Frykter neste krise

Sentralbanksjef Svein Gjedrem tror at bankenes tap på utlån vil øke fremover (foto: Scanpix).
Sentralbanksjef Svein Gjedrem tror at bankenes tap på utlån vil øke fremover (foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pBankene må ruste opp for å takle neste markedskollaps, mener sentralbanksjefen. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sentralbanksjef Svein Gjedrem legger i dag frem årets andre rapport om finansiell stabilitet.

Det har skjedd mye siden forrige rapport i mai, og det har skjedd enda mer siden han la frem årets andre rapport ifjor. Da var det stor bekymring for bankenes soliditet, der finansinstitusjoner over hele verden havnet i problemer på grunn av finanskrisens herjinger.

Les også: Dette vil gi krise-reprise

Risikabelt
Gjedrem er svært opptatt av at bankene nå må lære av den krisen vi har vært gjennom, for å kunne stille sterkere når den neste krisen kommer.

- Finanskrisen har vist at omfattende kortsiktig finansiering er risikabelt, særlig dersom bankene er for avhengige av finansiering fra bestemte markeder. En lærdom er at bankene bør redusere sin likviditetsrisiko slik at de står bedre rustet neste gang markedene svikter, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han peker på at det nå ikke ser ut til at det kommer til å utvikle seg en soliditetskrise i det norske banksystemet, og at bankene er i ferd med å bedre kapitaldekningen. Det styrker bankenes evne til å skaffe finansiering, bære tap og formidle kreditt.

Viktig å trekke lærdom
Han tror likevel at det kan komme til å bli krevende fremover, og at bankenes tap på utlån kommer til å fortsette å øke. Spesielt utsatt er lån til selskap innenfor næringseiendom, shipping og til de baltiske landene.

- Det er viktig å trekke lærdom av våre og andre lands erfaringer. Bedre regulering av likviditet og kapital vil redusere hyppigheten og omfanget av fremtidige kriser. Reguleringen og tilsyn skal begrense risikoen i hver enkelt bank, men også i hele det finanselle systemet, sier han.

Les også:
Leder DN: Fryktfaktoren
Slik vil du investere neste år
Supersalg for BWG Homes