Skattekortet kan gi skattesmell

<p>Skatteetaten har lagt til grunn for høye renteutgifter i skattekortet. Dette trekker i retning av restskatt (foto: Scanpix).</p>
Skatteetaten har lagt til grunn for høye renteutgifter i skattekortet. Dette trekker i retning av restskatt (foto: Scanpix).

<pPass opp for baksmellbombene. - Alle burde sjekke, sier skatteekspert. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se også

Skatteberegningskalkulator 2010
Kalkulatoren beregner skatten din for skatteåret 2010. Kalkulatoren kan brukes av nesten alle.

Rask skatteberegning
Her kan du beregne skatten din i 2010 for lønnsinntekter.

15. desember sendes skattekortet for 2010 ut.

- En del har nok blitt oppført med for lite skattetrekk, sier Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen.

Skattekortet tar verken hensyn til endrede ligningsverdier på boliger eller økt bunnfradrag ved beregning av formuesskatt.

- De som har dyr bolig eller dyr sekundærbolig - for eksempel utleieleilighet – og i tillegg har nedbetalt bør sjekke ny ligningsverdi på boligen, og eventuelt øke skattetrekket for 2010, råder Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen.

Regn ut ny ligningsverdi her (ekstern lenke)

Mange slipper likevel økt formuesskatt selv om ligningsverdien på boliger stiger i sentrale strøk.

Årsaken er at fribeløpet øker til 700.000 kroner. Med andre ord må man ha netto formue (formue minus gjeld) på over 700.000 kroner for å betale formuesskatt.

- Men: Har man eldre, dyr bolig i de store byene, eller har sekundærbolig, kan det hende at formuen øker betraktelig, advarer Nilsen.

Med sekundærbolig menes utleieleilighet, studentleilighet til barna, pendlerbolig eller helårsbolig som brukes som fritidsbolig.

Forskjell på folk
Ektefeller har hvert sitt fribeløp, altså til sammen 1,4 millioner. Ektefellers formue regnes under ett. Samlet formue og gjeld legges sammen.

Slik er det ikke for samboere.

Eksempel:
Ola og Kari er samboere. Kari eier halvpart av felles bolig, og har gjeld som overstiger formuesverdi (ligningsverdi) med 600.000 kroner. Nettoformue 0.

Ola eier halvpart av fellesbolig, som det er noe gjeld på. I tillegg har han kjøpt en utleieleilighet, som nå er gjeldfri, og har arvet et gammelt bolighus på Sørlandet, som brukes som fritidsbolig. Nettoformue etter justering av ligningsverdiene er 1,5 millioner. Han får ikke nytte av Karis gjeld. Hadde de vært gift ville derimot hennes gjeld redusert hans formue.

Mye utbytte?
- Hvis du mottar mye utbytte må du huske at skjermingsrenten for 2010 blir svært lav. Antakeligvis rundt 1,3- 1,5 prosent, ifølge Nilsen.

Dette blir ikke klart før i januar 2010. Skjermingsrenten avgjør hvor stor del av utbyttet som er skattefritt.

Eksempel:
Ola mottar 100.000 kroner i utbytte. Hvis aksjene er kjøpt for en million kroner og skjermingsrenten er 1,5 prosent, er 15.000 kroner skattefritt, resten skattepliktig med 28 prosent skatt. Så sjekk hva som er lagt inn av utbytte på oversikten over inntekter.

Rentesmell
Det er også fort gjort å gå på en rentesmell.

- I år har Skatteetaten lagt til grunn altfor høye renteutgifter for de aller fleste med lån. Derfor kan mange fort risikere restskatt. Uansett må man alltid sjekke hva Skatteetaten har lagt til grunn av renteutgifter og renteinntekter. Dette er alltid en av de mest usikre postene, påpeker Nilsen.

Mange har tatt opp større lån, eller kvittet seg med gjeld. Derfor er det viktig å sammenlikne rentefradraget lagt til grunn på skattekortet med oversikten fra banken over foreventede renteutgifter for 2010.

Les også:
Daff start på julehandelen
Selger gull i panikk
Hellstrøm ferdig på Bagatelle etter krangel

Personvernpolicy