- Her har Gjedrem en skikkelig julenøtt

Svært lav boligbygging kan føre til mangel på boliger (foto: Scanpix).
Svært lav boligbygging kan føre til mangel på boliger (foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pBolignød og høy vekst i husleiene, eller kraftig boligprisvekst? Det er valgene for sentralbanksjef Svein Gjedrem, mener sjeføkonom. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Man må nå tilbake til perioden etter boligkrakket på slutten av 1980-tallet for å finne lavere aktivitet på byggeplassene.

Det viser byggearealstatistikk lagt frem av Statistisk sentralbyrå (SSB) i dag.

I årets tre første kvartaler er det igangsatt 40 prosent færre boliger enn tilsvarende periode i toppårene 2006 og 2007. Boligbyggingen nærmer seg bunnivået fra begynnelsen av nittitallet, da det ble igangsatt under 20.000 boliger årlig, ifølge SSB.

Det dramatiske fallet i byggeaktivitet bekymrer sjeføkonom Jan Andreassen i Terra-Gruppen.

- Sterk befolkningsvekst og lav boligbygging vil over tid gi oss en kunstig mangel på boliger, sier han til DN.no.

Bråstopp for leiligheter
Nedgangen i byggeaktivitet er klart størst for boligblokker. Hittil i år er det påbegynt 2.949 boliger i bygninger med minst to etasjer og fem leiligheter eller flere. Dette er nær 75 prosent færre enn i toppårene 2006 og 2007, da det ble igangsatt over 11.000 slike boliger i løpet av de tre første kvartalene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Andreassen tror han vet årsaken til at nesten ingen setter igang nye leilighetsprosjekter i dag.

- Etter de senere års mange skandaler tør ikke folk kaste seg på nybygg på prosjektstadiet. I fraværet av investorer, eller spekulanter, blir det da altfor ofte vanskelig å forhåndsselge nok leiligheter til at boligblokker lar seg realisere, mener sjeføkonomen.

Også for boliger i rekkehus og andre småhus er nedgangen stor, mens antall påbegynte eneboliger har ligget stabilt på et lavt nivå siden årtusenskiftet, skriver SSB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Mistroiske banker
I Terra mener de at bankene også har sin del av skylden for den lave byggeaktiviteten generelt sett.

- Det er fortsatt dyrt å bygge, og bankene ser på boligentreprenører med mistro.

Antagelig er det like dyrt for entreprenører å finansiere sine nye prosjekter i dag, som det var da Norges Bank hadde høye renter, når en tar hensyn til at egenkapitalkravene i nye prosjekter er økt. Med andre ord vil mange småentreprenører oppleve at endringer i kredittmarkedene mer enn oppveier Norges Banks rentekutt, resonnerer Andreassen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Problemet nå er at sentralbanken på toppen av dette har varslet økte renter fremover. Da kan det virkelig bli stygt, frykter Andreassen. Men for Svein Gjedrem blir det feil nesten uansett hva han velger å gjøre, erkjenner han.

- Det er en ekte julenøtt sentralbanksjefen må knekke. De truer med høye renter som gjør boliginvestorer skeptiske til nye satsinger på rentefølsomme leilighetsprosjekter.

Dermed bidrar sentralbanken til å dempe byggeaktiviteten, og sikrer bolignød og høy vekst i husleiene i årene fremover. Skulle de derimot kutte rentene nok til at blokkbyggingen skyter fart, får vi trolig sterk prisoppgang i andre deler av boligmarkedet, sier Jan Andreassen.

Les også:
- Boligprisene faller fra april
Musestille på byggeplassene
Boligprisene opp 10 prosent neste år
Bygges for få leiligheter