Må selge dyre biler og store boliger

Foto: Scanpix

<pNordmenns privatøkonomi er ute av kontroll, sier banksjef. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

200.000 nordmenn har en eller flere betalingsanmerkninger. I tillegg har kredittkort- og forbruksgjelden har økt med 11 milliarder kroner på to år, noe som tilsvarer 5,3 prosent av befolkningen over 18 år, viser ferske tall Bank2 har innhentet fra Dun & Bradstreet.

- Dette er dystre tall, sier banksjef i Bank2, Christin Sanders i en melding.

- Økonomisk bakevje
- Dessverre er det mange som havner i en økonomisk bakevje. I tillegg til det høye antallet nordmenn med anmerkning, har kredittkort- og forbruksgjelden økt med 11 milliarder på bare to år. Det er viktig at forbrukere ikke lar seg friste til å leve over evne, sier Sanders.

Bank2 har spesialisert seg på refinansiering av misligholdt gjeld.

Banksjefen peker på tall fra Finansieringsselskapenes forening og Kredittilsynet som viser at den samlede gjelden er på 44 milliarder kroner.

- Det er vanskelig å slå fast om dette er det høyeste antallet betalingsanmerkninger som er registrert, på grunn av sterk befolkningsvekst og forbedringer i hvordan kredittopplysningsselskapene innhenter tallene sine. Likevel er det ingen tvil om at det har vært en klar økning de siste to årene når man måler andelen av befolkningen med aktiv betalingsanmerkning, forteller Sanders.

Hun ser daglig at mange ikke har tatt konsekvensen av en for høy gjeldsbelastning, og mener en fornuftig løsning ville vært tidlig å iverksette gjeldsreduserende tiltak.

Lånekalkulatorer:
Så mye kan du låne
Så mye dyrere blir lånet

- For eksempel kan man gjøre dette ved å selge kostbare biler og unødig store boliger, innfri gjeld og begynne med blanke ark. Det som skjer er det motsatte.

Problemet utsettes, og det tas opp store forbrukslån til en høy rente, sier Sanders.

- Selg alt som kan unnværes
Hennes råd til alle som er i denne situasjonen er ikke å utsette problemet.

- Skaff full oversikt over reelle verdier som hus, hytte, bil og se om gjelden står i forhold til disse. Er kontoen stadig tom før neste lønning er det ikke lenger noe å lure på. Selg alt som kan unnværes for en periode. Velger man å overse signalene er veien inn i mislighold svært kort, med påfølgende betalingsanmerkninger, sier banksjefen.

Sanders advarer om at anmerkninger kan gjøre det nærmest umulig å få boliglån eller en nødvendig refinansiering.

Les også:
Nær doble boligrenteutgifter
Slik takler du rentehoppene

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy