tidligere ambulansesjåføren i den norske Libanon-styrken ha forklart påstanden med at FNs fredsbevarende styrker fikk prisen i 1988, og at han derfor også hadde blitt hedret med den.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nobelkomiteens skal - i følge «Focus» - ha kommentert Bergtuns påstand på denne måten: «Galskap».

Også i senere tid har Bergtun skrytt på seg nære bånd til den prestisjetunge institusjonen.

Les også: Misbruker Nobelprisen

I 2008 opprettet han en egen scientologikirke-tilknyttet veteranorganisasjon - Veterans for human rights - som, i følge Bergtun, skal samarbeide med Den norske nobelkomite.

Det har instituttets direktør, Geir Lundestad, bastant avvist overfor ABC Nyheter.

Veterankompaniet er lite glad for at de presenteres som en del av Bergtuns organisasjon. Faksimile: VFHRVeterankompaniet er lite glad for at de presenteres som en del av Bergtuns organisasjon. Faksimile: VFHR

Også lederen av sjefen for veterankompaniet på Akershus festning, Kjell Erik Kalbakk, føler at Bergtun misbruker soldatene. I bruken av bilder på nettsidene til Bergtuns nå nedlagte veteranorganisasjon, kunne en få inntrykk av at Kalbakks soldater var medlemmer i Veterans for human rights.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Han har misbrukt mine soldater. Jeg vil på det sterkeste benekte ethvert samarbeid med scientologene, sier Kalbakk til ABC Nyheter.

Kontakt med PST?

Om tysk sikkerhetspoliti kontaktet sine norske kollegaer med spørsmål om Bergtun, er usikkert.

- Konkrete navn og hendvendelser fra samarbeidende tjenester kan vi selvsagt ikke kommentere, sier pressetalsman for det norske sikkerhetspolitiet PST, Martin Bernsen.

Han sier at PST ikke følger de norske scientologene som gruppe:

- På generelt grunnlag er ikke scientologene noe vi har fokus på i Norge, opplyser Bernsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I siste års beretning for det landsomfattende tyske sikkerhetspolitiet heter det at scientologikirkens aktiviteter fortsatt vurderes som en fare for det tyske demokratiet.

Verfassungsschutz peker i en særlig brosjyre på organisasjonens udemokratiske karater, eksistensen av egne domstoler og at de har et eget hemmelig politi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag er Bergtun ikke bare den øverste tillitsvalgte for de 15 millioner krigsveteranene tilknyttet World veterans federation (WVF), han er også leder av valgkomiteen i den norske veteranorganisasjonen Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner - NVIO (het tidligere FN-Veteranenes Landsforbund - FNVLF) med 7700 medlemmer.

Dagens NVIO-leder Odd-Helge Olsen var den som foreslo Bergtun til det prestisjetunge vevet i WVF, selv om han var klar over båndene til Scientologikirken. Det var også han som foreslo Bergtun som leder av valgkomiteen.

Olsen er innstilt på gjenvalg som NVIO-leder ved vårens landsmøte.