Saab legges ned

Saab som vi kjenner den i dag blir historie. (Foto: Arnd Wiegmann, Reuters)
Saab som vi kjenner den i dag blir historie. (Foto: Arnd Wiegmann, Reuters)

<pGeneral Motors legger ned Saab. Det bekrefter de amerikanske eierne i General Motors fredag.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Svenska Dagbladet fantes det et par punkter som ikke kunne løses i forhandlingene med Spyker Cars. Det forteller GMs talsmann Stefan Winmani i en pressemelding.

Den nederlandske sportbilprodusenten var den eneste aktuelle kjøperen igjen etter at Koenigsegg trakk seg ut, og kinesiske BAIC inngikk avtale med Saab om kjøp av deler av selskapet.. Beijing Automobile Industry Holding Corp (BAIC) skaffet seg rettighetene til bil- og motorteknologi for flere biltyper fra Saab for å bygge egne nasjonale bilmerker i Kina tidligere denne uken.

Etter at forhandlingene med Spyker brøt sammen fantes det ingen flere selskap som var interessert i å overta det svenske bilmerket. GM melder at Saab imidlertid vil fortsette å forsyne Saab-eiere med reservedeler.

Som forventet

Martin Sköld ved Handelshøyskolen i Stockholm mener at meldingen var som forventet, selv om han beklager at Saab forsvinner.

- Jeg foretok en analyse for noen uker siden der jeg skrev at det var det mest sannsynlige scenariet. Nå er det bare å konstatere at det ble slik. Det fantes jo egentlig ingen idé fra de her kjøperne om å drive Saab langsiktig, sier bileksperten ved den svenske Handelshøyskolen.

GMs administrerende direktør John Smith sa på en pressekonferanse fredag ettermiddag at de hadde fått bra støtte fra den svenske regjeringen, men at både Spyker og GM til slutt var enige om at handelen ikke gikk an å gjennomføre.

Årsaken til at de ikke ventet med avgjørelsen til årsskiftet, som den amerikanske eieren hadde annonsert tidligere, var rett og slett grunnet uløselige saker, i hvert fall innen den korte fristen partene hadde på seg.

Så sent som fredag morgen hadde GM, Spyker og den svenske regjeringen møter, ikke minst for å løse tvisten i forhold til den Europeiska investeringsbanken (EIB) om et milliardlån til Saab. Spykers administrerende direktør Victor Muller sa torsdag til E24.se at salget av rettigheter og annet innhold til BAIC gjorde situasjonen verre i forbindelse med å få statlig garanti for hele lånet på SEK 4,2 milliarder fra EIB.

Sterke reaksjoner

Reaksjonene i kjølvannet av meldingen har vært sterke i Sverige, ikke minst i Trollhättan. - Alt kommer til å gå 'åt skogen' , mener Mats Kåhl som er truckfører på Saab i Trollhättan.

Saab Automobiles egen administrerende direktør Jan-Åke Jonsson var både overrasket og skuffet over beslutningen, mens den svenske næringsministeren Maud Olofsson synes det var en svært kjedelig beskjed å få.

Ifølge Dagens Industri rammes 8.000 svenske arbeidsplasser i regionen Västra Götaland av nedleggelsen.

Personvernpolicy