- Norges Bank vet ikke hva de skal gjøre

Bjørn Roger Wilhelmsen, First Securities (foto: First Securities).
Bjørn Roger Wilhelmsen, First Securities (foto: First Securities).
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pBoligpriser med kurs for himmelen. Industri med kurs for grøften. Neste uke må sentralbanksjef Svein Gjedrem foreta et nesten umulig valg. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Norges Banks egne prognoser er det rundt 50 prosent sannsynlighet for et nytt rentehopp på rentemøtet i neste uke. Forutsetningen er at økonomien har utviklet seg slik sentralbanken har sett for seg.

Makroøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities mener de mange økonomiske indikatorene som har kommet siden forrige rentemøte har pekt i flere retninger, men at de i sum har vært slik Norges Bank ventet.

- Noen ting er på oppsiden, mens andre er på nedsiden, konstaterer Wilhelmsen.

Tror på rentehopp
Han viser til at konsum, boligpriser og internasjonal økonomi har utviklet seg bedre enn ventet, mens investeringene i industri, olje og gass har overrasket på nedsiden. Samtidig har kronekursen holdt seg omtrent uendret, til tross for en nedgang i internasjonale renter.

Wilhelmsen tror derfor sentralbanksjef Svein Gjedrem og de andre medlemmene i Norges Banks hovedstyre får en vanskelig oppgave neste onsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg tror ikke Norges Bank vet hva den skal gjøre, sier Wilhelmsen.

Selv mener han det er nærmest umulig å tippe utfallet, men han holder en liten knapp på en renteoppgang til 1,75 prosent.

- Med oppsvinget vi har hatt i privat konsum og boligpriser, så tror jeg Norges Bank vil vektlegge hensynet til at vi har en lav rente og øke renten i neste uke, sier Wilhelmsen.

Boble-hensyn
Han mener spesielt hensynet til boligmarkedet vil veie tungt i vurderingene Norges Bank skal gjøre i neste uke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Sentralbanken er blitt mer var for potensielle bobler i boligmarkedet, og det har man grunn til. Det har man sett konsekvensene av globalt i forbindelse med finanskrisen.

- I kommunikasjonen og i taler har Norges Bank brukt sterkere ord om utviklingen i boligmarkedet, og eksplisitt sagt at boligprisene har steget for mye og er for høye. Det taler litt for en «lene seg mot vinden»-strategi, mener Wilhelmsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjedrem: - Bruker boligen som minibank

Tror på oppsving
Wilhelmsen mener samtidig at Norges Bank er litt for pessimistisk på industriens vegne.

- Det har vært kraftig nedgang og eksportindustrien sliter. Men når det gjelder utsiktene er det mange som kanskje har vært for pessimistiske.

Sentralbanken venter en eksportvekst på 1,75 prosent til neste år. Wilhelmsen mener Statistisk sentralbyrås (SSB) ferske anslag på en eksportvekst på 4,0 prosent er mer riktig.

- Vi ser en klar sammenheng mellom konjunkturene internasjonalt og eksportindustrien. Og det har vært en bedring i internasjonal økonomi. Norges Bank har et for lavt anslag på veksten i USA og Europa enn det jeg tror kommer til å bli utfallet.

Mandag viste tall fra SSB et overraskende stort fall i industriproduksjonen. Ifølge byrået falt produksjonen med 1,5 prosent i oktober etter en oppgang på 2,1 prosent i september.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Norges Bank må se de to siste tallene under ett. Summen av de to tallene er positiv. Om noe er det på oppsiden i forhold til renteutsiktene, mener Wilhelmsen.

Les mer: Nedtur i industrien

Rentehopp uansett
Og dersom det skulle vise seg at Norges Bank holder renten i ro i neste uke, mener Wilhelmsen vi kan være sikre på at rentehoppet kommer i februar.

- Blir det ikke renteøkning i neste uke, så blir det i februar. Jeg tror renten med veldig stor sannsynlighet vil være 1,75 prosent i februar, sier Wilhelmsen.

Les også: - Her har Gjedrem en skikkelig julenøtt