Sjokkbølger fra Dubai

Mange av Dubais ekstravagante byggeprosjekter de siste årene er lånefinansiert og sterkt forgjeldet. Foto: Scanpix/EPA.
Mange av Dubais ekstravagante byggeprosjekter de siste årene er lånefinansiert og sterkt forgjeldet. Foto: Scanpix/EPA.

<pDubai meldte onsdag at emiratet ville be kreditorene til Dubai World om minst seks måneders utsettelse på nedbetalingen av storkonsernets gjeld på 330 milliarder kroner. Nå sender nyheten sjokkbølger i verdens finansmarkeder. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frykten for gjeldskrise i Dubai ga utslag på alle Europas børser torsdag – og også på Oslo Børs. Investorer reagerte på nyheten ved å sende ledende europeiske aksjeindekser ned med over 3 prosent. I USA var handelen stengt torsdag på grunn av Thanksgiving.

Nyheten har også fått innvirkning på oljeprisen. Fredag sank prisen på råolje for levering i januar med over 3 dollar fatet i Asia.

– Den viktigste faktoren i fallet ser ut til å være hendelsene i Dubai, sier analytikeren Nick Raffan i Fat Prophets i Sydney.

Byggeprosjekter

Dubai har de siste årene hatt en voldsom vekst i ekstravagante byggeprosjekter, med høye skyskrapere som har sprunget opp i ørkenstaten, men landet har lidd under finanskrisen.

Mye av den omfattende byggeaktiviteten av luksuriøse prosjekter i Dubai var lånefinansiert, og banker verden over står nå i fare for en ny smell, melder DN.

Totalt har omkring 70 banker lånt nesten 60 milliarder dollar til Dubai World.

Dubai World, som skal ha 59 milliarder dollar (330 milliarder kroner) i gjeld, eier en rekke selskaper inkludert den internasjonale havneoperatøren DP World og den store eiendomsutvikleren Nakheel.

Inntil nylig var Nakheel juvelen i kronen i byggeboomen i Dubai, men nå klarer ikke selskapet å betjene en gjeld på 3,5 milliarder dollar i «islamske obligasjoner» som forfaller i desember.

Mislighold

Ifølge kredittvurderingsselskapet Standard & Poor er Dubais ønske om gjeldsutsettelse å regne som mislighold, og kunngjøringen har utløst frykt for at Dubais økonomi kan være i langt dårligere forfatning enn hva man hittil har antatt.

– Dette er en viktig påminnelse om at kredittkrisen er glemt, men ikke over, sier Robert Rennie i Westpac Global Markets Group.

Dubais beslutning har utløst frykt for at en dominoeffekt skal ramme emiratets forgjeldede statlige selskap. Kredittvurderingsselskap har allerede nedjustert vurderingen av selskap i Dubai.

Fall i Asia

Den japanske Nikkei-indeksen falt med over 3 prosent fredag. Nyheten om alvorlige økonomiske problemer i Dubai skaper frykt i markedet.

Nikkei 225-indeksen falt med 301,72 poeng (3,2 prosent) til 9,081,52 poeng, mens den bredere Topix-indeksen endte fredagens handel med en nedgang på 18,55 poeng (2,2 prosent) til 811,01 poeng.

Nikkei har kun lagt på seg 2,5 prosent til nå i år, sammenlignet med en oppgang på 19 prosent for Dow Jones og 38 prosent for Nasdaq i USA.

En fortsatt sterk yen skaper problemer på det japanske markedet og gjør situasjonen vanskelig for den viktige eksportindustrien. Men først og fremst var det frykt for situasjonen i Dubai som ga negative utslag på de asiatiske børsene fredag.

Sør-Koreas Kospi-indeks og indeksen i Hongkong falt med rundt 5 prosent, mens indeksen i Shanghai opplevde markedet en nedgang på rundt 2,5 prosent.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus