Spania-pensjonister risikerer dobbel skatt

<p>Finansminister Sigbjørn Johnsen sto fast på at det er greit å kun gi norske pensjonister uker til å innhente dokumentasjon (foto: Scanpix).</p>
Finansminister Sigbjørn Johnsen sto fast på at det er greit å kun gi norske pensjonister uker til å innhente dokumentasjon (foto: Scanpix).

<pFinansminister Sigbjørn Johnsen mener norske pensjonister bosatt i Spania burde ha sjekket hjemmesiden til Finansdepartementet oftere.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske pensjonister bosatt i Spania risikerer å måtte betale skatt både til Spania og Norge fra 1.januar hvis de ikke fremskaffer dokumentasjon på at de er bosatt i Spania i løpet av en hektisk desember måned. Det til tross for at kravet om dokumentasjon havnet i postkassen så sent som i midten av november.

Seg selv å takke
Finansminister Sigbjørn Johnsen mener pensjonister som nå risikerer ekstra skatt på pensjonen har seg selv å takke.

- Ut fra all informasjon som er gitt fra departementet i forbindelse med innføringen av kildeskatt på pensjoner, kan jeg vanskelig forstå at det skal komme overraskende på noen at de må dokumentere hvor de er bosatt for å slippe kildeskatt på pensjonsutbetalinger fra Norge fra og med 2010, heter det i svaret Johnsen gav Gunnar Gundersen (H) i onsdagens spørretime på Stortinget.

Og hvor skulle så pensjonistene ha funnet informasjonen? Jo, på hjemmesiden til Finansdepartementet.

Det finner Jon Stordrange, adm. dir. i Skattebetalerforeningen, underlig.

- Skatteetaten har visst om dette lenge, og jeg synes det er merkelig at informasjonen kommer så sent at pensjonistene får tidsproblemer. Denne informasjonen burde de ha fått mye tidligere, sier han.

- Helt meningsløst
Christian Tybring-Gjedde i Fremskrittspartiet mener finansministeren er på ville veier når han er så bastant i denne saken.

- Det er helt meningsløst at norske pensjonister bosatt i Spania skal måtte følge med på Finansdepartementets hjemmesider for å finne ut detaljer om skatten sin, sier Tybring-Gjedde til Skattebetaleren, og fortsetter:

- For det første skulle denne informasjonen vært sendt ut til pensjonistene for lenge siden. For det andre spør Skatteetaten nå etter en bostedsbekreftelse som, ifølge vårt lokallag, man risikerer å måtte reise helt inn til Madrid for å få. Forventer virkelig regjeringen at pensjonister på 80 år skal måtte ta turen til Madrid, til et kontor de ikke har vært på før, for å hente ut en bostedsbekreftelse i løpet av tre-fire uker før jul?

Frp-representanten peker også på at det i mange tilfeller er snakk om minstepensjonister som er bosatt i Spania, og at denne ekstra skatten dermed kan bli en svært tung bør å bære.

Ba om feil bekreftelse
Skatteetaten har allerede beklaget den korte tidsfristen pensjonistene fikk, men vil ikke gi dem forlenget leveringsfrist.

- Nei, alle som mener de oppfyller kravene må søke innen 1. januar 2010 for å slippe 15 prosent kildeskatt. Vi kommer til å behandle søknader også gjennom hele neste år, men da må folk regne med å bli trukket i skatt til Norge først. Og så er det viktig å presisere at absolutt alle som mottar pensjon fra Norge må søke, uttalte Elisabeth Landmark, underdirektør i Skatteetaten, til Vikingposten forrige uke.

Les hele saken hos Vikingposten

Les mer om norsk kildeskatt på skatteetaten.no.

- Kan ikke dere gjøre jobben vår?
I brevet fra Skatteetaten heter det at alle norske pensjonister som vil slippe dobbel skatt må legge ved en bostedsbekreftelse. Ifølge Vikingposten gis imidlertid denne kun av politiet, og det er bare et bevis på at man bor i Spania. Men det er visstnok ikke denne bekreftelsen Skatteetaten vil ha likevel.

- Har ikke dere i pressen plikt til å opplyse om hva som er riktig og galt? Vi skal ha tak i et bevis fra skattemyndighetene i Spania. Kan ikke dere i Vikingposten skrive dette for oss, svarte Landmark Vikingposten.

Les også:
Tror finansministeren skjønner dette
Vant svindelsak mot Skatteetaten
Advokatenes beste skatteråd