Slik har de fått sykefraværet til å stupe

<p><strong>TETT OPPFØLGING: </strong>Siren Vetnes Johannessen er prosjektleder i Mandal kommune, som gjennom to ulike prosjekter med fokus på nærvær og tillit, har redusert sykefraværet blant kommunalt ansatte fra 9,5 prosent i 2003 til 5,8 prosent i 2008. Her trener Johannessen yoga sammen med langtidssykemeldte i kommunen. (Foto: Øyvind Skogmo)</p>
TETT OPPFØLGING: Siren Vetnes Johannessen er prosjektleder i Mandal kommune, som gjennom to ulike prosjekter med fokus på nærvær og tillit, har redusert sykefraværet blant kommunalt ansatte fra 9,5 prosent i 2003 til 5,8 prosent i 2008. Her trener Johannessen yoga sammen med langtidssykemeldte i kommunen. (Foto: Øyvind Skogmo)

Kommune-Norge sliter med høyt sykefravær. I Mandal kommune har man redusert fraværet fra 9,5 til 5,8 prosent på fem år, blant annet ved å la de ansatte «sykemelde» seg selv i inntil ett år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er saken

Tidligere denne uken varslet Jens Stoltenberg endringer i sykelønnsordningen i en tale til LO-toppene. Han foreslo blant annet:

- Normert sykemelding: Det vil si at hver enkelt diagnose får et fast antall sykemeldingsdager - i stedet for at legene skal vurdere hvert tilfelle individuelt.

- Aktivitetskrav til den sykemeldte: At de som kan skal delta litt i stedet for å være helt borte fra jobb.

- Arbeidsgiver tar større del av regningen: I dag betaler arbeidsgiver de første 16 dagene, deretter tar staten regningen. Til gjengjeld skal arbeidsgiver kompenseres på andre måter, for eksempel med redusert arbeidsgiver avgift.

- Andre leger enn fastlegen skal avgjøre om en person skal sykemeldes.

Slik gjør de det i Mandal kommune:

Kommunene ligger på sykefraværstoppen i Norge.

I 2003 hadde Mandal kommune et sykefravær på 9,5 prosent blant de kommunalt ansatte.

Gjennom Nærværsprosjektet som gikk fram til 2007 klarte de å redusere fraværet til 6,8 prosent.

I 2007 fikk kommunen tillatelse fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet til å sidestille egenmeldinger med sykemeldinger fra legen.

De ansatte i kommunen fikk dermed lov til å egenmelde seg i inntil 365 dager.

De ansatte melder fraværet inn i et spesiallaget dataprogram, og følges opp tett fra ledelsen.

Dette er bare ett av mange tiltak i Tillitsprosjektet som skal vare frem til 2011.

Fra 2007 til 2008 reduserte Mandal kommune fravære ytterligere til 5,8 prosent.

Hittil i 2009 har sykefraværet gått opp noe, men dette har samsvar med økt sykelighet i befolkningen.

I tillegg til at fraværet har gått ned, har de gjennom prosjektene oppnådd økt tillit, større grad av dialog mellom ledere og ansatte og at legene har mer tid til å være leger og behandle sykdom.

Prosjektleder Siren Vetnes Johannessen er nominert til Kommuneprofilen 2009, som deles ut årlig av
Kommunal rapport.

(ABC Nyheter): Norge har det høyeste sykefraværet i Europa, og kostnadene til sykelønn øker stadig. Tidligere denne uken kom det frem at Stoltenberg-regjeringen vil gi en større del av regningen til arbeidsgiverne.

Med et sykefravær på 9,8 prosent ligger kommune-Norge på fraværstoppen.

En av kommunene som lenge slet med høyt fravær blant sine om lag 1200 ansatte, er Mandal kommune.

- I 2003 var «vi» så syke og uføre at noe måtte gjøres. Sykefraværet var på 9,5 prosent og den reelle pensjoneringsalderen var på 52,16 år, sier en av hjernene bak de siste års suksess i kommunen, Siren Vetnes Johannessen, til ABC Nyheter.

Nærvær, ikke fravær

I stedet for å fokusere på fraværet, valgte kommunen å snu på flisa og fokusere på nærværet.

- Tiltaket ble da Nærværsprosjektet hvor jeg var prosjektleder. Vi jobbet frem rutiner for oppfølging, trening for ansatte med muskel- og skjellettlidelser, rehabiliteringsreiser til IGALO i Montenegro, jobbrotasjon, renholdsprosjekter, arbeidsmiljøprosjekter, lederopplæring, arbeidsmiljøpris og mye mer, sier Johannessen.

Da dette prosjektet ble avsluttet i 2007 hadde kommunen oppnådd å redusere sykefraværet til 6,8 prosent.

- Omgjort i arbeidstimer var vi over 50.000 timer friskere, sier Johannessen.

Men kommunen ga seg ikke der. I 2007 fikk Mandal tillatelse fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet til å sidestille egenmelding med sykemelding.

Dette innebar at de ansatte i kommunen, som de eneste ansatte i landet, kunne egenmelde seg i inntil ett år uten å gå til lege.

- Vi har i lang tid sett at legene sykemelder i forhold til et datostyrt fravær – de gir friskmelding på mandager, tirsdag etter påske og pinse eller den 1. i hver måned.

- Vi synes fraværet skal være behovsstyrt, det vil si at vi tenker som når ungene våre er syke, blir du frisk så går du på skole eller jobb, sier Johannessen.

Ikke redd for misbruk

I tillegg trekker hun frem dette med tillitt til at de ansatte ikke utnytter sykefraværsordningen og er borte fra jobben uten at de faktisk er syke. Prosjektet som hun nå er prosjektleder for, heter nettopp Tillitsprosjektet.

- Hvis noen virkelig vil misbruke ordningen så kan de like gjerne gjøre det med en sykemelding fra legen, mener Johannessen.

Ved alle arbeidsplasser kan arbeidstakerne bruke egenmelding i tre dager – ved bedrifter som er tilknyttet Inkluderende arbeidsliv-avtalen, er det åtte dager egenmelding som gjelder.

- Når starter tilliten og når slutter den, spør Johannessen.

- Kristiansand kommune har 50 egenmeldingsdager, hvorfor 50, tenkte vi. Er tilliten større på 49. dag enn på 51. dag? Hvorfor ikke bli den første kommunen i Norge som tester ut 365 dager - tenkte vi?

- Vi søkte Arbeids- og inkluderingsdepartementet alt i 2005 og etter vel 1,5-2 år fikk vi ja, fortsetter hun.

Vanskeligere å redusere det «syke sykefraværet»

Også Tillitsprosjektet har så langt gitt gode resultater i Mandal kommune.

I 2008 endte man med et fravær på 5,8 prosent. Målet for året var å komme ned i seks prosent.

- Men det er langt enklere å redusere et fravær fra 9,5 prosent til 6,8 prosent, enn fra 6,8 prosent til 6 prosent fordi det da begynner å bli det «syke sykefraværet», sier Siren Vetnes Johannessen.

- Det er det fraværet hvor sykdommen gjør det åpenbart at du er syk og ikke i stand til å jobbe, for eksempel 40 i feber, sterk diaré, migreneanfall eller kreftpasienter med nylig stråling, utdyper hun.

Håper andre vil forsøke

Ifølge Johannessen har fraværet økt noe hittil i 2009, men dette kan forklares med økt sykelighet i befolkningen i perioden, og hun er ikke bekymret.

I 2007 ble Mandal plukket ut som én av tolv innsatskommuner mot sykefravær i Kvalitetskommuneprogrammet. Som rådgiver i programmet har Johannessen reist rundt til forskjellige kommuner og holdt foredrag om Mandals fraværsprosjekter.

Ifølge Johannessen vurderer andre nå å følge i kommunens fotspor, men de kommunene som ABC Nyheter har vært i kontakt med ønsker ikke å uttale seg om planene fordi ingen ting ennå er avgjort.

- Jeg håper svært sterkt at noen andre, private eller offentlige, ønsker å forsøke et lignende prosjekt slik at vi får noen å samarbeid med og sammenligne oss med . Forskningsmessig ville dette være svært interessant, sier Johannessen.

Bredt fokus

Hun understreker at 365 dager egenmelding langt ifra er det eneste tiltaket i Tillitsprosjektet.

- Vi har nå et underprosjekt «OPP OG UT!» for langtidssyke hvor fokuset er på blant annet avspenning, yoga, qigong, kosthold, foredrag om «sjef i eget liv», valg, svømming og stavgang.

Videre fokuseres det blant annet på ansatte som presser seg for mye og stadig må gi tapt på grunn av sykdom og på unge arbeidstakers fravær, forklarer Johannesen.

- Vi mener å ha lykkes fordi vi har voksne, oppegående ansatte som vil jobbe og som føler ansvar for sin jobb. Vi har dyktige ledere som er tydelige og som er blitt veldig flinke til å følge opp syke ansatte.

- Likevel er prosjektet bare midtveis, vi vet jo ikke om vi virkelig har lykkes, men noen må jo forsøke. Det vi vet er at vi ikke ønsker et fravær på 10 prosent, sier Siren Vetnes Johannessen til ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:05 Norske vogntogsjåfører involvert i flest dødsulykker00:02 Jeanine Añez er ny president i Bolivia00:02 Ny studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere00:01 Senterpartiet vil senke drivstoffavgiftene00:00 Kardinals anke over overgrepsdom opp for høyesterett23:34 Mann knivstukket i Akershus22:54 26 dager med Chile-demonstrasjoner22:20 Ap og Sp reagerer på Bane Nors million-merkevarebygging22:01 Stavanger-par risikerer fengsel for menneskehandel21:26 Moms på elbil: Arbeiderpartiet får støtte fra uventet hold21:13 Uvær førte til oversvømmelse i Venezia21:08 Faket hele CVen og et magasincover for å få Trump-jobb – og fikk den20:46 Devin (13) mistet moren i grufullt angrep: – Hun forsøkte å be til gud20:17 Palestinske skolebøker forherliger martyrdød – stortingstopper vil revurdere norsk støtte19:26 Lyntog som myte og mysterium19:00 Minihjort sett for første gang på 30 år18:51 Bergs advokat: Sannsynlig at Frode Berg benådes onsdag18:49 Bolivias avgåtte president i eksil i Mexico18:22 Politiet: Ingen tegn til at noen har gått gjennom isen i Troms18:10 Slakter regjeringens spytthette-forslag: – Vil ramme kvinner18:01 Ap forsikrer: EØS-avtalen overstyrer Norge i eksport av trygdeytelser17:53 Kashafali sprintet til VM-gull på mesterskapsrekord17:44 Stortinget sier nei til å berge studiestedene Nesna og Sandnessjøen17:20 Flertallet i bystyret bekymret for Oslo-befolkningens framtidige sykehustilbud16:57 Monica Knudsen gir seg som trener for Vålerenga – blir utviklingssjef16:46 Russisk TV-kanal dropper kvinnelangrenn – skylder på Johaug-dominans16:06 Enighet om regjeringskoalisjon i Spania15:34 Lilleborg AS undersøkes av konkurransetilsynet15:15 Lagerbäck krever 100 prosent innsats i «generalprøven»15:12 Riksrettsgranskning av Trump kan bli TV-drama for millioner av amerikanere15:00 Nå har svenskene fått nok: Iverksetter «Operasjon Rimfrost»14:47 Henning Solberg unngikk konkurs14:27 Skjerpet straff for tsjekker for drap på nordmann i Praha13:35 EU-domstol: Produkter fra israelske bosetninger må merkes13:24 Lungebetennelse tar et barneliv hver 39. sekund13:07 Anti-jødisk hærverk i Norden kan være koordinert aksjon13:05 Labour utsatt for stort dataangrep12:35 Anbefaler å avslutte etterforskning av Therese-saken12:34 Skadd Solskjær-elev trekker seg fra landslagsspill12:20 Langer ut mot Schumachers kone: – Hun er redd jeg vil fortelle alle sannheten12:18 Finland får besøk av Arctic Race of Norway12:12 Kraftig regn har bidratt til økning i vannskader12:12 Hockeyspiller utestengt i fire år for doping11:53 Håvard (22) død etter badeulykke i Israel11:42 Brann om bord i norsk skip utenfor Senegal11:41 Demonstranter fjernet fra grensa mellom Spania og Frankrike10:31 Demonstranter låste porten ved vindkraftanlegg10:30 Mann dømt i Høyesterett for medvirkning til overgrep mot barn10:22 Kran veltet i Vestfold – varebiler knust10:17 Regjeringspartiene flytter 200 millioner i 2020-budsjettet10:16 51 skadd da mann angrep kinesiske barnehagebarn med lut10:03 Ap-politiker om buss-bråket ved Torp: – Det er for jævlig10:00 TV 2 frifinnes for ærekrenkelser09:54 Turistene strømmer til: Hemmelige dokumenter fra andre verdenskrig funnet i bunker09:52 Erdogan anklager USA for avtalebrudd09:47 Rally Australia rammet av skogbrannene09:46 Fire tiltalt etter skyting mot leilighet09:24 56.000 nye jobber det siste året09:22 Clinton med skarp kritikk mot Johnsons hemmelighold av Russland-rapport09:22 Trump utsetter trolig beslutning om biltoll08:30 Fjellinjen varsler 400 millioner mindre i bompengeinntekter enn ventet07:23 Kraftig skogbrann stenger flere hundre skoler i Australia07:20 Sveriges landslagskeeper: – Denne sjansen roter vi ikke bort07:18 Nedgang i antall sauebønder07:17 Kokevarsel på Askøy i Hordaland07:11 Arbeidstilsynet: Torp-selskap har brutt flere lover07:01 Israel likviderte Jihad-ledere i Gaza og Damaskus06:44 Tønseth: – Jeg satser på løping når langrennskarrieren er over06:34 Melodi Grand Prix-finalen skal holdes i Trondheim06:18 Dette skjer i dag06:18 Norsk professor advarer om amerikansk studie på paracetbruk hos gravide06:00 Besteforeldre bruker «sjokkerende mye» på julegaver, mener forbrukerøkonom05:45 Elever streiker for streikerett05:43 Morales på vei til Mexico etter å ha fått asyl05:35 Dette skjedde i natt05:35 Ny vurdering kan få Nav-skandalen til å vokse05:33 Nikki Haley sier Det hvite hus-topper ba henne om å undergrave Trump05:30 Millioner trues av flom og tørke i Afrika05:03 Leder for milits drept i israelsk luftangrep04:51 Sterling får ikke spille EM-kvalifisering etter utbrudd04:38 USA fordømmer volden i Hongkong03:55 Malis regjering: Flere terrorister drept i offensiv03:20 Jimmy Carter innlagt på sykehus etter nye fall03:19 Bønder har mange innspill før gransking av Mattilsynet03:10 Etterlyst vitne etter dødsulykke i Nannestad har meldt seg02:05 Væpnede styrker settes inn mot demonstranter i Bolivia23:55 Karmsund bru åpnet igjen etter kjedekollisjon22:23 Morales får asyl i Mexico22:22 Solskjær-elev fikk den svenske «Guldbollen»22:16 Merkur synlig i over fem timer under passering foran sola21:19 EU vil prioritere norske kabler: – Vi har ikke mer kraft å selge20:09 Gutt såret i ny skyteepisode i Malmö19:34 Erna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20 Boeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50 Melkekuttet: Denne familien får kjempesmell18:45 – Etter 300 likes kjenner selskapene deg like godt som kjæresten din18:25 Snøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06 En «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57 Ti-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53 Fyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister
Siste nytt
00:05NorgeNorske vogntogsjåfører involvert i flest dødsulykker00:02VerdenJeanine Añez er ny president i Bolivia00:02NorgeNy studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere00:01NorgeSenterpartiet vil senke drivstoffavgiftene00:00VerdenKardinals anke over overgrepsdom opp for høyesterett23:34NorgeMann knivstukket i Akershus22:54Verden26 dager med Chile-demonstrasjoner22:20PengerAp og Sp reagerer på Bane Nors million-merkevarebygging22:01NorgeStavanger-par risikerer fengsel for menneskehandel21:26MotorMoms på elbil: Arbeiderpartiet får støtte fra uventet hold21:13VerdenUvær førte til oversvømmelse i Venezia21:08VerdenFaket hele CVen og et magasincover for å få Trump-jobb – og fikk den20:46VerdenDevin (13) mistet moren i grufullt angrep: – Hun forsøkte å be til gud20:17NorgePalestinske skolebøker forherliger martyrdød – stortingstopper vil revurdere norsk støtte19:26StemmerLyntog som myte og mysterium19:00VerdenMinihjort sett for første gang på 30 år18:51NorgeBergs advokat: Sannsynlig at Frode Berg benådes onsdag18:49VerdenBolivias avgåtte president i eksil i Mexico18:22NorgePolitiet: Ingen tegn til at noen har gått gjennom isen i Troms18:10PolitikkSlakter regjeringens spytthette-forslag: – Vil ramme kvinner18:01PolitikkAp forsikrer: EØS-avtalen overstyrer Norge i eksport av trygdeytelser17:53SportKashafali sprintet til VM-gull på mesterskapsrekord17:44NorgeStortinget sier nei til å berge studiestedene Nesna og Sandnessjøen17:20NorgeFlertallet i bystyret bekymret for Oslo-befolkningens framtidige sykehustilbud16:57SportMonica Knudsen gir seg som trener for Vålerenga – blir utviklingssjef16:46SportRussisk TV-kanal dropper kvinnelangrenn – skylder på Johaug-dominans16:06VerdenEnighet om regjeringskoalisjon i Spania15:34PengerLilleborg AS undersøkes av konkurransetilsynet15:15SportLagerbäck krever 100 prosent innsats i «generalprøven»15:12PolitikkRiksrettsgranskning av Trump kan bli TV-drama for millioner av amerikanere15:00VerdenNå har svenskene fått nok: Iverksetter «Operasjon Rimfrost»14:47PengerHenning Solberg unngikk konkurs14:27VerdenSkjerpet straff for tsjekker for drap på nordmann i Praha13:35VerdenEU-domstol: Produkter fra israelske bosetninger må merkes13:24Helse og livsstilLungebetennelse tar et barneliv hver 39. sekund13:07NorgeAnti-jødisk hærverk i Norden kan være koordinert aksjon13:05PolitikkLabour utsatt for stort dataangrep12:35NorgeAnbefaler å avslutte etterforskning av Therese-saken12:34SportSkadd Solskjær-elev trekker seg fra landslagsspill12:20SportLanger ut mot Schumachers kone: – Hun er redd jeg vil fortelle alle sannheten12:18SportFinland får besøk av Arctic Race of Norway12:12NorgeKraftig regn har bidratt til økning i vannskader12:12SportHockeyspiller utestengt i fire år for doping11:53NorgeHåvard (22) død etter badeulykke i Israel11:42VerdenBrann om bord i norsk skip utenfor Senegal11:41VerdenDemonstranter fjernet fra grensa mellom Spania og Frankrike10:31NorgeDemonstranter låste porten ved vindkraftanlegg10:30NorgeMann dømt i Høyesterett for medvirkning til overgrep mot barn10:22NorgeKran veltet i Vestfold – varebiler knust10:17PolitikkRegjeringspartiene flytter 200 millioner i 2020-budsjettet10:16Verden51 skadd da mann angrep kinesiske barnehagebarn med lut10:03NorgeAp-politiker om buss-bråket ved Torp: – Det er for jævlig10:00KulturTV 2 frifinnes for ærekrenkelser09:54ReiseTuristene strømmer til: Hemmelige dokumenter fra andre verdenskrig funnet i bunker09:52VerdenErdogan anklager USA for avtalebrudd09:47SportRally Australia rammet av skogbrannene09:46NorgeFire tiltalt etter skyting mot leilighet09:24Norge56.000 nye jobber det siste året09:22PolitikkClinton med skarp kritikk mot Johnsons hemmelighold av Russland-rapport09:22PengerTrump utsetter trolig beslutning om biltoll08:30MotorFjellinjen varsler 400 millioner mindre i bompengeinntekter enn ventet07:23VerdenKraftig skogbrann stenger flere hundre skoler i Australia07:20SportSveriges landslagskeeper: – Denne sjansen roter vi ikke bort07:18NorgeNedgang i antall sauebønder07:17NorgeKokevarsel på Askøy i Hordaland07:11NorgeArbeidstilsynet: Torp-selskap har brutt flere lover07:01VerdenIsrael likviderte Jihad-ledere i Gaza og Damaskus06:44SportTønseth: – Jeg satser på løping når langrennskarrieren er over06:34KulturMelodi Grand Prix-finalen skal holdes i Trondheim06:18NorgeDette skjer i dag06:18Helse og livsstilNorsk professor advarer om amerikansk studie på paracetbruk hos gravide06:00PengerBesteforeldre bruker «sjokkerende mye» på julegaver, mener forbrukerøkonom05:45VerdenElever streiker for streikerett05:43PolitikkMorales på vei til Mexico etter å ha fått asyl05:35NorgeDette skjedde i natt05:35PengerNy vurdering kan få Nav-skandalen til å vokse05:33VerdenNikki Haley sier Det hvite hus-topper ba henne om å undergrave Trump05:30VerdenMillioner trues av flom og tørke i Afrika05:03VerdenLeder for milits drept i israelsk luftangrep04:51SportSterling får ikke spille EM-kvalifisering etter utbrudd04:38VerdenUSA fordømmer volden i Hongkong03:55VerdenMalis regjering: Flere terrorister drept i offensiv03:20VerdenJimmy Carter innlagt på sykehus etter nye fall03:19PengerBønder har mange innspill før gransking av Mattilsynet03:10NorgeEtterlyst vitne etter dødsulykke i Nannestad har meldt seg02:05VerdenVæpnede styrker settes inn mot demonstranter i Bolivia23:55NorgeKarmsund bru åpnet igjen etter kjedekollisjon22:23VerdenMorales får asyl i Mexico22:22SportSolskjær-elev fikk den svenske «Guldbollen»22:16VerdenMerkur synlig i over fem timer under passering foran sola21:19PengerEU vil prioritere norske kabler: – Vi har ikke mer kraft å selge20:09VerdenGutt såret i ny skyteepisode i Malmö19:34NorgeErna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20PengerBoeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50NæringslivMelkekuttet: Denne familien får kjempesmell18:45Norge– Etter 300 likes kjenner selskapene deg like godt som kjæresten din18:25NorgeSnøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06NorgeEn «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57VerdenTi-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53MotorFyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus