Meny

Slik har de fått sykefraværet til å stupe

TETT OPPFØLGING: Siren Vetnes Johannessen er prosjektleder i Mandal kommune, som gjennom to ulike prosjekter med fokus på nærvær og tillit, har redusert sykefraværet blant kommunalt ansatte fra 9,5 prosent i 2003 til 5,8 prosent i 2008. Her trener Johannessen yoga sammen med langtidssykemeldte i kommunen. (Foto: Øyvind Skogmo)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommune-Norge sliter med høyt sykefravær. I Mandal kommune har man redusert fraværet fra 9,5 til 5,8 prosent på fem år, blant annet ved å la de ansatte «sykemelde» seg selv i inntil ett år.

Dette er saken

Tidligere denne uken varslet Jens Stoltenberg endringer i sykelønnsordningen i en tale til LO-toppene. Han foreslo blant annet:

- Normert sykemelding: Det vil si at hver enkelt diagnose får et fast antall sykemeldingsdager - i stedet for at legene skal vurdere hvert tilfelle individuelt.

- Aktivitetskrav til den sykemeldte: At de som kan skal delta litt i stedet for å være helt borte fra jobb.

- Arbeidsgiver tar større del av regningen: I dag betaler arbeidsgiver de første 16 dagene, deretter tar staten regningen. Til gjengjeld skal arbeidsgiver kompenseres på andre måter, for eksempel med redusert arbeidsgiver avgift.

- Andre leger enn fastlegen skal avgjøre om en person skal sykemeldes.

Slik gjør de det i Mandal kommune:

Kommunene ligger på sykefraværstoppen i Norge.

I 2003 hadde Mandal kommune et sykefravær på 9,5 prosent blant de kommunalt ansatte.

Gjennom Nærværsprosjektet som gikk fram til 2007 klarte de å redusere fraværet til 6,8 prosent.

I 2007 fikk kommunen tillatelse fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet til å sidestille egenmeldinger med sykemeldinger fra legen.

De ansatte i kommunen fikk dermed lov til å egenmelde seg i inntil 365 dager.

De ansatte melder fraværet inn i et spesiallaget dataprogram, og følges opp tett fra ledelsen.

Dette er bare ett av mange tiltak i Tillitsprosjektet som skal vare frem til 2011.

Fra 2007 til 2008 reduserte Mandal kommune fravære ytterligere til 5,8 prosent.

Hittil i 2009 har sykefraværet gått opp noe, men dette har samsvar med økt sykelighet i befolkningen.

I tillegg til at fraværet har gått ned, har de gjennom prosjektene oppnådd økt tillit, større grad av dialog mellom ledere og ansatte og at legene har mer tid til å være leger og behandle sykdom.

Prosjektleder Siren Vetnes Johannessen er nominert til Kommuneprofilen 2009, som deles ut årlig av
Kommunal rapport.

(ABC Nyheter): Norge har det høyeste sykefraværet i Europa, og kostnadene til sykelønn øker stadig. Tidligere denne uken kom det frem at Stoltenberg-regjeringen vil gi en større del av regningen til arbeidsgiverne.

Med et sykefravær på 9,8 prosent ligger kommune-Norge på fraværstoppen.

En av kommunene som lenge slet med høyt fravær blant sine om lag 1200 ansatte, er Mandal kommune.

- I 2003 var «vi» så syke og uføre at noe måtte gjøres. Sykefraværet var på 9,5 prosent og den reelle pensjoneringsalderen var på 52,16 år, sier en av hjernene bak de siste års suksess i kommunen, Siren Vetnes Johannessen, til ABC Nyheter.

Nærvær, ikke fravær

I stedet for å fokusere på fraværet, valgte kommunen å snu på flisa og fokusere på nærværet.

- Tiltaket ble da Nærværsprosjektet hvor jeg var prosjektleder. Vi jobbet frem rutiner for oppfølging, trening for ansatte med muskel- og skjellettlidelser, rehabiliteringsreiser til IGALO i Montenegro, jobbrotasjon, renholdsprosjekter, arbeidsmiljøprosjekter, lederopplæring, arbeidsmiljøpris og mye mer, sier Johannessen.

Da dette prosjektet ble avsluttet i 2007 hadde kommunen oppnådd å redusere sykefraværet til 6,8 prosent.

- Omgjort i arbeidstimer var vi over 50.000 timer friskere, sier Johannessen.

Men kommunen ga seg ikke der. I 2007 fikk Mandal tillatelse fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet til å sidestille egenmelding med sykemelding.

Dette innebar at de ansatte i kommunen, som de eneste ansatte i landet, kunne egenmelde seg i inntil ett år uten å gå til lege.

- Vi har i lang tid sett at legene sykemelder i forhold til et datostyrt fravær – de gir friskmelding på mandager, tirsdag etter påske og pinse eller den 1. i hver måned.

- Vi synes fraværet skal være behovsstyrt, det vil si at vi tenker som når ungene våre er syke, blir du frisk så går du på skole eller jobb, sier Johannessen.

Ikke redd for misbruk

I tillegg trekker hun frem dette med tillitt til at de ansatte ikke utnytter sykefraværsordningen og er borte fra jobben uten at de faktisk er syke. Prosjektet som hun nå er prosjektleder for, heter nettopp Tillitsprosjektet.

- Hvis noen virkelig vil misbruke ordningen så kan de like gjerne gjøre det med en sykemelding fra legen, mener Johannessen.

Ved alle arbeidsplasser kan arbeidstakerne bruke egenmelding i tre dager – ved bedrifter som er tilknyttet Inkluderende arbeidsliv-avtalen, er det åtte dager egenmelding som gjelder.

- Når starter tilliten og når slutter den, spør Johannessen.

- Kristiansand kommune har 50 egenmeldingsdager, hvorfor 50, tenkte vi. Er tilliten større på 49. dag enn på 51. dag? Hvorfor ikke bli den første kommunen i Norge som tester ut 365 dager - tenkte vi?

- Vi søkte Arbeids- og inkluderingsdepartementet alt i 2005 og etter vel 1,5-2 år fikk vi ja, fortsetter hun.

Vanskeligere å redusere det «syke sykefraværet»

Også Tillitsprosjektet har så langt gitt gode resultater i Mandal kommune.

I 2008 endte man med et fravær på 5,8 prosent. Målet for året var å komme ned i seks prosent.

- Men det er langt enklere å redusere et fravær fra 9,5 prosent til 6,8 prosent, enn fra 6,8 prosent til 6 prosent fordi det da begynner å bli det «syke sykefraværet», sier Siren Vetnes Johannessen.

- Det er det fraværet hvor sykdommen gjør det åpenbart at du er syk og ikke i stand til å jobbe, for eksempel 40 i feber, sterk diaré, migreneanfall eller kreftpasienter med nylig stråling, utdyper hun.

Håper andre vil forsøke

Ifølge Johannessen har fraværet økt noe hittil i 2009, men dette kan forklares med økt sykelighet i befolkningen i perioden, og hun er ikke bekymret.

I 2007 ble Mandal plukket ut som én av tolv innsatskommuner mot sykefravær i Kvalitetskommuneprogrammet. Som rådgiver i programmet har Johannessen reist rundt til forskjellige kommuner og holdt foredrag om Mandals fraværsprosjekter.

Ifølge Johannessen vurderer andre nå å følge i kommunens fotspor, men de kommunene som ABC Nyheter har vært i kontakt med ønsker ikke å uttale seg om planene fordi ingen ting ennå er avgjort.

- Jeg håper svært sterkt at noen andre, private eller offentlige, ønsker å forsøke et lignende prosjekt slik at vi får noen å samarbeid med og sammenligne oss med . Forskningsmessig ville dette være svært interessant, sier Johannessen.

Bredt fokus

Hun understreker at 365 dager egenmelding langt ifra er det eneste tiltaket i Tillitsprosjektet.

- Vi har nå et underprosjekt «OPP OG UT!» for langtidssyke hvor fokuset er på blant annet avspenning, yoga, qigong, kosthold, foredrag om «sjef i eget liv», valg, svømming og stavgang.

Videre fokuseres det blant annet på ansatte som presser seg for mye og stadig må gi tapt på grunn av sykdom og på unge arbeidstakers fravær, forklarer Johannesen.

- Vi mener å ha lykkes fordi vi har voksne, oppegående ansatte som vil jobbe og som føler ansvar for sin jobb. Vi har dyktige ledere som er tydelige og som er blitt veldig flinke til å følge opp syke ansatte.

- Likevel er prosjektet bare midtveis, vi vet jo ikke om vi virkelig har lykkes, men noen må jo forsøke. Det vi vet er at vi ikke ønsker et fravær på 10 prosent, sier Siren Vetnes Johannessen til ABC Nyheter.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:42 Pilot sier han var nær å kollidere med drone13:05 Det er ikke lov med bråk, larm og støy på helligdager12:37 Person omkom etter fall i Kjøsterudjuvet i Drammen11:42 Påsketrafikken: Vegtrafikksentralen venter jevn og fin innfart11:20 Thorbjørn Jagland varsler oppvask – skal skrive memoarer10:21 – Sylvi Listhaug har klart å splitte KrF09:26 Solskjærs krisetall: Løpt minst i 15 av 17 ligakamper, målene renner inn og full bortekollaps08:00 Nybø fraråder studenter å ta utveksling i Storbritannia til høsten07:30 Minst 290 døde – over 500 sårede: UD advarer nordmenn: – Hold deg i ro!»07:29 Norsk basehopper omkommet i Italia06:41 Huawei fortsetter veksten tross press fra USA06:13 Nav-lokale i full fyr: – Brannen er påsatt06:12 Egyptiske velgere tilbudt mat for å stemme05:50 Dette skjer i dag05:43 Dette skjedde i natt05:28 Mann skadd i alvorlig voldshendelse i Rogaland04:26 WHO: Over 30.000 fordrevet av kampene rundt Tripoli04:24 Tørreste april i Bergen på over 120 år03:34 Minst 17 døde i jordskred i Colombia03:13 Ny dyster drapsrekord i Mexico02:47 Bjørn skutt i Meråker02:22 Tre klatrere funnet døde i Canada02:09 Tyrkisk opposisjonsleder angrepet02:07 Stoltenberg gratulerer ukrainsk valgvinner01:32 Klimademonstranter i London ønsker dialog01:17 Mann pågrepet etter innbrudd og mulig ransforsøk i Drøbak00:38 E39 åpnet etter steinras i Masfjorden00:16 Terrorangrep mot hoteller og kirker på Sri Lanka ryster verden00:15 13 pågrepet etter Sri Lanka-angrepene23:47 Tenåringer løslatt uten siktelse etter journalistdrap i Nord-Irland23:35 Elleve soldater drept i angrep i Mali23:12 UD oppdaterer reiseråd for Sri Lanka23:02 Mbappé feiret PSG-gullet med hattrick, etterlengtet comeback for Neymar22:43 Mot ny valgomgang i Nord-Makedonia22:27 Oljelekkasje i Oslo22:14 Nadals overmann triumferte i Monte Carlo22:10 Travel påske på sjøen22:09 IS tar på seg ansvaret for angrep i Saudi-Arabia21:48 Britisk hjelpearbeider skutt og drept i Nigeria21:34 Bombe uskadeliggjort nær flyplass i Colombo21:28 Sudanske demonstranter stanser samtaler med juntaen21:27 Carlsen utvidet seiersrekken etter ny sjakkmaraton21:11 Rekordmange unge til fjells20:40 Reiseforsikring dekker hjemreise fra Sri Lanka20:27 TV-komiker stakk av med seieren i det ukrainske presidentvalget20:03 Crystal Palace slo Arsenal og hjalp Solskjærs United20:01 Hegerbergs Lyon seiret mot Chelsea i første semifinaleoppgjør19:59 Porosjenko erkjenner nederlag i Ukraina19:53 Udetonert bombe skal ha blitt funnet like ved kontoret til norsk organisasjon19:25 – En dag i 1941 kom læreren min på skolen med solkors på jakka. Alt raste sammen.19:24 Brann i enebolig i Skien19:09 Valgdagsmåling viser klar valgseier til komikeren Volodymyr Zelenskyj i Ukraina18:52 PSG tok serietittelen uten å spille18:25 Mann siktet for drap i Latvia er varetektsfengslet i fire uker18:11 Tre dansker drept på Sri Lanka18:08 Røde Kors: – Ingen skredulykker i påsken17:54 Vegtrafikksentralen om påsketrafikken: – Bilistene må regne opp mot én time i kø17:50 Muslimske grupper fordømmer angrepene på Sri Lanka17:34 Tungt for Eiking da van der Poel kopierte farens Golden Race-triumf17:14 Solskjær sa unnskyld til United-fansen etter stjernesmell: – Alt gikk galt17:00 Aftenposten: Norsk basehopper omkommet i Italia16:53 En person til sykehus etter trafikkulykke i Rogaland16:37 Militærparade og salutt på dronning Elizabeths 93-årsdag16:23 Solskjærs mesterligahåp svinner etter Manchester Uniteds 0-4-tap borte mot Everton16:08 Dansk militærfly til Sri Lanka15:55 Boligbrann på Oppaker15:54 Europamester vil forlate Bayern München15:39 Målløst for Ajer og Celtic15:34 Dæhli ute med muskelskade15:22 Politiet foretar søk etter funn av tom kano i Siljan14:43 Søreide: – Vi jobber med å få oversikt over nordmenn på Sri Lanka13:29 Vegvesenet om påsketrafikken: – Ikke antydning til kødannelser12:23 Unike naturbilder fra Svalbard: – Dette er veldig spesielt!11:21 «1000 prosent sikkert» at Ronaldo blir i Juventus11:08 Sju pågrepet etter Sri Lanka-angrepene10:30 Roligste påske på mange år09:52 Chelsea-keeper var kreftsyk – nå vil hun stoppe Hegerberg08:34 Mann tiltalt for å ha stjålet over 200.000 kroner fra en han var verge for08:21 Fra skrekkslagen statssekretær til selvsikker statsråd07:33 Lotto-millionær tar ikke telefonen07:32 Boligbrann i Fredrikstad06:16 Mann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15 Dødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50 Dette skjer i dag05:44 Komiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30 Dette skjedde i natt05:24 Dronning Elizabeth fyller 93 år04:32 Mann omkom i trafikkulykke i Moss04:10 Kreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07 Høyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32 Dødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38 Sorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31 MC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39 Fredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15 Fem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48 KKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25 15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10 Sudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40 Norwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15 Pave Frans holdt påskemesse i Peterskirken
Siste nytt
13:42NorgePilot sier han var nær å kollidere med drone13:05NorgeDet er ikke lov med bråk, larm og støy på helligdager12:37NorgePerson omkom etter fall i Kjøsterudjuvet i Drammen11:42MotorPåsketrafikken: Vegtrafikksentralen venter jevn og fin innfart11:20PolitikkThorbjørn Jagland varsler oppvask – skal skrive memoarer10:21Politikk– Sylvi Listhaug har klart å splitte KrF09:26SportSolskjærs krisetall: Løpt minst i 15 av 17 ligakamper, målene renner inn og full bortekollaps08:00NorgeNybø fraråder studenter å ta utveksling i Storbritannia til høsten07:30VerdenMinst 290 døde – over 500 sårede: UD advarer nordmenn: – Hold deg i ro!»07:29VerdenNorsk basehopper omkommet i Italia06:41VerdenHuawei fortsetter veksten tross press fra USA06:13NorgeNav-lokale i full fyr: – Brannen er påsatt06:12VerdenEgyptiske velgere tilbudt mat for å stemme05:50NorgeDette skjer i dag05:43NorgeDette skjedde i natt05:28NorgeMann skadd i alvorlig voldshendelse i Rogaland04:26VerdenWHO: Over 30.000 fordrevet av kampene rundt Tripoli04:24NorgeTørreste april i Bergen på over 120 år03:34VerdenMinst 17 døde i jordskred i Colombia03:13VerdenNy dyster drapsrekord i Mexico02:47NorgeBjørn skutt i Meråker02:22VerdenTre klatrere funnet døde i Canada02:09VerdenTyrkisk opposisjonsleder angrepet02:07VerdenStoltenberg gratulerer ukrainsk valgvinner01:32VerdenKlimademonstranter i London ønsker dialog01:17NorgeMann pågrepet etter innbrudd og mulig ransforsøk i Drøbak00:38NorgeE39 åpnet etter steinras i Masfjorden00:16VerdenTerrorangrep mot hoteller og kirker på Sri Lanka ryster verden00:15Verden13 pågrepet etter Sri Lanka-angrepene23:47VerdenTenåringer løslatt uten siktelse etter journalistdrap i Nord-Irland23:35VerdenElleve soldater drept i angrep i Mali23:12VerdenUD oppdaterer reiseråd for Sri Lanka23:02SportMbappé feiret PSG-gullet med hattrick, etterlengtet comeback for Neymar22:43VerdenMot ny valgomgang i Nord-Makedonia22:27NorgeOljelekkasje i Oslo22:14SportNadals overmann triumferte i Monte Carlo22:10NorgeTravel påske på sjøen22:09VerdenIS tar på seg ansvaret for angrep i Saudi-Arabia21:48VerdenBritisk hjelpearbeider skutt og drept i Nigeria21:34VerdenBombe uskadeliggjort nær flyplass i Colombo21:28VerdenSudanske demonstranter stanser samtaler med juntaen21:27SportCarlsen utvidet seiersrekken etter ny sjakkmaraton21:11NorgeRekordmange unge til fjells20:40VerdenReiseforsikring dekker hjemreise fra Sri Lanka20:27VerdenTV-komiker stakk av med seieren i det ukrainske presidentvalget20:03SportCrystal Palace slo Arsenal og hjalp Solskjærs United20:01SportHegerbergs Lyon seiret mot Chelsea i første semifinaleoppgjør19:59VerdenPorosjenko erkjenner nederlag i Ukraina19:53VerdenUdetonert bombe skal ha blitt funnet like ved kontoret til norsk organisasjon19:25Helse og livsstil– En dag i 1941 kom læreren min på skolen med solkors på jakka. Alt raste sammen.19:24NorgeBrann i enebolig i Skien19:09VerdenValgdagsmåling viser klar valgseier til komikeren Volodymyr Zelenskyj i Ukraina18:52SportPSG tok serietittelen uten å spille18:25NorgeMann siktet for drap i Latvia er varetektsfengslet i fire uker18:11VerdenTre dansker drept på Sri Lanka18:08NorgeRøde Kors: – Ingen skredulykker i påsken17:54NorgeVegtrafikksentralen om påsketrafikken: – Bilistene må regne opp mot én time i kø17:50VerdenMuslimske grupper fordømmer angrepene på Sri Lanka17:34SportTungt for Eiking da van der Poel kopierte farens Golden Race-triumf17:14SportSolskjær sa unnskyld til United-fansen etter stjernesmell: – Alt gikk galt17:00VerdenAftenposten: Norsk basehopper omkommet i Italia16:53NorgeEn person til sykehus etter trafikkulykke i Rogaland16:37VerdenMilitærparade og salutt på dronning Elizabeths 93-årsdag16:23SportSolskjærs mesterligahåp svinner etter Manchester Uniteds 0-4-tap borte mot Everton16:08VerdenDansk militærfly til Sri Lanka15:55NorgeBoligbrann på Oppaker15:54SportEuropamester vil forlate Bayern München15:39SportMålløst for Ajer og Celtic15:34SportDæhli ute med muskelskade15:22NorgePolitiet foretar søk etter funn av tom kano i Siljan14:43VerdenSøreide: – Vi jobber med å få oversikt over nordmenn på Sri Lanka13:29MotorVegvesenet om påsketrafikken: – Ikke antydning til kødannelser12:23NorgeUnike naturbilder fra Svalbard: – Dette er veldig spesielt!11:21Sport«1000 prosent sikkert» at Ronaldo blir i Juventus11:08VerdenSju pågrepet etter Sri Lanka-angrepene10:30NorgeRoligste påske på mange år09:52SportChelsea-keeper var kreftsyk – nå vil hun stoppe Hegerberg08:34NorgeMann tiltalt for å ha stjålet over 200.000 kroner fra en han var verge for08:21Helse og livsstilFra skrekkslagen statssekretær til selvsikker statsråd07:33PengerLotto-millionær tar ikke telefonen07:32NorgeBoligbrann i Fredrikstad06:16NorgeMann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15VerdenDødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50NorgeDette skjer i dag05:44PolitikkKomiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30NorgeDette skjedde i natt05:24VerdenDronning Elizabeth fyller 93 år04:32NorgeMann omkom i trafikkulykke i Moss04:10Helse og livsstilKreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07VerdenHøyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32VerdenDødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38VerdenSorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31NorgeMC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39VerdenFredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15NorgeFem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48VerdenKKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25Norge15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10VerdenSudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40NorgeNorwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15VerdenPave Frans holdt påskemesse i Peterskirken
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus