Shopping-sjokktall

<p>Omsetningen av vin og brennevin i oktober hadde økt med drøyt ni prosent på ett år (foto: Colourbox).</p>
Omsetningen av vin og brennevin i oktober hadde økt med drøyt ni prosent på ett år (foto: Colourbox).

<pNordmenn styrte unna bensinstasjonene, men storhandlet mat og drikke i oktober. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske forbrukere ser ut til å følge mønsteret for krisetider, de holder seg hjemme og koser seg med mat og drikke.

Kraftig årshopp
Omsetningsvolumet til detaljhandelsbedriftene gikk i alle fall opp med 2,4 prosent fra september til oktober i år, ifølge Statistisk sentralbyrås volumindeks justert for sesongvariasjoner.

Måneden før var det et fall i detaljhandelen på 1,2 prosent.

Foreløpig tall for detaljomsetningen viser at den sesongjusterte volumindeksen for detaljhandel eksklusive motorkjøretøyer steg 4,0 prosent på årsbasis i oktober 2009.

Ifølge estimater innhentet av TDN Finans var det ventet en oppgang på 1,7 prosent.

På forhånd ventet Nordea Markets at detaljhandelen ville stige 0,7 prosent fra september til oktober, og 1,9 prosent på årsbasis.

Nedtur for bensinstasjonene
Butikkhandel med bredt vareutvalg, som i hovedsak består av dagligvarebutikker, bidro sterkt til veksten med 2,5 prosent økning, ifølge SSB.

- Uten justering for sesongvariasjoner og målt i volum omsatte detaljhandelsbutikkene – eksklusiv bensinstasjoner - for 5,2 prosent mer i oktober i år enn i oktober i fjor. I tillegg til dagligvarebutikkene bidro også butikker som selger sportsutstyr, tekstiler og utstyrsvarer samt klær og sko, til økningen i oktober. Bensinstasjonene hadde derimot en nedgang i omsetningsvolumet på 6,3 prosent i samme periode, ifølge SSB.

Mye mat og drikke
Målt i verdi, ikke justert for prisendringer, økte salget av vin og brennevin med 9,1 prosent i oktober i år sammenlignet med oktober i fjor. Butikkhandel med bredt vareutvalg med hovedvekt på nærings- og nytelsesmidler gikk opp med 8,2 prosent.

Totalt omsatte detaljhandelsbedriftene i verdi for 5,8 prosent mer i oktober i år enn i oktober fjor. Ser man bort fra bensinstasjonene, var veksten på 7,0 prosent i samme periode.

Les også: Få ville ha tidenes laveste boligrente
Kraftig lånefall fra bedriftene
Nordens 10 beste aksjer
Rett i rødt på børsen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus