Velg riktig mobilabonnement

Ringer du lite, kan mobilabonnementet ditt være gratis (foto: Colourbox).
Ringer du lite, kan mobilabonnementet ditt være gratis (foto: Colourbox).
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDu betaler dyrt ved å velge feil abonnement i forhold til ditt ringemønster.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Som vi ofte presiserer kommer det an på ditt ringemønster hvilket mobilabonnement du bør velge. Ringer du lite, sender få tekstmeldinger hver måned og ikke bruker internett på mobilen, kan du kanskje ende opp med helt gratis mobiltelefoni ved å velge abonnementene Tele2 Sheriff eller Ludo Mobil Terningkast 6.

Ringer du derimot ofte og lenge, er det langt mer lønnsomt å velge et fastpris- eller pakkeprisabonnement. Noen abonnementer gir deg en lav månedspris og lave standardpriser, men er dette så lønnsomt som det ser ut?

Hva med iPhone-abonnementene med inkludert bruk, eller andre abonnementer som er beregnet på deg som skal kjøpe ny mobil?

Vi har ved hjelp av priskalkulatoren Ringepriser sjekket hvilke abonnementer som er dyrest i kategoriene «Lite» – «Middels» – «Mye – og «Veldig mye bruk».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Småbrukere
Ringer du sjeldent kan du i dag omtrent ringe gratis. Tele2 og Ludo Mobil gir deg nemlig i underkant av 170 kroner per måned som du kan bruke på ringeminutter og SMS, samt noe datatrafikk. Disse to abonnementene kommer altså best ut i kategorien «Lite bruk» i Ringepriser – 18 ringeminutter, 10 SMS, 0 MMS, 0 MB data per uke.

I bunn av listen finner vi Telenor SurfPrat XL til 1 120 kroner per måned med det gitte forbruket, og deretter NetCom iTalk Large til 899 kroner per måned. Dette er abonnementer som inkluderer en stor mengde ringeminutter, SMS og datatrafikk – fortrinnsvis beregnet på iPhone-kjøpere og andre smartphone-brukere –, så det blir tåpelig å påstå- eller anta at en som nesten ikke bruker mobilen sin skulle velge ett av disse abonnementene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi hopper over alt av fast- og pakkeprisabonnementer, og andre abonnementer som er beregnet på spesifikk bruk. Telenor SuperPluss til 223 kroner per måned blir da det neste abonnementet på lista. Her betaler du riktignok 129 kroner i månedspris, og abonnementet er beregnet på deg som vil kjøpe en subsidiert telefon. Selv om dette abonnementet ikke er spesielt billig, blir det uansett litt urimelig å sammenligne med gratisabonnementene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi må videre til Ventelo Privat Smart for å finne et mer tradisjonelt abonnement fra en kjent aktør, som i teorien skal konkurrere i omtrent samme segment. Her blir prisen 146 kroner per måned med det gitte ringemønsteret; 99 kroner, som du ikke får noe igjen for, er inkludert i totalsummen. Det vesentlige dersom du har et lavt forbruk er å velge et abonnement som ikke har månedspris – eller i beste fall velge ett av de to abonnementene som gir deg gratis mobiltelefoni.

Middels bruk
For «Middels bruk» – 39 ringeminutter, 25 SMS, 1 MMS, 0,5 MB data per uke – blir resultatene i Ringepriser omtrent likt som med «Lite bruk».

Eller, du må nå ut med litt over 20 kroner per måned med Tele2 Sheriff og Ludo Mobil Terningkast 6, og har du Ventelo Privat Smart betaler du 236 kroner per måned.

Det som er interessant er imidlertid at Telenors mest populære abonnement FriHet koster deg 205 kroner per måned med dette ringemønsteret – ti ganger mer enn de billigste abonnementene på markedet. Fast- og pakkeprisabonnementer lønner seg stadig ikke dersom du har et middels forbruk av ringeminutter, SMS, MMS og data.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pakkeprissegmentet
Hvis vi så beveger oss videre til «Mye bruk» – 114 ringeminutter, 75 SMS, 3 MMS, 1 MB data per uke – i Ringepriser, er imidlertid fast- og pakkeprisabonnementer ingen hindring, snarere tvert i mot; Det er faktisk disse som kommer best ut.

Dyrest for deg med omtrent dette forbruket er likevel Telenor SurfPrat XL, hvis vi ser bort fra en ukjent aktør. Med pakkeprisabonnementet Tele2 Flex betaler du 220 kroner per måned, mens du betaler 1 258 kroner med det samme forbruket med Telenor SurfPrat XL. Det skal igjen sies at det sistnevnte abonnementet er beregnet på brukere med ekstremt høyt forbruk.

Vi hopper litt ned på listen, til NetCom FreeText. Dette abonnementet er beregnet for deg som sender masse SMS, og koster med dette forbruket 892 kroner. Samtlige av Telenor- og NetComs iPhone-abonnementer blir for dyre dersom du ikke bruker mobilen mer enn dette. Telenor FriTid, et svært uoversiktlig abonnement som lar deg ringe delvis gratis til Telenor- og Djuice-kunder, samt fasttelefoner, og som er beregnet på et relativt høyt forbruk, koster 796 kroner per måned med dette forbruket. Tele2 Ultra, med en månedspris på 129 kroner og beregnet på deg som vil ha ny mobil, koster med det gitte forbruket 775 kroner per måned.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På ny er det Ventelo som har det dyreste «sammenlignbare» abonnementet, men denne gang er det Ventelo Privat Happy som utmerker seg negativt; 647 kroner med det gitte forbruket i kategorien Mye bruk i Ringepriser. Månedsprisen er på 39 kroner, og gir deg en pris per minutt- og SMS på 59 øre. At du må betale en sum for å få en minutt- og SMS-pris som ikke kan sies å være spesielt lav i dagens marked, samt en datapris på 12 kroner per MB, gjør dette abonnementet til et av de dyreste.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ekstrembrukeren Du ringer mye, sender mange SMS, og bruker en del datatrafikk. For kategorien «Veldig mye bruk» i Ringepriser - 400 ringeminutter, 150 SMS, 5 MMS, 3 MB data per uke, er det billigste alternativet One Call Mobil Full Pakke som med dette forbruket koster 523 kroner per måned.

Bruker du denne mengden ringeminutter og SMS, bør du for all del ikke tegne Telenor Super, som i så fall vil koste deg 2 532 kroner per måned med dette forbruket. One Call Mobil Faktura, som i likhet med Telenor Super er beregnet på deg som ringer langt mindre enn dette, koster 2 186 kroner med det gitte forbruket. NetCom FreeText, som gir deg tilnærmet fri bruk av SMS, koster likevel 2 143 kroner per måned med et slikt antall ringeminutter, på grunn av den høye minuttprisen. Du får kanskje en grei pris på en ny telefon med Tele2 Ultra, men med det gitte forbruk betaler du likevel 1 862 kroner per måned med dette abonnementet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

NetComs rimeligste iPhone-abonnement i denne kategorien er iTalk Large til 899 kroner per måned, og Telenors billigste blir SurfPrat L til 1 198 kroner per måned. Det kan virke urimelig dyrt, men vi må ikke glemme at rabatt på telefonen, samt en langt større mengde datatrafikk, inkluderes i disse abonnementene.

Gratisabonnementene Tele2 Sheriff og Ludo Mobil Terningkast 6 koster – med dette forbruket – henholdsvis 1 656- og 1 577 kroner per måned. Dette gir er et godt eksempel på at du bør velge et abonnement som er tilpasset ditt forbruk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges dyreste abonnement
Som vi ser blir det umulig å henge ut ett abonnement som «Norges dyreste», for det hele kommer an på ditt ringemønster. Det er likevel noen abonnementer som kommer særdeles langt ned på listene over de rimeligste abonnementene i flere kategorier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange av dem er beregnet på deg som vil kjøpe ny mobil til rabattert pris, men når vi ser prisforskjellene mellom disse og de billigste alternativene på markedet, er det ganske innlysende at dette ikke lønner seg. Den høye månedsprisen – og i noen tilfeller de høye ringeprisene – gjør at «vinninga går opp i spinninga».

Du kunne sannsynligvis kjøpt to-tre nye mobiltelefoner ved å kjøpe mobilen til full pris – uten abonnement – og velge det abonnementet som er rimeligst i forhold til ditt bruk.

Vi må heller ikke glemme at de fleste operatørene tilbyr tilleggstjenester som kan være med på å gjøre din mobilbruk rimeligere. Dessverre finnes det ingen enkel løsning for å implementere disse i Ringepriser , så her kreves det litt research. Men priskalkulatoren Ringepriser , samt Post- og teletilsynets Telepriser, kan være verdifulle verktøy når det gjelder å finne de rimeligste mobilabonnementene på markedet for deg.

Les også:
Ypper til kamp mot Telenor og NetCom
Billigst påfyll av ringeminutter

Ny kurs for djuice