- Ledere er lykkeligere mennesker

Det er de eldste lederne som er mest fornøyd med jobben (Illustrasjonsfoto: Colourbox).
Det er de eldste lederne som er mest fornøyd med jobben (Illustrasjonsfoto: Colourbox).
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDerfor trives sjefen best på jobb. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens 45 prosent av norske bedriftsledere mener de har drømmejobben, mener kun 30 prosent av de ansatte det samme.

Det viser en landsomfattende arbeidsmarkeds-undersøkelse som Respons analyse har utført for bemanningsbyrået Proffice.

- Jeg er overrasket over at ikke flere - både ledere og ansatte - mener de har drømmejobben. Med tanke på hvor mye tid som tilbringes på jobben burde tallet ideelt sett vært høyere. Å trives på arbeidsplassen er essensielt for livskvaliteten, sier administrerende direktør Per Bergerud i Proffice.

- Ledere har bedre liv
Professor i organisasjons-psykologi Paul Moxnes ved Handelshøyskolen forbauses ikke det minste over forskjellen i tilfredshet, og synes det høres litt merkelig ut at den ikke er større.

- Drømmejobben er knyttet til hvor du er i hierarkiet. Jo høyere opp du jobber, jo nærmere himmelen er du. Folk drømmer om å klatre i hierarkiet. Og det er ikke rart de vil lengre opp. Ledere er lykkeligere mennesker og har bedre liv med mindre stress, sier Moxnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke alle lederne synes de har klatret nok heller: 14 prosent skulle gjerne hatt en høyere sjefsstilling.

Eldre sjefer har det best
Det er de eldste lederne som er mest fornøyd med jobben. 62 prosent av de over 55 år oppgir at de er 100 prosent fornøyd med jobben sin.

Yngre arbeidstakere er minst fornøyd. Kun 20 prosent av ansatte under 35 år mener de har drømmejobben. Like mange ønsker seg en lederstilling og er lei av jobben sin.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Mange unge befinner seg i en prøve- og feilefase hvor de shopper litt rundt på arbeidsmarkedet før de finner sin karriereidentitet. Derfor er et naturlig at mange ikke har funnet drømmejobben ennå, sier Bergerud.

- Deilig å være sjef
Innflytelse på egen arbeidshverdag gir mindre stress og større tilfredshet. Selv om ledere kan si at de har en hektisk agenda og må haste fra det ene til det andre, har de en stor grad av kontroll på arbeidshverdagen sin, sier professor Moxnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han påpeker at lederskap er en rolle man går inn i.

- Ledere er jo også vanlige folk. Men når du kommer i den lederrollen, opplever du gjerne rolletilfredshet, sier Moxnes, som og legger til at det selvsagt finnes mange ledere som ikke finner seg til rette i lederuniformen også, såkalte overflateledere:

- De blir jo stresset og får magesår og slikt. Men de som er interaksjonsledere og kjenner at de er født til ledere kjenner at «ja, jeg er født til å være leder og dette er deilig!», sier Moxnes.

Det samme er ikke tilsvarende lenger ned i systemet.

- Folk tenker jo ikke sånn at «jeg er ikke noen ting, og egner meg ikke til å ha en høyere stilling, og det er så deilig!». Eller «jeg er overkvalifisert, og har en rutinejobb langt ned i systemet uten utfordringer og det er så deilig», påpeker Moxnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Liker jobben bedre enn familien
Undersøkelsen viser også at en av fire ledere mener det er flaut å si at man ikke trives på jobb.

Like mange ledere innrømmer at de innimellom finner jobben mer givende enn å være sammen med familie. 27 prosent av de mannlige lederne mot 16 av de kvinnelige mener dette.

Les flere saker fra undersøkelsen:
Han er drømmesjefen
- Er du dyktig nok får du fast ansettelse

På spørsmål om hva de liker minst med å være ledere svarer 45 prosent det at de forventes å være tilgjengelige hele tiden, mens 32 prosent misliker tidspresset som gir for lite tid til familie og fritidsaktiviteter.

Les også:
Sjefenes suksesshjerner
Er du den fødte sjef?