Forløperne til dubaikrisen

Forløperne til dubaikrisen
Forløperne til dubaikrisen
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pFem fullblodshester er forløperne til den økonomiske krisen i Dubai.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter): Ett år før finanskrisen slo til for fullt i Dubai, forlot en rik sjeik fra det arabiske emiratet fem fullblodshester i en landsby sørvest i Frankrike.

De to hoppene og tre føllene løp fritt om i landsbyen og utgjorde en trussel mot både seg selv og andre. Ikke minst ble de en ekstra utgiftspost for landsbyen som måtte ta hånd om dem.

Mer enn annet har hestene blitt en bokstavelig forløper på problemene som i dag herjer i det arabiske emiratet.

Ett år uten vedlikehold

Storgården og stallene i den franske landsbyen Astaffort ble kjøpt av dubaisjeiken Ali Khalifa al-Qama i 2006. Men planene om å bygge et luksushus på den 25 hektar store tomten ble skrinlagt, og sjeiken dukket aldri opp. Selv vaktene forsvant.

Nå som dubaikrisen har slått til for fullt skjønner landsbyboerne plutselig hvorfor.

På starten av året ble stalldørene funnet åpne og hestene hadde rømt ut i det fri.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det romantiske bildet av en flokk med villhester som løper fritt over slettene er ikke beskrivende for situasjonen. Ifølge hesteveterinærer i området har hestene utgjort en fare både for seg selv og for trafikkanter.

– Dersom de forviller seg ut på veien kan de forårsake en ulykke. Tanken på at de kan føde ute i det fri er heller ikke særlig beroligende, sier veterinær Catherine Ghys til nyhetsbyrået Reuters.

Et av føllene ble født ute i det fri. Føllet er avkommet til den berømte hingsten Dormane - som er tidenes franske avlshingst til premiehester både i Europa og i Emiratene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ordfører i Astaffort, Andre Garros, har regnet på at hestene så langt har kostet landsbyen et sted mellom 10.000 og 15.000 euro.

Selges på auksjon

Gjentatte forsøk på å få kontakt med sjeiken har ikke ført fram, derfor har ordføreren selv tatt kontroll over tøylene. I forrige uke fikk han tillatelse fra de Forente Arabiske Emiraters ambassade til å selge rasehestene på auksjon for å fylle opp den slunkne kommunekassa.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har allerede brukt nok penger på dette og kommer ikke til å bruke mer, sier ordfører Andre Garros til nyhetsbyrået Reuters.

Auksjonen vil finne sted straks de har fått tak i stamtavlen til hestene.

330 milliarder i gjeld

Det sendte sjokkbølger i verdens finansmarkeder da Dubai onsdag forrige uke ba kreditorene til investeringsselskapet Dubai World om minst seks måneders utsettelse på nedbetalingen av storkonsernets gjeld på 330 milliarder kroner.

Dubai har de siste årene hatt en voldsom vekst i ekstravagante byggeprosjekter, med høye skyskrapere som har sprunget opp i ørkenstaten, men landet har lidd under finanskrisen.

Totalt har omkring 70 banker lånt nesten 60 milliarder dollar til Dubai World.