- Boligprisene faller fra april

<p>- Økningen i arbeidskedigheten rundt siste årsskifte bidrar betydelig til lavere priser. Effekten er imidlertid treg og har blitt slått i hjel av rentekuttene, skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal i en vurdering av norske boligpriser (foto: Scanpix).</p>
- Økningen i arbeidskedigheten rundt siste årsskifte bidrar betydelig til lavere priser. Effekten er imidlertid treg og har blitt slått i hjel av rentekuttene, skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal i en vurdering av norske boligpriser (foto: Scanpix).

<pNå begynner arbeidsledigheten å slå inn i boligmarkedet, mener DnB Nor Markets. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om boligpriser

Boligprisutvikling
Med denne kalkulatoren kan du se hvilken verdiendring det har vært på eneboliger, delte boliger og leiligheter helt siden 1985. Du kan velge mellom over 60 forskjellige distrikter du vil se på. Grunnlaget er gjennomsnittet for året.

Boligprisuvikling alle boliger
Se kvadratmeterpriser, og verdiendringer for de siste årene i forskjellige distrikter av landet. Grunnlaget er siste tilgjengelige månedstall.

Boligprisutvikling alle boliger
Se kvadratmeterpriser, og verdiendringer for de siste årene i forskjellige distrikter av landet. Grunnlaget er siste tilgjengelige månedstall.

Boligprisutvikling leiligheter
Se kvadratmeterpriser, og verdiendringer for de siste årene i forskjellige distrikter av landet. Grunnlaget er siste tilgjengelige månedstall.

Dette tjener du på boligen din
Hvis du er lenge i boligmarkedet, er det også sannsynlig at du vil opparbeide deg en stor boligformue. Her får du et anslag på hvor stor boligformue du opparbeider deg, med realistiske forutsetninger.

Eie eller leie
Spørsmålet om det lønner seg å eie eller leie er som oftest et spørsmål om tid. Kalkulatoren regner ut lønnsomheten av å eie kontra leie.

Boligprisenes comeback i 2009 har kommet som julaften på kjerringa. Få, om noen, trodde ved inngangen til året at boligprisene skulle opp. Men den rekordlave renten har løftet boligprisene drøyt ti prosent fra bunnen i november ifjor, og er de er nå 2,7 prosent over forrige topp i 2007.

Nå ser det derimot noe mørkere ut, ifølge DnB Nor Markets.

Fall hver måned fra april
Meglerhuset forventer nå avtagende vekst i november og desember, nullvekst i første kvartal neste år og deretter et prisfall på 0,5 prosent per måned ut 2010.

I 2011 tror DnB Nor Markets på uendrede priser i første halvår, og en forsiktig oppgang etter det.

Dersom prognosene slår til betyr dette en prisvekst på 4,6 prosent i 2010 og en nedgang på 1,7 prosent i 2011. Dette er snakk om gjennomsnittsprisene år mot år, og oppgangen i 2010 skyldes at prisene i starten av sammenligningsåret 2009 var relativt lave.

Ledigheten virker tregt
En modell som tidligere er blitt presentert av Norges Bank viser at bankenes utlånsrente virker ganske raskt på boligprisene, effekten har full effekt i løpet av ett par kvartaler. Ledighetsendringer oppnår derimot full effekt først etter flere år.

- Økningen i arbeidskedigheten rundt siste årsskifte bidrar betydelig til lavere priser. Effekten er imidlertid treg og har blitt slått i hjel av rentekuttene. Fremover vil ledighetsøkningen få relativt mer betydning, skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal i et minitema om norske boligpriser mandag.

Aamdal bemerker at basaert kun på utviklingen i renter og ledighet har boligprisene steget langt mer enn modellen tilsier for året. Men andre faktorer, som økte lønninger, forventninger om bedre tider og betydelig mindre boligbygging, kan forklare noe av avviket.

Les også:
Tidenes høyeste boligpriser
Ber Gjedrem se på boligprisene
- Boligprisene skal videre opp
Fritt frem for hytteskatt

Personvernpolicy