Slutt for forhatt 200-kronersgrense?

<p>Grensen på 200 kroner ble sist endret i 1975. Inflasjonsjustert til dagens pengevedi tilsvarer dette nesten 1.000 kroner (foto: Norges Bank).</p>
Grensen på 200 kroner ble sist endret i 1975. Inflasjonsjustert til dagens pengevedi tilsvarer dette nesten 1.000 kroner (foto: Norges Bank).

<pNå kan EUs it-kommissær Viviane Reding åpne den norske tollbarrieren på netthandel. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette koster det å tollbehandle varer på Posten:

Ofte er det Posten som fortoller varer privatpersoner handler på nettet. Prisen på dette varierer med verdien på varen. I tillegg kommer merverdiavgift på 25 prosent, samt eventuell toll på varen som avhenger av varesort og produksjonsland.

Varer med verdi 201 til 1000 kroner koster 106 kroner (forenklet tollbehandling).

Over 1000 kroner koster 212 kroner. Dette gjelder også varer med særavgifter som tobakksvarer og alkoholholdige drikkevarer.

Hvis du bestiller varer over internett fra utlandet for over 200 kroner får du ikke bare momskrav, men også et tollbehandlingsgebyr. Norske forbrukere har i en årrekke rast mot denne 200 kroners-grensen.

Selv om nær sagt alle de politiske partiene i Norge på ett eller annet tidspunkt har tatt til orde for å heve grensen, er den på samme nivå som da den ble innført i 1975.

Kanskje må det påtrykk fra EU til før noe endelig gjøres.

Går løs på hindrene
EUs driftige it-kommissær Viviane Reding kommer nå forbrukerne i møte. Hun er kjent for å operere som forbrukernes edle beskytter, hun er Europas «internettsjef» - og hun har stor makt.

En fersk undersøkelse viser at kun syv prosent av e-handelstransaksjonene gjøres over landegrensene. Med andre ord finnes det ikke noe fungerende indre netthandelsmarked i EU. Dette har fått Reding til å se på hva man kan gjøre for å rive de digitale hindringene.

- I dag er markedet veldig fragmentert. Det finnes tjenester - men de kan ikke brukes over grensene, sa hun til Computer Sweden da hun besøkte Sverige i forrige uke.

Reding har tidligere vist seg svært så slagkraftig. På rekordtid fikk hun den mektige telebransjen til å kutte blodprisene på mobilbruk i utlandet. Nå er hun på krigsstien igjen for å fjerne nye hindringer mot europeisk handel.

Norske forbrukere kan trygt holdes bak tollmurer selv om EU åpner netthandelsgrensene, mener Finansdepartementet, les mer: Norge kan trosse EU på netthandel

Nedslående tall
61 prosent av 11.000 test-bestillinger over grensene ble ikke ekspedert, viser EUs undersøkelse. Hindringene som dukket opp var alt fra at selgerne ikke ville ekspedere bestillingene, til lovmessige hindringer og tekniske årsaker.

Reding setter nå opp en tiltaksliste for å få det indre markedet til å fungere bedre på e-handelsfeltet. Reding ønsker å sørge for at EU-landene sitter i førersetet når den digitale økonomien virkelig fester grepet.

Jubler for Reding
Initiativet hilses velkommen av det norske Forbrukerrådet, som har sett mange hindringer mot netthandel. Underdirektør Hans Marius Graasvold er ikke i tvil om at verdigrensen på 200 kroner er et reelt hinder for at nordmenn benytter alle mulighetene.

- Det er nokså åpenbart at det er et hinder for mange. Det er kanskje det fremste hindret, spesielt for yngre mennesker som behersker dette med e-handel isolert sett. De ser at det ryker på et kjempetillegg på regningen når de må betale for alt over 200 kroner, sier han til Dagensit.no.

Norske forbrukere kan trygt holdes bak tollmurer selv om EU åpner netthandelsgrensene, mener Finansdepartementet. Les mer om dette: Norge kan trosse EU på netthandel.

Les også:
60 prosent billigere mobilsurf
Billigere feriemobil fra EU
Kan dømmes for dårlig kode

Personvernpolicy